BATI MÜZİĞİ KEMAN EĞİTİMİNDE NİHAVEND MAKAMININ KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI

Müzik evrensel bir dildir. Bu sebeple insanların duygu ve düşüncelerini anlatabilmeleri için en iyi yollardan birisidir. Her canlının kendini ifade biçimi birbirinden farklıdır. Bu sebepten her kişi ve topluluğun da müziğe bakış açısı ve müziği icra etme şekli farklılık göstermektedir. Müzik eğitimi, müziğin birikimli ilerlemesi ve bunun sonucu olarak da hem ulusal hem de uluslararası müzik kültürüne katkı sağlaması açısından önemlidir. Müziği en iyi ifade eden çalgılardan biri olan keman, ülkemizde çok önemli bir yere sahiptir. Batı kültüründen ülkemize kazandırılan kemanın, ülkemizin zengin anlatım biçimi sayesinde bambaşka bir ton, çalım tekniği ve anlatım biçimine büründüğünü söylemek mümkündür. Çalışmamız, Türk Sanat Müziğinin icrasında “saz ve söz eserlerinin” özellikle Klasik Batı Müziği keman eğitimi sürecinde kullanılabilmesi yolunda gerekli koşulların ve materyallerin oluşturulması, Klasik Batı müziği başlangıç keman eğitiminde kullanılabilir hale gelmesi konularını irdelemektedir. Bu çalışmanın alanında birçok çalışmaya ihtiyaç duyulması sebebiyle, diğerlerine örnek ve öncülük yapması temennisi ve kanaatindeyiz.

INVESTIGATION OF USABILITY OF NİHAVEND AUTHORITY IN WEST MUSIC VIOLIN EDUCATION

The fact that music art is one of the best ways of expressing people's feelings and thoughts with a universal language and social principles and values means acceptance, confirmation and eternity of being a common and universal language. The ability of music to express people more easily and its integrative effect has been each region to have a different musical culture. For our country, this indicates the richness of the local motif and diversity in which culture is reflected. According to the fact that violin for Western music is not sufficiently performed in terms of Turkish Music, this study is to investigate and summarize the relations between this music and Western music and Turkish Art Music and its deficiencies in these relations. Our study examines the issues of creating the necessary conditions and materials for the use of “instrument and lyric” in the process of classical Western Music violin education, and making Clasical Western Music available in the initial violin education. Since many studies are needed in the field of this study, we hope and believe that it will set an example and lead others.

___

  • AKDENİZ, A. Ö. & AKDENİZ, H. B. (2018). Geleneksel Osmanlı/Türk Musikisinde Oda Müziği. Journal of Strategic Research in Social Science, 4 (4), 95-108.
  • AKDENİZ, A. Ö. & AKDENİZ, H. B. (2020). Nitelikli Keman Eğitiminde Öğretmen Faktörü̈. Journal of Social and Humanities Sciences Research, 7(54), 1338-1347.
  • AKDENİZ, H.B. (2019). Keman Eğitimine Yeni Bir Yaklaşım. Ankara: Gece Kitaplığı. S:65-66
  • CEBECİ, S. (2010). Bilimsel Araştırma ve Yazma Teknikleri, (3. Basım). İstanbul: Alfa Yayıncılık.
  • ERTÜRK, S. (1997). Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: Meteksan.
  • GÜNAY, E. ve UÇAN, A. (1980). Çevreden Evrene Keman Eğitimi 1. Ankara: Yeni Dağarcık Yayınları.
  • GÜREL, M. (2016). Nubar Tekyay’a Ait Hüzzam Keman Taksimin Analiz. Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Sanat Tasarım ve Bilim Dergisi, Kış (1)
  • KALAYCIOĞLU, R. (1983). Türk Musikisi Bestekârları Külliyatı Serisi. İstanbul.
  • KLOTMAN, ROBERT H. (2000), Music Educators Journal, “Why String”, Vol. 87 Issue 3 P:44 Item: 3735869.
  • SAY, A. (2005). Müzik Ansiklopedisi. Cilt 1,2,3,4., s.106. Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.
  • UÇAN, A. (2004). Keman. İstanbul: Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  • UÇAN, A. (1994). Müzik Eğitimi. Kurtuluş̧ Matbaası. Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.
  • YILMAZ, Z. (2007). Türk Musikisi Dersleri. İstanbul: Çağlar Musiki Yayınları.