TÜRKİYE CUMHURİYETİ POSTA PULLARINDA ULUSLARARASI İLİŞKİLER (2000-2022 YILLARI ARASI)

Bu araştırmada 2000-2021 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti tarafından basılan posta pullarında uluslararası ilişkiler konulu pullarını incelemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Yapılan analiz neticesinde Türkiye Cumhuriyeti tarafından uluslararası ilişkiler konusunda basılan 156 posta puluna ulaşılarak tasnif edilmiştir. Ülkeler ve ülkelerle ilişkiler, uluslararası konferans/toplantılar, uluslararası kuruluşlar, uluslararası antlaşmalar, ortak pullar ve uluslararası spor müsabakaları şeklinde kategorilendirilerek yorumlamaya tabi tutulmuştur. Yapılan analizde pullarda kültürel unsurların, tarihi mekanların, tarihi karakterlerin, doğal güzelliklerin kullandığı ve en çok spor müsabakaları konusunda pul basıldığı tespit edilmiştir.

INTERNATIONAL RELATIONS ON POSTAGE STAMPS OF THE REPUBLIC OF TURKEY (Between 2000-2022)

The aim of this research is to examine the postage stamps on international relations issued by the Republic of Turkey between the years 2000-2022. For this purpose, document analysis, one of the qualitative research methods, was used. As a result of the analysis, 156 postage stamps issued by the Republic of Turkey on international relations were accessed and classified. The stamps were categorized as countries and relations with countries, international conferences/meetings, international organizations, international agreements, common stamps and international sports competitions, and interpreted accordingly. It has been determined that issues such as cultural elements, historical places, historical characters and natural beauties are most commonly used in stamps, those on sports competitions being on the first place.

___

  • Kıral, Bilgen. “Nitel bir veri analizi yöntemi olarak doküman analizi”. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8 no:15 (2020): 170-189.
  • Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı. https://www.mfa.gov.tr/turkiye-japonya-siyasi-iliskileri.tr.mfa internet adresinden 07.10.2022 tarihinde çevrimiçi olarak elde edilmiştir.
  • Yazıcı, Kubilay. “Sosyal bilgilerde eğitimsel bir araç olarak posta pullarının kullanımı”. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, no:1 (2010): 321-346.
  • Yazıcı, Kubilay. “Yeni Türk Devletlerinin Posta Pullarında Türk Kimliği ve Kültürü”. Bilig, no:77 (2016): 83-108.
  • Yılmaz, Hakan. “Türk tarih ve edebiyatında Ertuğrul fırkateyni: Tarih ilmi açısından bir muammanın tahlili”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, 2 no:7 (2015): 80-97.
  • Yılmaz, Mustafa. “Erken Cumhuriyet Dönemindeki Toplumsal Değişimi Posta Pulları Üzerinden Okumak”. Milli Folklor, 16 no:124 (2019): 230-245.