Bir İngiliz Hükümdar'ının Türkiye'ye İlk Ziyareti: Edward VIII

Bu çalışmada İngiltere Kralı Edward VIII’in Türkiye ziyareti ve bu ziyaretin Türk-İngiliz ilişkilerine etkileri ele alınmaktadır. Çalışma, Edward VIII’in ziyaretini değerlendirmeyi ve Türk-İngiliz ilişkilerine etkisini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın kaynakları ağırlıklı olarak Amerikan ve İngiliz basını olmakla birlikte Türk basınından da yararlanılmıştır. Bu çalışmada karşılaştırmalı analiz yöntemi tercih edilmiş ve bu amaçla yabancı basında yer alan haber ve yazılar ile yerli basında yer alan bilgiler karşılaştırılmıştır. Kralın dört gün süren Türkiye gezisi yerli ve yabancı basın tarafından o kadar yakından takip edilmiştir ki, kralın programının her saatini basından tespit etmek mümkündür. Resmi olmayan ve resmi görüşmelerin yapılmadığı ziyarette basın mensupları kralı takip etmekte büyük ölçüde serbest bırakılmışlardır. Bunun sonucunda kralın Türkiye gezisi hakkında basında önemli bilgilerin yer aldığı tespit edilmiştir. Çalışmanın olası bulguları, kralın seyahatinin değerlendirilmesi ve ziyaretin Türk-İngiliz ilişkilerine etkilerinin tespit edilmesidir.

The First Visit of a British Monarch to Turkey: Edward VIII

In this paper, the visit of British King Edward VIII to Turkey and the effects of that visit on Anglo-Turkish relations are discussed. The study aims to evaluate the visit of Edward VIII and to determine its effect on Turkish-British relations. Although the sources of the study are mainly American and British press, Turkish press was also used. In this study, the comparative analysis method was preferred, and for this purpose, news and articles in the foreign press were compared with the information in the domestic press. The king's trip to Turkey, which lasted four days, was followed so closely by the domestic and foreign press that it is possible to detect every hour of the king's program from the press. During the visit, which was not an official one and official negotiations were not held, the press members were largely free to follow the king. Hence, it has been determined that there is important information in the press about the king's trip to Turkey. The possible findings of the study are the evaluation of the king's travel and the determination of the effects of the visit on Turkish-British relations.

___

  • Saygı, Tarık, “İngiltere Kralı VII. Edward’ın Türkiye’yi Ziyareti ve Bu Ziyaretin İçteki ve Dıştaki Akisleri” Master’s Thesis, İstanbul University, 2003.
  • Saygı, Tarık, Atatürk ve Kral, (İstanbul, Parola Yayınları, 2016).
  • Şimşir, Bilal. Atatürk ve Yabancı Devlet Adamları II. Ankara, TTK Basımevi, 2001.
  • Ziegler, Philip. King Edward VIII. London, Harper Press, 2012.