İngiltere’nin Türkiye’ye Yönelik İktisadi Girişimleri (1942-1943)

Bu makalede İngiltere’nin 1942 ve 1943 yıllarında Türkiye ile sürdürdüğü ticari faaliyetler değerlendirilmiştir. Ele alınan yıllar savaşın gidişatı ve İngiliz Hükümeti’nin Türkiye üzerindeki çıkarlarını belirlemesi bakımında ehemmiyet taşımaktadır. Bu bağlamda da İngiltere’nin Türkiye’ye bakış açısı ve Almanya ile olan rekabetinin devamlılığı süreç boyunca etkisini kaybetmemiştir. Müttefik kuvvetler, Türkiye’nin Mihver Bloku tarafına geçmemesi için büyük çaba sarf etmişlerdir. Bu çabaların neticesi olarak İngiliz Hükümeti Ortadoğu ve Akdeniz’deki konumunu korumak ve kuvvetlendirmek için Türkiye’yi savaş boyunca iktisadi ve siyasi olarak desteklemeye devam etmiştir.

Britain’s Economic Initiatives towards Turkey (1942-1943)

In this article, the commercial activities of Britain with Turkey in 1942 and 1943 were evaluated. The years discussed are important in terms of the course of the war and the determination of the interests of the British Government on Turkey. In this context, Britain’s perspective on Turkey and the continuity of its rivalry with Germany did not lose its effect throughout the period. Allied forces made great efforts to prevent Turkey from crossing over to the Axis forces. As a result of these efforts, the British Government continued to support Turkey economically and politically throughout the war in order to maintain and strengthen its position in the Middle East and the Mediterranean

___

  • Selim Deringil, Denge Oyunu İkinci Dünya Savaşında Türkiye’nin Dış Politikası, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul 1994.
  • Nicolas Tamkin, Britain, Turkey and The Soviet Union, 1940-1945, Strategy, Diplomacy and Intelligence in The Eastern Mediterranean, Palgrave Macmillian, 2009.
  • İlhan Tekeli, Selim İlkin, Dış Siyaseti ve Askeri Stratejileriyle İkinci Dünya Savaşı Türkiye’si, C. 1, İletişim Yayınları, İstanbul 2013.
  • Murat Önsoy, “1939-1944 İngiliz-Alman İktisadi Harbi; Türk Kromu Üzerine Pazarlıklar”, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C. 30, Sayı: 1, 2012.