SIVI TAVUK GCIBRES İNİN M1SIR B İTKİSİNİN GELIŞIMI VE N,P,K KAPSAM İ ÜZERINE KALICI ETKISI

Araştırmamn amac ı, sıvı haldeki tavuk dışlulannm gübre olarak değerlendirilmesi ile çiflik ve çevre sorunlarına yardımcı olmak aynı zamanda bu tip gübrelerin mısır bitkisinin kuru madde miktarı ile N,P,K kapsamına etkilerini tesbit etmektir. Ara ştırmada ayrıca karşılaştırma amacıyla tütün tozu ye çiftlik gübresi uygulamalar ına da yer verilmiştir. Araştırma, sera koşullarında tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekerrürlü ve on isimli olarak yürütülmüştür. Denemede, Fidanl ık kampüs arazisinden alınan toprak ile 4 kg toprak alabilen saks ılar kullanılmıştır Kuru esasa göre 0,1.5., 3.0, 4.5, 6.0, 7.5 t/da dozlar ında sıvı tavuk gübresi bat ıda uygulanmış, 3 ve 4 t/da dozlarmda tütün tozu ile 2.5 ve 5.0 t/da dozlar ında çiftlik gübresi toprakla kan ştmlmış ve hepsi de yaklaşık bir ay inkübasyona bırakılmıştır Saksılara Cumhuriyet buğday çeşidi ekilerek yaklaşık 9 hafzalık bir gelişmeden sonra hasat edilmi ştir Araştırma sonuçlarına göre, artan dozlarda s ıvı tavuk gübresi, tütün tozu vea çiftlik gübresi, tam şa göre kuru madde miktarı ile bitkilerce N,P,K allı" artırmıştır. En yüksek kuru madde miktar ı ortalama 20.50 g/saksı ile 4.5 t S.T.G/da uygulamasından elde edilmiştir. En düşük kuru madde miktarı ise ortalama 3.67 g/saksı ile tanıkda gerçekleşmiştir.

THE RESIDUAL EFFECT OF LIQUID POULTRY MANURE ON THE GROWTH AND N, P, K CONTENT OF MAIZE CROP

The main object of this study is to evaluate liquid poultry -manure as a fertilizer to solve the problem of the farm and environment and also to see the residual effect of liquid poultry manure on the yield and N-PK content of maize crop, tobacco-waste and farm yard manure treatments were also included in this experiment for comparison. The experiment was laid out on completely randomized design with 10 treatments and 3 replications in greenhouse conditions. Pots containing 4 kg of air dried soil was used. Liquid poultry manure at the rates of O, 1.5, 3.0, 4.5, 6.0, 7.5 t/da on dry basis were applied at band, whereas tobacco waste at the rates of 3 and 4 t/da and farm yard manure at the rates of 2.5 and 5.0 t/da were mixed with soil and kept at field capacity for one month Cumhuriyet wheat variety was sown and harvested 9 weeks after sowing. After harvesting wheat plants, H-2274 maize variety was sown in the same pots and grown for 8 weeks to study the residual effect of organic fertilizers used in this research. According to the results of this experiment, increasing rates of liquid poultry manure LPM , tobacco-waste TW and farm yard manure FYM significantly increased the dry matter yield DMY and N,P,K uptake of maize crop than that of control plants. Maximum DMY 20.50 g/pot was obtained with 4.5 t/da rate of LPM, while dry matter yield of control plants was 3.67 g/pot.

___

  • Aydeniz, A., M. Teceren, ve M. Dündar, 1977. Domates Veriminde Tavuk Dışkısının Yeri ve 2-Kloro6 (Triklorometil) pridinin Buna Etkisi. A.Ü.Z.F.Yıl., Cilt: 27, Ankara.
  • Aydeniz, A., M. Teceren ve .M. Dündar; 1977. Biber Veriminde Tavuk Dış kısının Yeri ve 2-6 (Triklorometil) Pridin (N- Serve)'in Buna Etkisi. A.Ü.Z.F.Yıl. Cilt:27, Ankara.
  • Aydeniz, A. ve A. R. Brohi, 1989. Do ğu Karadeniz Toprakları nın verimliliğine N-P Gübrelemesinin Katkı sı, Cumhuriyet Üniversitesi, Tokat Zir. Fak.Yay ınlan:7; Bilimsel Araştırma ve incelemeler: 3, Tokat.
  • Baker, D.E., Gorsline, G.W., Smith, C.G., 1964. Technique for Rapid Analysis of Corn Leaves foe Eleyen Elements. Agron J. 56, 133-136.
  • Brohi, A. R., 1991. Sigara Fabrikas ından Çı kan Tütün Artıkları ile Tekelin Depolarında imha için Bekletilen Düşük Kaliteli Tütün Yapraklarından Gübre Olarak Yararlanma Olanaklarının Araştırılması . C.Ü.Zir.Fak. Yayınları : 7, Bilimsel Ara ştırma ve incelemeler: 4, Tokat.
  • Brohi, A. R. ve A. Durak, 1986. Tütün Tozunun Organik Gübre Olarak De ğerlendirilmesi, Türkiye Tütüncülüğü ve Geleceği Sempozyumu, Tokat.
  • Chapman, H.D. and Pratt, F.P., 1961. Methods of Analysis for Soils Plants and Waters, Univ. of California Div. Agr. Sci. USA.
  • Demirer, T., 1988. Organik Gübre Olarak Tütün Tozunun Şeker Pancarında Verim ve Diğer Bazı Özellikleri Üzerine Etkisi. CÜ.Ziraat Fak.Yıl. Tezi, Ayrı Basım. Tokat
  • Özbek, N., M. B. Halitligil, A. Korkmaz, 1984. Biological dinitrogen fixation and its economical Importance for agr. Nuclear Research center, 311-DI-SR-96, A ııkara-Turkey.
  • Richards, L.A., 1954. Diagnosis and Improvement of Salina and Alkaline Soils, USA Handbook, No 60
  • Ünver, R. ve A. Aydeniz, 1986. 111/33 bu ğday Çeş idinin Sera Koşullarında N ve P'dan Yararlanmas>na Cycocel'in Etkisi. A.Ü.Z.F. Diploma Sonras ı Y.O.Doktora Tez Özetleri, Ankara.