Thymus zygioides Grisebach var. zygioides’in Morfolojik, Anatomik ve Ekolojik Özellikleri

Lamiaceae familyasına ait olan Thymus L. cinsi ülkemizde 46 tür ve tür altı taksonla temsil edilmekte olup, çok yıllık, aromatik ve tıbbi değeri olan otsu bir bitkidir. Önemli bir etnobotanik değere sahip olan Thymus zygioides Griseb. var. zygioides kozmopolit bir taksondur. Çalışmamıza ait bitki örnekleri 2014 yılının Mayıs ayında Lapseki’den (Çanakkale) toplanmıştır. Araştırmamızda bu türün morfolojik, anatomik ve ekolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Morfolojik özelliklerini belirlemek için bitkinin biometrik ölçümleri lup altında gerçekleştirilmiştir. Anatomik çalışmaları için %70’lik alkole alınan canlı bitki örneklerinin; kök, gövde ve yaprağından parafin metodu kullanılarak enine kesitler alınmıştır. Anatomik özellikleri, yapılmış olan benzer araştırmalarla karşılaştırılmıştır. Bitkinin yayılış alanları belirlenirken; toprak analizleri sonucu değerlendirilmiştir. Bu araştırma sonuçlarının endemik olan varyete ile karşılaştırılması önemlidir. Taksonun biometrik ölçümleri flora kayıtlarından önemli farklılık göstermemiştir. 

The Morphological, Anatomical and Ecological Characteristics of Thymus zygioides Grisebach var. Zygioides

The genus Thymus, belonging to Lamiaceae family and represented by 46 species and  taxa  is a herbaceous, perennial, medical and aromatic plant. Thymus zygioides Griseb. var. zygioides is a cosmopolitan taxon with an important ethnobotanical value. Plant samples were collected from Lapseki Çanakkale, on May 2014. In this study, it was aimed to determine the morphological, anatomical and ecological characteristics of this plant. Biometric measurements of the plant were carried out under the lup to determine morphological characteristics. Cross sections of root, stem and leaves of live plant samples were taken with %70 alcohol for anatomical studies using paraffin method. Anatomical features were compared with the findings of similar studies. Soil analyses results were considered in the determination of plant’s expansion area. It is important to compare these results with the endemic variety. The biometric measurements of the taxa did not differ significantly from the flora records. 

___

  • Alan, S. ve Koca, F., 2007. Eskişehir’de Yetişen Thymus L. (Labiatae) Türleri Üzerinde Anatomik Araştırmalar, Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, Cilt:8, Sayı:1, s.161-180.
  • Altundağ, Ş. ve Aslım B., 2005. Kekiğin Bazı Bitki Patojeni Bakteriler Üzerine Antimikrobiyal Etkisi. Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi, Cilt:3, Sayı:7, s.12-14.