TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNDE ÇEŞİTLİ GİDER VE GELİRLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

Kooperatifin asıl amacı diğer şirketlerde olduğu gibi kar elde edebilmek değil, kooperatifin ortaklarının ihtiyaçlarını karşılayabilmektir. Kooperatiflerin odağında bireyin kendisi bulunmaktadır. Artık son zamanlarda sadece sermaye odaklı olan anlayışın yanlış olduğu düşünülmüş, böylece kooperatifler gibi insan odaklı girişimlere ilgi artmıştır. Tarım kredi kooperatifleri de bu anlayıştan hareketle, ortaklarına uygun koşullarda kredi sağlamak temel amaç olmuştur. Bankalar büyük çiftçilere kredi vermekte, küçük çiftçi işletmelerine zorluk çıkartmaktadırlar. Bu çiftçilerin teminat olarak gösterebileceği varlığı yok denecek kadar azdır. Bu durumda da çiftçilerin başvuracakları tek kuruluş tarım kredi kooperatifleridir. Tarım kredi kooperatiflerinin öneminin artması, bu kooperatiflerin yaptığı işlemlerini ve bunların muhasebe kayıtlarını daha detaylı incelemeyi gerektirmektedir. Ayrıca bu kayıtlar ortaklara çeşitli konularda karar alabilmelerinde yardımcı olacaktır. Bu çalışmanın ilk bölümünde tarım kredi kooperatifleri ile ilgili temel bilgiler verilmiştir.  İkinci bölümde ise personel giderleri, kiralama giderleri, aydınlatma, ısıtma ve su giderleri, haberleşme giderleri ve kira gelirleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümdeki açıklamaların devamında bu gider ve gelirlerin muhasebe kayıtlarının ne şekilde olacağı örneklerle açıklanmıştır.

ACCOUNTING OF VARIOUS EXPENSES AND REVENUE IN AGRICULTURE CREDIT COOPERATIVES

The main of the cooperative is not to make profit like other companies, but to meet the needs of the cooperative members. Individuals are in the spotlight of cooperatives. Capital oriented perception has recently been found wrong, so interest in individual oriented enterprises, such as cooperatives has increased. Considering this fact, it is mainly aimed to provide credits in appropriate conditions to the members in agricultural credit cooperatives. Providing credits at low interest rate and low cost to the small and medium farmers is the main aim. Banks give credits to big farmers, whereas they lay difficulties to small farmers. The wealth of small farmers which they can provide as collateral for a credit is in minute amount. Therefore, agricultural credit cooperatives are the only institution that farmers can apply. The increase in the importance of agricultural credit cooperatives requires examining the actions and accounting records of these cooperatives in detail. These records may also help the members to make a decision in various subjects.In the first part of this study, basic information on agricultural credit cooperatives was given. In the second part, information about personnel expenses, leasing expenses, lighting, heating and water expenses, communication expenses and rent incomes are given. In the second part of the explanations, it is explained with examples how these accounting records of expense and income will be.

___

  • Çıkın A, Kayacan A (1994). Genel Kooperatifçilik. İzmir: Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No:511
  • Güngör S (2006). Ecza Kooperatiflerinde Muhasebe Sistemi Ve Uygulama Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul .
  • İnan İ.H (2008). Türkiye’de Tarımsal Kooperatifçilik ve AB Modeli, İstanbul: İTO Yayınları
  • Karanlık S (2009). Kooperatifler ve Muhasebesi, Ankara: Nobel Yayıncılık
  • Kooperatifler Kanunu
  • Rehber E (2011). Kooperatifçilik, Bursa: Ekin Yayıncılık
  • Vergi Usul Kanunu
  • http://www.baib.org.tr/proje/kooperatif.pdf(Erişim Tarihi:04/10/2017)