Servikal Kanser Olgularında 18F-FDG PET/CT: Suv Max Değerleri İle Postoperatif Histopatolojinin Karşılaştırılması

Amaç: Bu çalışmada serviks kanseri tanısı alan hastalarda preoperatif 18F-FDG PET/CT bulgularının postoperatif histopatolojik sonuçlar ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Hastanemiz onkoloji polikliniğine başvuran ve serviks kanseri tanısı almış 32 hastanın çalışmaya dahil edilmiştir. Preoperatif 18F-FDG PET/ CT sonuçları retrospektif olarak taranan hastaların PET/CT sonuçları ile nihai patoloji sonuçları karşılaştırılmıştır.Sonuçlar: Çalışmaya 32 hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaşları 29-63 ±4,26 arasındadır. Hastaların yaşları ortalaması 49 olarak saptanmıştır. Yapılan inceleme sonucunda post operatif nihai patoloji sonucunda saptanan tümör çapı ile PET/CT’de saptanan tümör çapı arasında istatistiksel olarak bir anlamlılık saptanamamıştır. p=0,09 Eğer tümör çapı 4 cm’den büyük ve 4 cm’den küçük olarak iki gruba ayrılırsa primer tümör SUVmax değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki ortaya çıkmaktadır. P=0.001 Lenf nodu metastazı ve SUV max değerleri arasında istatistiksel olarak bir ilişki saptanamamıştır p=0,12 Tartışma: Tüm kanserlerde olduğu gibi serviks kanserinde de lenf nodu metastazı ve tümör çapı prognozu ve surviyi predikte eden en önemli faktörler arasında sayılmaktadır. Çalışmamızın sonuçlarına göre PET/CT ‘nin pre- operatif olarak tümör çapını predikte etme oranı düşük olarak saptanmıştır. Ancak tümör büyüklüğü 4 cm cut-off değeri ile iki gruba ayrıldığında preoperatif PET/CT SUV max değerleri tümör çapını predikte edebilmektedir. Daha önce yapılan çalışmalarda belirlendiği gibi CT, MRI gibi görüntüleme tetkiklerine benzer olarak PET/CT incelemesi de preoperatif lenf nodu metastazı değerlendirmede etkin bir yöntem değildir.
Anahtar Kelimeler:

Serviks Kanseri, PET/CT, SUV max

18F-FDG PET/CT In Cases With Cervical Cancer: Comparative Values of Suv-Max Values and Postoperative Histopathology

Aim: To compare the preoperative 18F-FDG PET/CT findings postoperative histopathologic results in cases with cervical cancer.Material And Methods: 32 Cases underwent staging surgery for cervical cancer at our clinic and have had PET/CT scan preoperatively was included to the study. Factors recorded were; age, gravidy, parity PET/CT results and postoperative histopathology.Results: The study is completed with 32 participants. Age of the participants were between 29 and 63 ±4,26. Median age of the patients was 49. Mean gravida of the patients was 4 ±2,0, mean parity was 2,85 ±1,48. Tumor diameter in the PET/CT and post-operative tumor size showed no statistically significant association in our study group. p=0,09 SUV max of the primary tumor showed a statistically significant association with tumor if tumor size is divided into two groups as >4cm and

___

  • Jemal A, Thomas A,Murray T, et. al. Cancer statistics, 2002.CA Cancer J Clin 2002;52:23-47.
  • Parkin DM, Bray F, Ferlay J, Pisani P. Gl obal cancer statistics, 2002. CA Cancer J Clin 2005;55:74–108.
  • Gambhir SS. Molecular imaging of cancer with positron emission tomog- raphy. Nat Rev Cancer 2002;2:683–93
  • Cox T.The development of cervical cancer and ıts precursors:what is the role of human papillomavirus infection? Curr Opin Obstet Gynecol 2006;18:5-13.
  • Paulino AC, Johnstone PA. FDG-PET in radiotherapy treatment planning: Pandora’s box? Int J Radiat Oncol Biol Phys 2004;59:4–5.
  • Kidd EA, Siegel BA, Dehdashti F, Grigsby PW. The standardized upta- ke value for F- 18 fluorodeoxyglucose is a sensitive predictive bio- marker for cervical cancer treatment response and survival. Cancer 2007;110:1738–44.
  • Paulino AC, Johnstone PA. FDG-PET in radiotherapy treatment planning: Pandora’s box? Int J Radiat Oncol Biol Phys 2004;59:4–5.
  • Yang WT, Lam WW, Yu MY, Cheung TH, Metreweli C. Comparison of dy- namic helical CT and dynamic MR imaging in the evaluation of pelvic ly- mph nodes in cervical carcinoma. AJR Am J Roentgenol 2000;175:759– 66.
Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

İzole İntrauterin Gelişme Kısıtlılığı Olan Gebeliklerde Tam Kan Sayım Parametreleri

Efser ÖZTAŞ, Aykan YÜCEL, Sibel ÖZLER, Nuri DANIŞMAN, Dilek UYGUR, Kudret ERKENEKLİ

Düşük Riskli Gebelerde İkinci Trimester Ultrason Taraması: Tersiyer Merkez Sonuçları

Barat Berrin GENÇOĞLU BAKBAK, Çetin ÇELİK, Aybike PEKİN TAZEGÜL, Setenay Arzu YILMAZ, Özlem KERİMOĞLU SEÇİLMİŞ

Adenomyozis ve Adenomyozise Eşlik Eden Endometrial Patolojilerin Değerlendirilmesi: 3 Yıllık Klinik Tecrübemizin Retrospektif Analizi

Abdullah TAŞYURT, İbrahim UYAR, Gülşah DEMİRTAŞ, Tutku GÜRBÜZ, Sefa KURT, Ömer DEMİRTAŞ

Servikal Kanser Olgularında 18F-FDG PET/CT: Suv Max Değerleri İle Postoperatif Histopatolojinin Karşılaştırılması

Hakan Raşit YALÇIN, Salim ERKAYA, Ali İrfan GÜZEL, Yunus YILDIZ, Emre ÖZGÜ, Burçin ÖZGÜ SALMAN, Tayfun GÜNGÖR

Rutin Gebelik Muayenesinde Saptanan Mesane Tümörü

Ayşe Yasemin KARAGEYİM KARŞIDAĞ, Esra Esim BÜYÜKBAYRAK, Bilal ERYILDIRIM

İntrauterin İnseminasyon Sonrası Ovaryan Gebelik: Olgu Sunumu

Salim ERKAYA, İrem Eda GÖKDEMİR, Esra ÇELİK YAŞAR, Hasan Onur TOPÇU, Esma SARIKAYA

Preterm Eylem Tehdidi Olgularında Akut Faz Reaktanlarının Preterm Doğumu Öngörmedeki Yeri

Mehmet Fatih KARSLI, Müzeyyen Gülnur ÖZAKŞİT, Kerem TETİK, Kerem Doğa SEÇKİN, Eralp BAŞER, Salih ÇETİNKAYA, Murat ÖZ

Ağır Menstrüel Kanamalı Olgularda Levonorgestrelli İntrauterin Araç Etkinliğinin Palm- Coein Sınıflama Sistemine Göre Değerlendirilmesi

Emre Erdem TAŞ, Hüseyin Levent KESKİN, Gülin Feykan YEĞİN, Ayşe Filiz AVŞAR

Bladder Cancer Diagnosed at Routine Obstetric

Esra Esim BÜYÜKBAYRAK, Ayşe Yasemin KARŞIDAĞ KARAGEYİM, Bilal ERYILDIRIM

Gebelik ve Venöz Tromboembolizm

Emel ÇAĞLAYAN KIYAK, Yaprak ÜSTÜN ENGİN