Covid-19 pandemisi sırasında bir pandemi hastanesinde jinekolojik kanser nedeniyle opere olan hastalarda kısa dönem cerrahi sonuçlar: Tek Merkezli Retrospektif Olgu-kontrol çalışması

Amaç Tüm Dünya’da etkisini sürdüren yeni tip koronavirüs (COVID-19) pandemisi sürecinde sağlık sistemi kaynakları pandemi ile mücadeleye aktarılırken rutin sağlık hizmeti sunumunda önemli değişikliklere gidilmiştir. Bu tek merkezli, retrospektif, olgu-kontrol çalışmasının amacı COVID-19 pandemisi sürecinde alınan tedbirlerin jinekolojik kanser cerrahisi uygulanan hastalarda kısa süreli cerrahi sonuçlara etkisini ortaya koymaktır. Gereçler ve Yöntem COVID-19 pandemi önlemlerinin alınmasından sonra opere edilen hastalar çalışma grubunu oluştururken, bu tarihten önce opere edilen hastalar kontrol grubunu oluşturdu. Çalışma grubundaki her bir hastaya karşılık yaş (±10), tanı, evre ve yapılan operasyonun tipi yönünden eşleştirilen en az iki kontrol seçilerek klinikopatolojik değişkenler yönünden karşılaştırıldı. Bulgular Vaka ve kontrol grubu tanı, hastalık evresi ve yapılan ameliyatın şekli yönünden birebir eşleşirken her iki grup yaş, menopozal durum, ko-morbiditeleri ve aldıkları adjuvan tedavi yönünden benzer olarak bulundu. Vaka grubundaki hastaların ortalama hastanede yatış süresinin, kontrol grubundaki hastalara göre anlamlı olarak daha az olduğu görüldü (vaka grubunda ortalama 5,6 (±3,3) gün, kontrol grubunda ortalama 8,5 (±9,3) gün, p=0,021). Vaka grubunda 5 hastaya (%17,2) kontrol grubundaysa 18 hastaya (%31,0) kan ürünü transfüzyonu ihtiyacı oldu, ancak iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,16). Vaka grubundaki hastalarda kontrol grubuna göre daha az intraoperatif (p=0,36) ve postoperatif (p=0,34) komplikasyon izlenmesine karşın bu farklar istatistiksel olarak anlamlılık arz etmiyordu. Sonuç COVID-19 pandemisi sonrasında opere edilen hastalarda daha az radikal cerrahi tercih edilmesi ile birlikte tutarlı bir şekilde hastanede yatış süresi, intraoperatif ve postoperatif komplikasyon oranlarının azaldığı ancak hastanede kalış süresi haricindeki değişkenlerin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler:

Koronavirüs, COVID-19, pandemi

___

  • 1. COVID 19: Elective Case Triage Guidelines for Surgical Care, College of American Surgeons 2020 [Available from: https://www.facs.org/covid-19/clinical-guidance/elective-case.
  • 2. Surgical Considerations for Gynecologic Oncologists During the COVID-19 Pandemic, Society of Gynecologic Oncology 2020 [Available from: https://www.sgo.org/wp-content/uploads/2020/03/Surgical_Considerations_Communique.v14.pdf.
  • 3. Liang W, Guan W, Chen R, Wang W, Li J, Xu K, et al. Cancer patients in SARS-CoV-2 infection: a nationwide analysis in China. Lancet Oncol. 2020;21(3):335-7.
  • 4. Cortiula F, Pettke A, Bartoletti M, Puglisi F, Helleday T. Managing COVID-19 in the oncology clinic and avoiding the distraction effect. Ann Oncol. 2020;31(5):553-5.
  • 5. COVID 19: Elective Case Triage Guidelines for Surgical Care (Gynecology), College of American Surgeons 2020 [Available from: https://www.facs.org/-/media/files/covid19/guidance_for_triage_of_nonemergent_surgical_procedures_gynecology.ashx.
  • 6. Cohen SL, Liu G, Abrao M, Smart N, Heniford T. Perspectives on Surgery in the Time of COVID-19: Safety First. J Minim Invasive Gynecol. 2020;27(4):792-3.
  • 7. Ramirez PT, Chiva L, Eriksson AGZ, Frumovitz M, Fagotti A, Gonzalez Martin A, et al. COVID-19 Global Pandemic: Options for Management of Gynecologic Cancers. Int J Gynecol Cancer. 2020.
  • 8. Yang S, Zhang Y, Cai J, Wang Z. Clinical Characteristics of COVID-19 After Gynecologic Oncology Surgery in Three Women: A Retrospective Review of Medical Records. Oncologist. 2020.
  • 9. Aminian A, Safari S, Razeghian-Jahromi A, Ghorbani M, Delaney CP. COVID-19 Outbreak and Surgical Practice: Unexpected Fatality in Perioperative Period. Ann Surg. 2020.
  • 10. Akladios C, Azais H, Ballester M, Bendifallah S, Bolze PA, Bourdel N, et al. Recommendations for the surgical management of gynecological cancers during the COVID-19 pandemic - FRANCOGYN group for the CNGOF. J Gynecol Obstet Hum Reprod. 2020:101729.
  • 11. Besnier E, Tuech JJ, Schwarz L. We Asked the Experts: Covid-19 Outbreak: Is There Still a Place for Scheduled Surgery? "Reflection from Pathophysiological Data". World J Surg. 2020;44(6):1695-8.
Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: 4
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sefal Hematom Nedeniyle İzlenen Hastaların Retrospektif Değerlendirilmesi

Ufuk ÇAKIR, Cüneyt TAYMAN, Esra BEŞER ÖZMEN, Burak CERAN

HİPEREMEZİS GRAVİDARUMDA ÖNEMLİ BİR NOKTA: D VİTAMİNİ VE TİROİD FONKSİYONLARI

Samettin ÇELİK, Canan SOYER, Huri GÜVEY, Burak YAŞAR, Bahadır YAZICIOĞLU, Eda TÜRE, Hasan ULUBAŞOĞLU

Laparoskopik Myomektomi Sonrası Belirgin Hemoglobin Düşüşüne Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi

Bulut VARLI, Kaan Baydemir, Yavuz ŞÜKÜR, Bülent BERKER

COVID-19 PANDEMİSİNDE GEBELİKTE YAKLAŞIM VE YÖNETİM

Hüseyin Levent KESKİN, Şebnem ŞEN ÖZYER, Dilek SAHİN, Serpil ÜNLÜ, Namık ÖZCAN, Cüneyt TAYMAN, Şule ÖZEL, Özlem MORALOĞLU TEKİN

Laparoskopik Miyomektomi Sonrası Belirgin Hemoglobin Düşüşüne Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi

Yavuz EMRE ŞÜKÜR, Bulut VARLI, Kaan BAYDEMİR, Bülent BERKER

Covıd 19 Pandemisinde Yüksek Riskli Gebeliklerin Belirlenmesi ve Yönetimi: Antenatal Takip Piramidini Tersine Çevirme Zamanı mı ?

Elif Gül YAPAR EYİ, Özlem MORALOĞLU TEKİN

COVID 19 PANDEMİSİNDE YÜKSEK RİSKLİ GEBELİKLERİN BELİRLENMESİ VE YÖNETİMİ: ANTENATAL TAKİP PİRAMİDİNİ TERSİNE ÇEVİRME ZAMANI MI ?

Elif Gül YAPAR EYİ, Özlem MORALOĞLU TEKİN

Severe candida sepsis in a preterm infant with congenital ichthyosis

Mehmet Yaşar ÖZKARS, Serkan KIRIK, Can ACIPAYAM, Şebnem ÖZMEN, Fuat BAŞTÜRK, Sadık YURTTUTAN

Primer Dismenore ve Kişilik

Öznur YAŞAR, Dilek YILDIRIM, Selda TURHAN

Covid-19 pandemisi sırasında bir pandemi hastanesinde jinekolojik kanser nedeniyle opere olan hastalarda kısa dönem cerrahi sonuçlar: Tek Merkezli Retrospektif Olgu-kontrol çalışması

Özlem MORALOĞLU TEKİN, Burak ERSAK, Zeliha FIRAT CÜYLAN, Murat ÖZ, Bülent ÖZDAL, Müfide İclal ALTINTAŞ