Nükleer Enerji Hammaddelerinin Aranması ve Arama Yöntemleri

Nükleer enerji hammaddesi olarak tabiattamevcut iki element uranyum ve toryumdur.Bunlardan uranyum, bilindiği gibi halenyaygın bir şekilde çeşitli reaktörlerde kullanılmaktadır.Toryum ise sırasını bekleyen bir nükleeryakıt hammaddesi durumundadır. Uzmanlarınkanısına göre, toryum çevrimi ile çalışanreaktörlerin, 1980 lerin İkinci yarısından İtibaren,ekonomik olarak devreye girmesi beklenmektedir,İkinci Dünya Harbinden sonra bazı ülkelerdegizli bir şekilde başlatılan ve sürüdürülenuranyum aramaları giderek gelişmiştir. Modernuranyum arama yöntemleri bugün, Batı Blokuülkelerinin bir çoğunda açıkça ve yoğun bir şeşildesürdürülmektedir. Ancak, aynı durum toryumaramaları için halen söz konusu değildir.Bilinen toryum yataklarının hemen hemen tümü,uranyum veya ağır mineral aramaları sonundatesbit edilmişlerdir,Bilinen uranyum yatakları 'hakkındaki bilgiler,herhangi bir yeni arama programının temeliniteşkil ederler. Bundan dolayı olumlu biraraştırma projesi, bilinen yatak tiplerinin temeltariflerini İçermek zorundadır. Zira arazi çalışmalarınıntekniği, İlgili uranyum yatağının jeolojikyapısı ve tipi İle değişmektedir.Günümüzde uranyum arlmaları, sadece radyometrikusullerden yararlanılarak yapılan proşpeksiyonçalışmaları olmaktan çoktan çıkmıştır.Modern uranyum aramaları bugün, uzmanuranyumcu jeoloji mühendislerinden oluşanekiplerce, İleri seviyede geliştirilmiş radyometrikcihaz ve metotların yamsıra, çeşitli jeofizikekipmanı ve jeoşlmlk teknolojinin yardımı İleyapılmaktadır.

___

  • Fairbridge, R. W., 1972 , The Encyclopedia of Geochemistry and Environmental Sciences, New York.
  • m Çetintiirk, !.. 1978. M.T.Â. Rad. Min. ve Kömür Dairesi Enerji Serisi Konferansİan «Uranyum», Ankara,
  • Miami International Conference on Alternative Energy Sources, 1977, Florida
  • Bailey, R. V. —Chiiders, M. O., 1877, Applied Mineral Exploration with Special Reference to
  • URANIUM, Colorado.
  • Kelley, V. C, 1975, Geology and Technology of the Grants Uranium Region, New Mexico.
  • Adler, H. H., 1974, Concepts of Uranium-Ort Formation in Reducing Environments In Sandstones and Other Sediments «Formation of Uranium Ore Deposits», Vienna.
  • Jurain, G., 1964, l'uranium, Paris. (8-9} Kaplan, H., 1977, Eskişehir - Sivrihisar - Kızılcaören Köyü Yakın Güneyi Nadir toprak Elementleri ve Toryum Kompleks Cevher Yatağı, Jeoloji
  • Mühendisliği - Sayı 2, Ankara.