ALANYA MASİFİNİN YAPISAL SORUNU

Makalenin amacı Batı Toroslar'da yer alanAlanya masifine ilişkin petrolojik ve yapısal sorunlarıtartışmaktadır. Alanya masifinin yapısalkonumuna ek olarak metamorfizma derecesi vebarlk türü, köken kayaçlar ve son etkin deformasyonunyaşma ilişkin görüşler sunulmaktadır.Gündoğmuş bölgesinde glokofan+pistasitparajenezi ile orta—yüksek yük basıncı, yükseksu buharı basıncı; Alanya bölgesinde iseyüksek su buharı basıncı ile olasılı olarak Barrowtipi hidrostatik basınçlar önerilmektedir.Ancak Alanya bölgesi için herhangîtoir jeobarometresaptanamamıştır. Metamorfizme derecesiankimetamorflzma düzeyinden düşük derecelimetamorfizmanın yüksek sıcaklık kesimine(Winkler, 1974) değişen (yaklaşık 500sG) veHorriblend + An,7 izogradma erişmeyen sıcakiTklarakarşılık gelmektedir. Köken kayaçlar pelitikve karbonat kayaçlar ile ikinci derecedebazaltlk lav akıntılarından oluşmaktadır. ÜstTriyas yaşlı konglomeraların içerdiği metamorfkayaç kırıntıları son etkin deformasyonun ÜstTriyas öncesi olduğuna işaret etmektedir.Yapısal konumu tartışmalı olup Fransızaraştırmacılar (Brunn ve diğerleri, 1973 Monod,1978) ve Özgül (1976) Helvetİk tip naplardanoluşan bir yapısal modeli benimsemektedirler.Blumenthal (1951) ve Demirtaşlı vediğerler! (1977) tarafından savunulan görüşleridestekleyen, özellikle Jura'dan daha genç önemliyatay hareketler aleyhine kuvvetli kanıtlargetirilmektedir Otoktona (Geylkdağı Birliği; Özgül,1976) bağlantılı aynı zamanda Alt Triyasyaşlı akıncıbell formasyonunu (Demirtaşlı tarafındantanımlanmış) ortak-olarak örten Juratransgresyonu bu kanıtların önemlilerlndendir.Tüm istifin bir okyanus kabuğuna bağıl hareketiolasılıdır. Bunun dışında Alanya masifi BatıTorosların stratlgrafik ve yapısal temelinioluşturmaktadır. Enine kesit Tersiyerde gelişmişkuzeye eğimli ekaylardan oluşan normalbir istiftir.
Anahtar Kelimeler:

alanya masifi, yapısal

___

  • Blumsnthal, M„ 1951, Recherches géologiques dans le Taurus Occidental, dans l'arriéra-pays d'Âlanya, MTA yayını, Seri L, No, 5, 134 s.
  • Brunn, J. H,. Argyriadis, I., Marcoux, J,, Monod. O., Poisson, Â., Rlcou, L. 1973. 50. Yıl Yerbilimleri Kongresi, s. 58-69.
  • Demirtaşlı, E., Erenler, F., Bilgin, A. Z., Çatal, E,, Armağan, F., Serdaroğlu, M., Aksoy, Ö., Altuğ, S., Dirik, K,, 1977, Manavgat-Köprülü bölgesinin temel Jeoloji incelemesi, 31. Türkiye jeoloji Bilimsel ve Teknik Kongresi Özetleri, Ankara.
  • Monod, O,, 1978, Güzelsu Akseki Bölgesindeki Antalya Napkrı üzerine Açıklama. Orta Batı Toroslar, Türkiye, TJK Bülteni Cilt 21, Sayı 1, s. 27.
  • Özgül, N,. 1976, Torosların bazı temel jeoloji özellikleri, TJK bülteni, Cilt 19, Sayı 1, s. 65-78.
  • WInkler. H, G, F., 1974, Petrogenesis of Metamorphie Rocks. Springer - Verlag - NewYork - Berlin