Hammadde, Kaynak, Cevher ve Rezerv Gibi Bazı Terimlerin Tanımlarına Bir Yaklaşım: Hasançelebi Demir Yatağı Örneği

Yerbilimlerinde kullanılan kaynak, rezerv, maden, mineral, cevher gibi çoğu kelime, terini ve kavramlar île bunların anlamları işletmedeki veya arazideki mühendisten,,, üniversitedeki akademisyene ve hatta politikacılar tarafından çok farklı bir şekilde ifade edilmekte ve tariflenmektedir. Bu durum, çoğu zaman yanlış anlamalara sebep olmaktadır Bu yazıda,, hammadde, doğal kaynak, maden, kaynağı, maden rezervi, jeolojik rezerv, üretilebilir rezerv ve satılabilir rezerv gibi terimlerin tanımlama kriterleri ile maden.,, mineral, cevher, endüstriyel mineral ve süs taşlan gibi kavramların tanımlamaları örnek verilerek tarif edilmiştir. Makalenin son bölümünde ise,, Hasançelebi demir yatağı için sözkonusu tanımlamaların,, farklı gruplar tarafından nasıl, kullanıldığı ve ifade edildiği verilmiştir.

An Approach to Definition of Some Terms Like Natural Raw Materials, Resource, Ore And Reserve: Hasançelebi Case

The meaning and definition of terms like resource,, reserve, mine rai, ore etc. Used in earth sciences differ from engineer to academician and even politician.. This difference results In some sort of confusion and misunderstanding. In this paper, the definition criteria of some terms like raw material, natural resource, mineral resource, mineral reserve,, mineable reserve and saleable reserve have been defined with examples.. The last part of the paper includes Hasançelebi iron ore deposit as a case study..

___

  • Anonymous, 1980, Ore mining and processing complex, at Hasançelebi (Turkey) feasibility study: volume 1,, economic on consruction and operation of the complex, USSR State Union Institute for Designing Mining Enterprises, Leningrad.
  • Caner, G., 1983, Maden Ekonomisi, MTA Yayınları,, Eğitim Serisi, No:27, Ankara, 206s.
  • Evans, A.M.., 1988,, Ore geology and industrial pratctices, resources and reserves symposium,, AIMM, Sydney Branch
  • JMM, 1995,, Définition of terms for reporting assetssummary of the working party on the definitions of ore and reserve of the institution of mining and metallurgy. Mining Magazine» April.
  • Lerchs, EL, and Grossman, IF.., 1.965, Optimum Design of Open Pit Mines; CIM Bulletin .58, January, 47-54.
  • MTA, 1975,, Hasançelebi demir madeni maden işletme, zenginleştirme ve peletleme tesisleri ön fizibilite etüdü, rezerv hesaplan, cilt 2, Ankara
  • Önal, G., Demirci, A., Elevli, B. ve dig.,, 1999, Réévaluation of Hasançelebi-Turkey iron ore deposite, final report, ITU development foundation Research and Development Office Istanbul.
  • Tercan,,, A.E., ve Saraç, C, 1988, Maden yataklarının değerlendirilmesinde jeoistatistiksel yöntemler, TMMOB Jeoloji Müh. Odası Yayını, No: 48, 137s.
  • USBM, 1967, A dictionary of mining, mineral and related terms U.S. Department of the interior.
  • Webster (Editorial staff) and Gove, P.B. (Ed.), 1986, Webster's Third Mew International.
  • Dictionary, The Marriam-Springfield, Massachusetts, U.S.A.
  • Wober H.H. ve Morgan, P.J., 1993, Classification of ore reserves based on geostatistical and economic parameters,. CIM bulletin.
  • Yüksek, S., ve Elevli, B.., 1998.,, Kaynak/Rezerv Sınıflandırmalarının karşılaştırması ve standartizasyon için yaklaşımlar, Yerbilimleri/Geosound, sayı: 33, 163-174,.