Granitik Agregaların Alkali Silis Reaksiyonu Yönünden Değerlendirilmesi

Agrega, beton bileşiminde en çok kullanılan malzeme olduğundan, özellikleri betonun dayanıklılığını (durabilitesini) doğrudan etkilemektedir. Agreganın türü, mineralojisi, dokusu gibi jeolojik faktörler betonun dayanımında ve dayanıklılığında önemli etkilere sahiptir. Bu araştırmada; Türkiye’nin farklı bölgelerinden alınan granitik kayaçlar, betonda alkali silis reaksiyonu açısından incelenmiştir. Çalışma kapsamında; öncelikle granitik kayaçların mineralojik, petrografik ve kimyasal özellikleri incelenmiş, daha sonra bu granit örnekler üzerinde hızlandırılmış harç çubuğu deneyleri yapılmıştır. Oluşan alkali silis reaksiyonunun etkileri taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. Elde edilen veriler, granitlerin beton agregası olarak kullanılması durumunda, örneklerin büyük çoğunluğunun alkali silis reaksiyonu açısından riskli olmadığını göstermektedir.

___

  • Streckeısen, A., 1967, Classification and Nomenclature of Igneous Rocks, Neues Jahrbuch Fur Mineralogie-Abhandlungen, 107, 144-240.
  • Struble, L.J., and Diamond S., 1981. Swelling properties of synthetic alkali-silica gel. Journal of the American Ceramic Society, 64(11), 611-55.
  • Swamy, R.N., 1992. Alkali-aggregate reaction in concrete; material and structural ımplications, sciences in concrete technology. Energy, Mines and Resources, Ottawa Canada, 533-581.