Bağkonak - Çimendere Muratdağı (İsparta) Yöresinin Jeolojisi

Batı Torosların kuzey kesiminde yer alan Bağkonak - Çimendere - Muratbağı (İsparta) yöresistratigrafi İstifi yaşları Kambriyenden Neojena kadar değişen metamorfik ve sedimanterkayalardan oluşur.Sahadaki stratigrafi istifin en yaşlı kaya stratigrafi birimini Orta Kamtoriyen yaşlı Çaltepekireçtaşı oluşturur. Çaltepe kireçtaşı dereceli olarak çalışılan alanın üstün litolojisini oluşturanÜst Kambriyen - Alt Ordovîsiyen yaşlı Sultandede formasyonuna geçer. Üzerine diskordanolarak gelen Devoniyen yaşlı (Orta-Üst Devoniyen) Engilli kuvarsiti üzerindeki Alt Karboniferyaşlı Kocakızıl formasyonu ile uyumludur. Paleozoik'in en üst kayastratigrafi birimi OrtaKarbonifer yaşlı Deresinek formasyonudur.Çalışılan sahada Mesozoyik Ü. jura yaşlı Hacıalabaz kireçtaşı ile temsil edilir. Neojenyaşlı sedimanlar, Hacıalabaz kireçtaşı ve daha yaşlı kayastratigrafi birimleri üzerine açısaldfskordansla gelir, Neojen yaşlı istif akarsu ve göl çekellerinden oluşmuştur.
Anahtar Kelimeler:

Bağkonak, Muratdağı, jeolojisi

___

  • Abdüsselimoğlu, Ş., 1958, Sultandağı'nın 1/100.000 ölçekli jeolojik İşveleri hakkında rapor: MTA Enst, Der-Derleme Rap. No. 2669 (yayımlanmamış).
  • Atalay, I., 1973, Sultandağı İle Akşehir ve Eber gölleri havzalarının structural, jeomorfolojik ve toprak erozyonu etüdü, Yeni Desen Matbaası, Ankara.
  • Balzer, H. J,, 1969, Geologische Untersuchungen im Südwestlichen Suitandağ (Türkei), 1055., 35 Abb., 11 Taf., 2 Ktn, Dissertation Münster (unveröffentlicht),
  • Blumental, M., 1947, Seydişehir-Beyşehir hinderlandındaki Toros Dağları'nın jeolojisi, MTA Enst. yayını, Seri D, No. 2, s. 242,
  • Brun, j. H, Dumont, J. H., Da Graeiansky P. Gh., Qutnic, M., Juteau, Th., Marcoux, J., Monod, O. ve Poisson, Â, 1971, Outline of the Geology of the Western Taurids, in Geology and History of Turkey (Ed. A.S. Campell, Petroleum exploration Society of Libya, Tripoli), s. 225-25S.
  • Bruggeman, H., 1968, Stratigraphie und Tectonic des Sultan Dağ im Gebiet zwischen Doğanhlsar und Desdiğin (Provinz Konya/Türkei), Dissertation Münster, unpublished,
  • Demirköl C, 1977, Kuzey ve Orta Sultandağı'nın stratigrafisi, Ege bölgeleri Jeolojisi VI. Kollokyumu, basılmakta.
  • Demirkoİ, C, 1977, Yalvaç - Akşehir dolayının Jeolojisi, Doçentlik tezi, Konya Selçuk Üniversitesi Yer Bilimleri Bölümü.
  • Demirkoİ, C, Sipahi H., Çiçek, S., Barka, A., Sönmez, S., 1977, Sultandağı'nın stratigrafisi ve jeolojisi evrimi, MTA. inst. Arşivi,
  • Erişen, B.. 1972, Afyon - Heybeli (Kızılkllişe) sahasının jeolojisi ve jeotermal olanakları, MTA. Enst. Arşivi, Rap. No. 3107.