Uçuş Ekiplerinde Sosyal ve Kültürel İmkanlar, Yönetim Sistemi ve Arşiv ile Dış Paydaşların Ölçümlenmesi

Bu çalışma, Pilotlar Vakfı üyesi olarak aktif çalışma hayatını sürdüren 654 kişiye sosyal ve kültürel imkanlar, yönetim sistemi ve arşiv, dış paydaşların kullanımı gibi faktörleri arttırmaya yönelik hazırlanan Pilotlarda Ekip Kaynak Yönetimi Ölçeği, çalışanlara yönelik geçerlilik ve güvenilirliğinin sağlanması amacıyla yapılmıştır. Gerçekleştirilen açıklayıcı ve doğrulayıcı analizler sonucunda, anketin 5’li likert tipi, 3 alt boyutlu (sosyal ve kültürel imkanlar, yönetim sistemi ve arşiv, dış paydaşlar), 20 sorudan oluşan yapısı belirlenmiştir. Ölçeğin güvenilirliliğini ölçmek için kullanılan Cronbach’s Alpha katsayısı (20 soru) 0,923 değeri belirlenmiştir. Analizler ölçeğin pilotların ekip kaynak yönetimi çerçevesinde belirlenen faktörlerin kullanımını arttırmaya yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğunu göstermektedir.

The Measurement of Social and Cultural Facilities, Management System and Archive with External Stakeholders in Flight Crews

This study has prepared for the members of Pilots Foundation with asking a sample of 654 people about social and cultural opportunities, management system and archive, factors to increase the use of external stakeholders determined for Pilots Crew Resource Management Scale for ensuring working staff’ validity and reliability. As a result of the analysis of explanatory and validated results, questionnaire consisted of 3 sub-dimensions (social and cultural facilities, management system and archive, external stakeholders), 20 questions constitute a structure. The Cronbachs’ Alpha coefficient which was used to measure the reliability of scale, was determined (20 questions) as 0,923. The analysis shows that scale is valid and reliable for increasing use of factors determined by the pilots in crew resource management framework.

___

  • Büyüköztürk, Ş. (2016). “Sosyal Bilimler için Veri Analizi El Kitabı İstatistik, Araştırma Deseni SPSS Uygulamaları ve Yorum” (22. bs.). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Creswell, J. W. (2003). “Research design: qualitative, quantitative and mixed methods approaches”. California: Sage Publications.
  • Capik C. ve Gozum, S. (2011). “Development and Validation of Health Beliefs Model Scale for Prostate Cancer Screenings (HBM-PCS)”: Evidence from Exploratory and Confirmatory Factor Analyses. Eur J Oncol Nurs. 15(5), 478-485.
  • Çakır A. (2014). “Faktör Analizi”. T.C. İstanbul Ticaret Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, İşletme Doktora Programı.
  • Çokluk Ö, Şekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, Ş. (2010). “Sosyal Bilimler İçin Çok Değişkenli İstatistik SPSS ve LISREL Uygulamaları”. Ankara: Pegem.Net., 275-285.
  • Guba, E. G. ve Lincoln, Y. S. (1982). “Epistemological and methodological bases of naturalistic inquiry”.
  • Educational Communication & Technology Journal, 30(4), 233-252.
  • Hinkle D. E., Wiersma, W. ve Jurs, S. G. (2003). “Applied Statistics for the Behavioral Sciences. 5th ed. Boston”: Houghton Mifflin.
  • Houser, J. (2015). “Nursing research: reading, using, and creating evidence”. (3rd ed.). Burlington: Jones ve Bartlett Learning. http://www.kokpit.aero/crm-asagi-crm-yukari?writer=15. (25.03.2019).
  • Hu, L. T. ve Bentler, P. M. (1999). “Cutoff Criteria for Fit Indexes in Covariance Structure Analysis: Conventional Criteria Versus New Alternatives”. Structural equation modeling: A Multidisciplinary Journal, 6(1), 1-55.
  • Merriam, S. B. (2013). “Nitel araştırma desen ve uygulama için bir rehber” (Çev. Turan, S.). Ankara: Nobel Yayıncılık (Özgün çalışma, 2009).
  • Özdamar K. (2004). “Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi”. 5. Baskı. Eskişehir. Kaan Kitabevi, 345-500, 379-412.
  • Portney L. G. ve Watkins, M. P. (1993). “Foundation of Clinical Research”, 42-44, 56-57, 72-73.
  • http://merttr.blogspot.com/2007/06/faktor-analizigecerlilikguvenilirlik.html. (09.09.2018).
  • Robson C. (1998). “Real World Research. 6. Edt. Oxford UK. Blackwell Publishers Ltd”., 66-75, 220-250.
  • Schreiber J. B., Nora, A., Stage, F. K., Barlow, E. A. ve King, J. (2016). “Reporting Structural Equation Modeling and Confirmatory Factor Analysis Results”: A Review. The Journal of Educational Research. 99(6), 323-338.
  • Steiger, J. H. (2007). “Understanding the Limitations of Global Fit Assessment in Structural Equation Modeling”. Personality and Individual Differences, 42(5), 893-898.
  • Streubert, H. J. ve Carpenter, D. R. (2011). “Qualitative research in nursing”. (5th ed.). Philadelphia: Lippincott Williams ve Wilkins.
  • Şencan H. (2005). “Sosyal ve Davranışsal Ölçümlerde Geçerlilik ve Güvenilirlik”. 1.Basım. Ankara. Seçkin Yayıncılık, 50-420.
  • Şenocak M. Ş. (1998). “Fate Of Abstracts Presented At The Annual Scientific Meeting Of The Undersea”. Journal Of Clinical Neurophysiology, 28, 51-55.
  • Wheaton, B., Muthen, B., Alwin, D. F. ve Summers, G. F. (1977). “Assessing reliability and stability in panel models”. San Francisco: Jossey-Bass, 84-136.
  • Whittemore, R., Chase, S. K. ve Mandle, C. L. (2001). “Validity in qualitative research”. Qualitative Health Research, 11(4), 522-537.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006). ”Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri”. 6. Baskı. Ankara. Seçkin Yayıncılık, 255-273.
İzmir İktisat Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-8173
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Türkiye Ekonomisinde Paranın Rolü

Hasan ŞAHİN, Ümit KOÇ

Türkiye ve Avro Bölgesi Arasındaki İkili Ticaretin Analizi: Marshall-Lerner Koşulu Geçerli mi?

Mert TOPCU, Salih ÖZDEMİR

Uçuş Ekiplerinde Sosyal ve Kültürel İmkanlar, Yönetim Sistemi ve Arşiv ile Dış Paydaşların Ölçümlenmesi

Tüzün Tolga İNAN

Küçük ve Orta Ölçekli Şirketlerde Finansal Performans ve Kurumsal Yönetim İlişkisi: Borsa İstanbul Gelişen Şirketler Piyasası Üzerine Bir Uygulama

Mehmet SAĞLAM, Mehmet Baha KARAN

Deneyimsel Ürünler ve Araştırma Ürünleri ile İlgili Çevrimiçi Tüketici Yorumları ve Referans Fiyat Bilgisinin Tüketicilerin Satın Alma Davranışları Üzerindeki Etkisi

Kalender Özcan ATILGAN, Hakan TANİŞMAN

İnsan Haklarına Duyarlı Bütçeleme Analizi: Türkiye Örneği

Gonca GÜNGÖR GÖKSU

Bir Laboratuvarda Tam Kan Sayım Cihazı Alternatiflerinin SWARA, WPM, TODIM ve AHS Yöntemleri ile Değerlendirilmesi

Murat Kemal KELEŞ, Aşkın ÖZDAĞOĞLU, Fatma YÖRÜK EREN

Makinelerin Performanslarının Tercih Seçim Endeksi Yöntemi ile Ölçülmesi ve Toplam Ekipman Etkinliği Değerleri ile Karşılaştırılması

Emre BİLGİN SARI

Kurumsal Yönetim İlkelerinin Türkiye Muhasebe Standartlari (TMS) ve Türkiye Finansal Raporlama Standartlari (TFRS) İçindeki Yeri

Zülkif YALÇIN, Meltem YOLUK

Marka Performansının Kafa Karışıklığı Belirsizlikten Kaçınma ve Marka Sadakati Üzerindeki Aracılık Etkisi

Çiğdem UNURLU