STOKASTİK OYNAKLIK MODELİ İLE İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASINDA KALDIRAÇ ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Bu çalışmanın amacı stokastik oynaklık modeli yaklaşımı ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası için kaldıraç etkisini 01.01.1990–11.08.2006 periyotları arasında incelemektir. Beklenen indeks getirisi ile koşullu oynaklık arasındaki ilişki finansal ekonomi literatüründe ilgi çeken konulardan biridir. Yapılan çalışmalarda hem pozitif hem de negatif etkinin varlığından söz edilmektedir. Bu çalışmada da elde edilen bulgular çerçevesinde İMKB-100 endeksinde anlamlı bir kaldıraç etkisinin olmadığı buna karşın negatif geri beslemenin varlığından söz edilebilir.

AN EXAMINATION OF THE LEVERAGE EFFECT IN THE ISE WITH STOCHASTIC VOLATILITY MODEL

The purpose of this paper is the asses the leverage effect of the Istanbul Stock Exchange within the Stochastic Volatility framework in the period 01.01.1990 – 11.08.2006. The relationship between risk and return is a well established phenomenon in Financial Econometerics. Both positive and negative relationship has been reported in the empirical literature. That use the conditional variance the empirical evidence provided in this paper from the Stochastic Volatility is to be negative feed back effect and statistically insignificant leverage effect.

___

  • AKGÜL, I. ve SAYYAN, H. (2005), “İMKB-30 Hisse Senedi Getirilerinde Volatilitenin Asimetrik Koşullu Değişen Varyans Modelleri ile Öngörüsü”, T.C. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu 2005 Geleneksel Finans Sempozyumu Tebliğleri.
  • BLACK, F. (1976), “Studies of Stock Price Volatility Changes”. In Proceedings of the 1976 Meetings of the Business and Economic Statistics Section", American Statistical Association, 177-181.
  • BOLLERSLEV,T. (1986), “Generalized Autoregressive Conditional Heteroskedasticity,” Journal of Econometrics, 31, 307-327.
  • CAMPBELL, J. Y. ve HENTSCHEL, L. (1992) “No News is Good News: An Asymmetric Model of Changing Volatility in Stock Returns”, Journal of Financial Economics, 31, 281–318.
  • CHRISTIE,A.A., (1982), “The Stochastic Behaviour of Common Stock Variances– Value, Leverage and Interest Rate Effects”, Journal of Financial Economics, 10, 407–432.
  • SELÇUK, F., (2006), “Asymmetric Stochastic Volatility in Emerging Stock Markets”, Applied Financial Economics,15, 12, 867-874.
  • FRENCH, K. R., SCHWERT, G. W., ve STAMBAUGH, R. F. (1987), “Expected Stock Returns and Volatility”, Journal of Financial Economics, 19, 3–30.
  • GLOSTEN, L.R., JAGANATHAN,R. ve RUNKLE, D. (1993), "On the Relation Between the Expected Value and the Volatility of the Normal Excess Return on Stocks", Journal of Finance, 48, 1779-1801.
  • NELSON, D.B. (1991), “Conditional Heteroscedasticity in Asset Returns: A New Approach”, Econometrica, 55, 703-708.
  • KOOPMAN S.J. ve USPENSKY, E.H. (2002), “The Stochastic Volatility in Mean Model: Empirical Evidence From İnternational Stock Markets”, Journal of Applied Econometrics, 17, 667 – 689
  • MAZIBAŞ, M., (2005), “İMKB Piyasalarındaki Volatilitenin Modellenmesi ve Öngörülmesi: Asimetrik GARCH Modelleri ile Bir Uygulama”, VII. Ulusal Ekonometri Ve İstatistik Sempozyumu 26-27 Mayıs 2005.
İzmir İktisat Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-8173
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İŞLETMELERDE FİNANSAL YENİDEN YAPILANMA DİNAMİKLERİ: ÖRNEK OLAY ANALİZİ

G. CENK AKKAYA, N. MİNE TÜKENMEZ

BASEL II STANDARTLARI’NIN KOBİ’LER ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK ANKET UYGULAMASI

NEVİN YÖRÜK

FİNANSAL OPSİYONLARLA REEL OPSİYONLARIN KARŞILAŞTIRILMASI VE GERÇEK BİR YATIRIM PROJESİNDE REEL OPSİYONLARIN HESAPLANMASI

OKTAY TAŞ, ÇAĞDAŞ YAŞAROĞLU, KAYA TOKMAKÇIOĞLU

HALKA AÇIK FİRMALARIN BETA KATSAYILARININ REGRESYON MODELİ İLE TESPİTİ VE HALKA AÇIK OLMAYAN FİRMALARA YÖNELİK UYGULANABİLİRLİĞİ

METİN KAMİL ERCAN, M. BAŞARAN ÖZTÜRK, İLHAN KÜÇÜKKAPLAN, E. SAVAŞ BAŞCI, KARTAL DEMİRGÜNEŞ

İMKB İLE BAZI ÖNDE GELEN GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE BORSALARI ARASINDAKİ BÜTÜNLEŞMENİN TEMEL ENDEKS VE ANA SEKTÖR ENDEKSLERİ TEMELİNDE ANALİZİ

LEVENT ÇITAK, ONUR GÖZBAŞI

DEVRALMANIN DEVRALAN İŞLETMELERİN HİSSE SENEDİ GETİRİLERİ ÜZERİNDEKI ETKİSİ: SERMAYE PİYASASI KURULU İZNİ İLE GERÇEKLEŞEN DEVRALMALARIN DEVRALAN İŞLETMELERİN HİSSE SENEDİ GETİRİ ORANLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ

LEVENT ÇITAK, FATMA KAPLAN YILDIZ

STOKASTİK OYNAKLIK MODELİ İLE İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASINDA KALDIRAÇ ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Yeliz YALÇIN

TÜRKİYE’DEKİ A VE B TİPİ YATIRIM FONLARI PERFORMANSININ DEVAMLILIĞININ PARAMETRİK VE PARAMETRİK OLMAYAN YÖNTEMLERLE DEĞERLENDİRİLMESİ

VELİ AKEL

TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDE FİNANSAL GÜÇ DERECELERİNİN TAHMİNİNDE YAPAY SİNİR AĞLARI VE ÇOK DEĞİŞKENLİ İSTATİSTİKSEL ANALİZ TEKNİKLERİNİN PERFORMANSLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

MELEK ACAR BOYACIOĞLU, YAKUP KARA

YATIRIMCI DUYARLILIĞININ İMKB SEKTÖR GETİRİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

SERPİL CANBAŞ, SERKAN YILMAZ KANDIR