BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (BOBI FRS) VE VERGİ USUL KANUNU (VUK) KAPSAMINDA TİCARİ MAL MALİYETİ

Stok maliyetleri kamu yararı içeren kuruluş statüsünde olmayan şirketlerde Vergi Usul Kanunu ile Büyük ve Orta Ölçekli İşletmeler Finansal Raporlama Standardı tarafından getirilen iki farklı düzenlemeye göre hesaplanmaktadır. Buna ilaveten Büyük ve Orta Ölçekli İşletmeler Finansal Raporlama Standardı stok maliyetlerinin hesaplanmasında vade durumuna göre alternatif uygulamalar da öngörmektedir. Dolayısıyla farklı stok maliyetleri ve muhasebe uygulamaları söz konusudur. Çalışma bu farklılıkları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyip açıklamayı amaçlamaktadır. Çalışma örnek çözümlerle desteklenmiş ve konu kapsamındaki yazılı kaynaklara dayandırılmıştır. Ticari mal maliyetine ilişkin muhasebe uygulamalarının satın alma vadesine bağlı olarak çeşitlendirilmesi tutarlı ve karşılaştırılabilir ve dolayısıyla nitelikli finansal bilgi üretimi ile çelişmektedir. Çünkü kısa vadeli alımlarda faizin tanımlanmaması ve dolayısıyla itfa edilmiş maliyet yönteminin kullanılmaması muhasebenin tahakkuk, dönemsellik ve özün önceliği gibi temel kavramları ile uyuşmamaktadır.
Anahtar Kelimeler:

Stok, Maliyet, Vade, Faiz

MERCHANDISE COST WITHIN FINANCIAL REPORTING STANDARD FOR LARGE AND MEDIUM-SIZED ENTITIES (FRS FOR LMES) AND TAX PROCEDURE LAW (TPL)

Inventory cost is calculated by non-public interest entities in accordance with two different regulations carried into effect by Tax Procedure Law and Financial Reporting Standards for large and medium-sized entities. Add to this, Financial Reporting Standards for large and medium-sized entities have alternative practices based on maturity. Therefore, different inventory cost and different accounting practice are both in question. The study examines and clarifies these differences with a critical approach. The study is supported with sample solutions and based on written printed sources relating to the topic. Results of sample solutions indicates that diversifying accounting practices depending on maturity conflict with qualified financial information. Because, ignoring interest and non-use of amortized cost method on purchase transaction with short term maturity are both at odds with basic rules of accounting such as accrual basis, matching principle, substance over form.

___

  • Arpacı, A. Ö. (2009). Tahakkuk İlkeleri ve Dönemsellik. Mali Çözüm Dergisi, Sayı: 92, 91-99.
  • Büyükmirza, K. (2009). Maliyet ve Yönetim Muhasebesi. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Dabbağoğlu, K. (2012). Muhasebe Teorisi. İstanbul: Türkmen Yayınevi.
  • Hongren, C. (2006). Cost Accounting. New Jersey USA: Pearson, 37.
  • Kamu Gözetim Kurumu (29.07.2017) Büyük ve Orta boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı Hakkında Tebliğ. Ankara: Resmi Gazete (30138 Sayılı)
  • Karakaya, M. (2004). Maliyet Muhasebesi. Ankara: Gazi Kitapevi.
  • Koç, E. ve Kevük, M. (2008). Ticari Matematik. İstanbul: Nobel Kitapevi.
  • Örten, R. ve Karapınar, A. (2007). Dönemsonu Muhasebe Uygulamaları. Ankara: Gazi Kitapevi.
  • Özpeynirci, R. (2014). Özün Önceliği Kavramı ve Özellik Arz Eden Durumlar. İstanbul, Nobel Yayınevi.
  • Sevgener, S. ve Hacırüstemoğlu, R. (2000). Yönetim Muhasebesi. İstanbul: NSS Vakfı Yayınları.
  • Sevilengül, O. (2009). Genel Muhasebe. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • T.C Yasalar (04.01.1961) 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu. Ankara: Resmi Gazete (10703-10704-10705 Sayılı)
  • Yereli, A.N., Kayalı, N. ve Demirlioğlu, L. (2012). Maliyetlerin Tespitinde Normal Maliyet Yöntemi: TMS 2 Stoklar Standardı ile Vergi Mevzuatı’nın Karşılaştırılması ve Uyumlaştırılması. Mali Çözüm Dergisi, Sayı 110, 21-42.