BİR ŞEHİR İÇİ PATLATMASINDA SİSMİK VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu çalışmanın amacı; İstanbul Anadolu yakasında, yerleşim yeri içerisinde sürdürülen bir patlatmalı temel kazısı çalışmasıesnasında kayıt altına alınan sismik verilerin değerlendirilmesidir. Kazı sahasının şehir merkezinde bulunmasıdolayısıyla risk noktalarının çok olması, patlatmanın çevresel çıktılarının uygun yöntemlerle değerlendirilmesininve minimize edilmesinin önemini artırmaktadır.Bu noktadan hareketle egemen kaya birimi kireçtaşı olan söz konusu sahada bir dizi atım izlenmiştir. Birbirinden farklıtitreşim yayılım karakteristiği gösteren kot aralıkları tespit edilmiş, kendi içlerinde gruplandırılmış ve bu gruplaraait özgün titreşim yayılım formülleri bulunmuştur. Gerçek titreşim spektrumunu ortaya koymak üzere dört bantlıfiltre uygulanmıştır. Elde edilen gürültüden arındırılmış verilerin frekanslarını değerlendirmek üzere veriler ASCIIkoduna çevrilmiştir. Bu veriler MATLAB programında değerlendirilerek zaman-genlik dijital verileri elde edilmiştir.Daha sonra en yüksek genliği veren frekans grubunu bulma amacıyla tüm veriler toplu halde ele alınarak Fourierdönüşümüne tabi tutulmuştur. Bu dönüşüm ile zaman-genlik ortamındaki veriler frekans-genlik ortamına çevrilmiştir.Böylece, her bir grupta hakim olan frekans grupları tüm kayıtlar birlikte değerlendirilerek ortaya konmuştur.Çalışma sonucunda; kazı derinliği arttıkça frekans değerlerinin düştüğü, gürültülerin ise azaldığı gözlemlenmiştir.

___

  • REFERENCES Ambraseys NR Hendron AJ, 1968, Dynamic Behaviour of Rock Masses, in: Rock Mechanics in Engineering Practice, Editors: Stagg KG, Zienkiewicz OC, John Wiley and Sons, London, 203-207.
  • Brady, B.H.G, and Brown E.T., 1985, Rock Mechanics for Unferground Mining, Chapman Hall. 517 pages. Bulletin of United States Bruau of Mines (1980), USA.
  • Crandell, F.J., 1949; Ground Vibration Due to Blasting and Its Effect Upon Structures, Reprinted from Journal of Boston Society of Civil Engineers.