Köpeklerin dirsek eklemleri lateralinde karşılaşılan susam kemikleri

Kliniğimize topallık şikayeti ile getirilen bir Great Dane ve kardeş iki Kangal ırkı köpeğin dirsek eklemleri lateralinde karşılaşılan küçük kemiklerin, normal anatomik bir oluşum mu yoksa ekleme ilişkin ortopedik bir lezyon mu olduğu değerlendirildi. Operatif olarak uzaklaştırılan kemiklerin makroskopik ve mikroskopik incelemelerinde; bunların normal kemik yapısında oldukları ve görülen topallığın dirsek ekleminde artrozise neden olan başka ortopedik sorunlardan kaynaklandığı belirlendi.

The sesamoid bones encountered at lateral of the elbow joint in the dog

The small bones encountered at lateral of the elbow joint in one Great Dane and two Kangal (Anatolian shepherd dog), brought to clinic with complaint of lameness, were evaluated whether they are normal anatomical formation or a lesion relating to elbow joint. After macroscopic and microscopic investigation of the operatively removed bones, it is determined that; these bones have normal bone structure and Ihe lameness arise from a different cause of orthopaedic problem, which is produce arthrosis in the elbow joint.

___

  • 1.Altunatmaz, K., Yücel, R.: Köpeklerde antebrachiumda karşılaşılan ortopedik lezyonlar ve bunların sağaltımları üzerine klinik çalışmalar. Vet. Cerrahi Dergisi, 1999; 5 (3-4): 118-126.
  • 2.Grondalen J.: Malformation of the elbow joint in an Afghan hound litter. J. Small Anim. Pract, 1973; 14 (2): 83-89.
  • 3.Grondalen, J.: Arthrosis in the elbow joint of young rapidly growing dogs. VII. Occurrence in the Rottweiler breed. Nord. Vet. Med., 1982; 34 (3): 76-82.
  • 4.Hermanson, J.W., Evans, H.E.: The Muscular System. In: Miller's Anatomy of The Dog. Ed. Evans H.E., Third edn. W.B. Saunders Co. Philadelphia, 1993; 326-343.
  • 5.Tirgari, M.: Clinical, radiographical and pathological aspects of arthritis of the elbow joint in dogs. J. Small Anim. Pract., 1974; 15: 671-9.
  • 6.Vaananen, M., Skutnabb, K.: Elbow lameness in the young dog caused by a sesamoidal fragment. J. Small Anim. Pract., 1978; 19: 363-371.
  • 7.Wood, A.K., McCarthy, P.H., Howlett, C.R.: Anatomic and radiographic appearance of a sesamoid bone in the tendon of origin of the supinator muscle of dogs. Am. J. Vet. Res., 1985; 10:2043-7.
  • 8.Wood, A.K., McCarthy, P.H., Martin, I.C.: Anatomic and radiographic appearance of a sesamoid bone in the tendon of origin of the supinator muscle of the cat. Am. J. Vet. Res., 1995; 56 (6): 736-738.
İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 0250-2836
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Yayıncı: İstanbul Üniversitesi Yayınevi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Domuzlarda inhalasyon anestezisi

E. Cem PERK, Özlem GÜZEL, Zihni MUTLU, Oktay DÜZGÜN

Development traits of calf's with dried hay added to their rations at different periods

Ömür KOÇAK, Halil GÜNEŞ

Felin kornea nekrozu ve konjunktival pediküllü greft ile operatif sağaltımı

Murat ŞAROĞLU, Aytaç Sedat KAVAL

HPLC ile vitamin A ve E'nin floresans dedektör ve ters faz kolon aracılığında miktar tayini ve kolon performansının ölçümü

Nezir Yaşar TOKER

Kedi ve köpeklerde ossa coxae kırıkları ve bunlarla eş zamanlı şekillenen ortopedik lezyonların radyografik olarak değerlendirilmesi (1992-2002): 621 Olgu

Özgür AKSOY, Kemal ALTUNATMAZ, Serhat ÖZSOY

Köpeklerin dirsek eklemleri lateralinde karşılaşılan susam kemikleri

Ahmet GÜLÇUBUK, Kemal ALTUNATMAZ, Aytaç Sedat KAVAL, Serhat ÖZSOY

Trakya yöresindeki sığırlarda leptospira interrogans antikorlarının elisa ve mikroskobik aglutinasyon testi (MAT) ile belirlenmesi ve kesime gönderilen sığırlarda leptospirozis üzerine bakteriyolojik çalışmalar

Serkan İKİZ, N. Yakut ÖZGÜR

Yavru alabalıklarda (Oncorhynchus mykiss) pseudomonad septisemisi üzerine bir çalışma

Tülay AKAYLI, Gülşen TİMUR

Kırık iyileşmesinin biyolojisi ve biyolojik osteosentez

Kemal ALTUNATMAZ

Farklı bitkisel yağlar ilave edilen diyetlerin levrek (Dicentrarchus labrax L., 1758) yavrularında büyüme performansı ve vücut kompozisyonuna etkileri

Mustafa YILDIZ, Erdal ŞENER