ATEŞ YİYENLERİN PNÖMONİSİ: LİKİD HİDROKARBON İÇERİĞİNİN ASPİRASYONUNA BAĞLI GELİŞEN İKİ PNÖMONİ OLGUSU

Ateş yiyenlerin pnömonisi, petrol veya diğer hidrokarbon ürünlerinin aspirasyonu sonucu gelişen kimyasal pnömonitis şeklindedir. Burada, animasyon gösterisi sırasında likid gaz aspire etmesi sonucunda acil polikliniğimize öksürük, yüksek ateş, ciddi nefes darlığı, balgam çıkarma şikayeti ile başvuran 29 ve 22 yaşlarında iki erkek olgu sunulmuştur. Laboratuvar bulgularında, lökositoz, arter kan gazı analizinde hafif hipoksemi saptanmıştır. Akciğer radyografisinde ilk olguda bilateral alt zonlarda diyafram ve kısmen kalp konturlarını silen opasiteler saptanmıştır. Antibiyoterapi, nazal oksijen tedavisi ve bronkodilatatör başlanan hastada üçüncü günden sonra klinik yanıt alınmıştır. Tedavinin 7. gününde çekilen toraks bilgisayarlı tomografide (BT) sağda yoğun minimal sıvı, bilateral alt loblarda solid parankimal kitleler, buzlu cam dansiteleri ve pulmoner nodüller saptanmıştır. Altıncı ayda çekilen BT‟de sağ diyafram komşuluğunda sekel fibrotik skar lezyonlar dışında patoloji saptanmamıştır. İkinci olgunun akciğer grafisinde sağ orta-alt zonlarda kalp ve diyafram konturlarını silmeyen homojene yakın dansite artışı; toraks BT‟sinde ise sağ akciğer orta lob lateral segmenti bütünüyle tutan konsolidasyon alanı, orta lob medial ve alt lob lateral bazal segmentlerde küçük nodüler komponentler, sol akciğer alt lobda bronkopnömonik konsolidasyon alanları ve eşlik eden peribronkovasküler kalınlaşmalar izlenmiştir. Antibiyotik, bronkodilatatör ve nazal oksijen tedavisine ikinci günden sonra klinik olarak yanıt vermiştir. 1. ayda radyolojik olarak tamamen düzelme gözlenmiştir. Akut ve ciddi bir tablo ile karşımıza gelen bu hastalıkta anamnez ve klinik özelliklerin dikkatli değerlendirilmesi ile tanı oldukça kolaydır. Hastalar antibiyoterapi içeren semptomatik tedaviye iyi cevap vermektedir. Radyolojik düzelme klinik düzelmeye göre daha yavaş ve geç olmaktadır. Bu nedenle hastanın radyolojik takibi yapılmalıdır.

___

  • Franquet T, Gomez-Santos D, Gimenez A, Torrubia S, Monill JM. Fire eater‟s pneumonia: Radiographic and CT findings. J Comput Asist Tomogr 2000; 24: 48-50.
  • Boudoux L, Vervloet D, Delaval P.,Tonnel AB, Gentina T, Tillie-Leblond I, Birolleau S, Faycal S, Saelens T. Fire eater‟s lung: Seventeen cases and review of the literature. Medicine 2001; 80: 291-297.
  • Haas C, Lebas FX, Le Jeunne C, Lowenstein W, Durand H, Huques FC. Pneumopathies caused by inhalation of hydrocarbons: Apropos of 3 cases. Ann Med Interne 2000; 151: 438-447. Junge B, Popp W, Ruehm S, Rettenmeier AW, Dührsen U, Rünzi M. Pneumologie 2002; 56 : 547-9.
  • Karacan Ö, Yılmaz İ, Eyüboğlu FÖ.: Fire-eater‟s pneumonia The Turkish Journal of Pediatrics. 2006; 48: 85-88. Lamour C, Bouchoud C, Dore P,d‟Arlhac M, Bodin J. Pneumonitis caused by hydrocarbon inhalation. Rev Mal Respir, 2003; 959-64. of liquid paraffin. 15.
  • Lee JS, Im JG, Song KS, Seo JB, Lim TH. Exogenous lipoid Eur Radiol. 1999; 287-291. CT findings.
  • Scharf SM, Prinsloo I. Pulmonary mechanics in dogs given different doses of kerosene intratracheally. Am Rev Respir Dis 1982; 126: 695-700.
  • Yokohori N, Taira M, Kameyama S, Kanemura T, Kondo M, Tamaoki J, Nagai A. Acute form of exogeneous lipoid pneumoniae caused by inhalationof liquid parafin in a fire-eater. Nihon Kokyuki Gakkai Zasshi. 2002; 40: 588-593.