2009-2016 YILLARINDA TÜRKİYE’DEKİ ÖLÜMLERİN EPİDEMİYOLOJİK YÖNDEN İNCELENMESİ ve ÖLÜM BİLDİRİM SİSTEMİNİN ÖNEMİ

Amaç: Ölüm istatistikleri, ülkenin sağlık düzeyinin saptanması, sağlık hizmetlerinin planlanması, değerlendirilmesi ve yeniden düzenlenmesinde en önemli göstergelerden biridir. Bu araştırma; Türkiye genelinde 8 yıl içerisinde gerçekleşen ölümlerin epidemiyolojik yönden incelenmesi amacı ile yapılan tanımlayıcı bir araştırmadır. Gereç ve Yöntem: Veriler, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) elektronik kayıtlarından elde edilmiştir. Elde edilen verilerden kategorik ölçümler sayı ve yüzde olarak özetlenmiştir. Bulgular: Tüm yıllarda ölüm nedenlerinde birinci sırada dolaşım sistemi hastalıkları, ikinci sırada iyi ve kötü huylu tümörler üçüncü sırada ise solunum sistemi hastalıkları vardır. Dolaşım sistemi hastalıkları, iyi huylu ve kötü huylu tümörler ve solunum sistemi hastalıklarının sıklığının 35-44 yaş grubunda arttığı ve her on yaş arttığında sıklığın daha da yükseldiği görülmektedir. Yaşamın ilk yılında meydana gelen ölümlerin yaklaşık %65’i neonatal dönemde meydana gelmiştir. Ülkemizde genel olarak yıllara bakıldığında ölümlerin kış mevsiminde daha sık olduğu görülmektedir. Ölümler cinsiyet ve yasal medeni duruma göre incelendiğinde, ölen kadınların yarısından fazlası dul iken, ölen erkeklerin ise yaklaşık %17’si duldur. Sonuç: Ölüm Bildirim Sisteminin (ÖBS) ülkemizde kullanılmaya başlaması ile ölüm verilerinde yeterli ve doğru bilgilere ulaşılmaya başlanmıştır. Ölüm istatistiklerinin doğru ve güvenilir olması için, ölüm formlarının tek kaynaktan derlenmesi, sağlık kuruluşlarındaki tüm personelin yeterli eğitim alması ve hastalık sınıflamalarının doğru yapılması gerekmektedir. 

THE EPIDEMIOLOGICAL STUDY OF DEATH IN TURKEY BY 2009-2016 AND THE IMPORTANCE OF THE DEATH STATEMENT SYSTEM

___

  • 1. Şahinöz T, Şahinöz S, Eker HH. 2000 -2009 Yılları Arasında Gümüşhane İlinde Gerçekleşen Ölümlerin Epidemiyolojik Yönden İncelenmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2012;1(1):19.
  • 2. Ölüm Nedenlerinin Belgelenmesi El Kitabı, TÜİK.
  • 3. Tözün M, Ünsal A, Arberk K. Eskişehir’de 2009 Yılı Ölüm Nedenlerinin İncelenmesi. Düzce Tıp Fakültesi Dergisi 2014;16(1):1-3.
  • 4. Osman E, Çetin S R. Bursa İli Nilüfer İlçesinde 2003 Yılında Meydana Gelen Ölümlerin İncelenmesi. TAF Medicine Bulletin 2006;5(4).
  • 5. T.C.Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı ÖBS Genelgesi (https://www.saglik.gov.tr/TR,11167/olum-bildirim-sistemiobs-genelgesi.html) (Erişim tarihi: 07.11.2017 saat: 14.36)
  • 6. Sümbüloğlu V, Gören A, Sümbüloğlu K. Ölüm raporu yazım kılavuzu. T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü Sağlık Informasyon Sistemleri Eğitim Dizisi No: 3 Değiştirilmiş 2. Baskı Ankara;1995:1-4. 7. 2008 Ölüm İstatistikleri İl Ve İlçe Merkezleri, TÜİK; 2009
  • 8. Türkiye ölüm istatistikleri 2016 (http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=24572) (Erişim tarihi: 07.11.2017 saat: 14.50)
  • 9. The Top 10 Causes Of Death WHO: World Health Statistics 2017 (http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs310/en/) (Erişim tarihi: 07.11.2017 saat: 14.56)
  • 10. 2007-2012 Anne Ve Bebek Ölümlerinin Değerlendirilmesi Raporu, Ankara 2014
  • 11. Altıntop İ, Kaynak M.F, Tatlı M, Yurtseven A. Bir Eğitim Araştırma Hastanesindeki Ölüm Belgelerinin Retrospektif İncelenmesi. Journal of Anatolian Medical Research 2016;1:1-12.
  • 12. Karaibrahimoğlu A, Nuray F. Ölüm İstatistiklerinde Mernis Ve Defin Kayıtlarının Karşılaştırılması: Erzurum Bölgesi. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 2017; 31(2):257.
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1916
  • Yayıncı: İstanbul Üniversitesi Yayınevi
Sayıdaki Diğer Makaleler

2009-2016 YILLARINDA TÜRKİYE’DEKİ ÖLÜMLERİN EPİDEMİYOLOJİK YÖNDEN İNCELENMESİ ve ÖLÜM BİLDİRİM SİSTEMİNİN ÖNEMİ

Kezban YAVUZ EMİK, Ayşe Emel ÖNAL

ŞİZOFRENİDE TEDAVİYE DİRENÇ NEDENİ OLARAK GENETİK SENDROMLAR: TRİPLE X SENDROMLU BİR OLGU

Bahadır TURAN, Mehmet Akif AKINCI, İbrahim Selçuk ESİN, Onur Burak DURSUN

GEBELİKTE AKREP SOKMALARINA YAKLAŞIM- OLGU SUNUMU

Ömer DEMİR, Harika YUMRU ÇELİKSOY, Cihan COMBO

STAPHYLOCOCCUS AUREUS BAKTERİYEMİLERİNDE MORTALİTE RİSK FAKTÖRLERİNİN ANALİZİ: SEFAZOLİN DAHA İYİ SONUÇLA İLİŞKİLİ

Seniha BAŞARAN, Serap ŞİMŞEK YAVUZ, Betül SADIÇ ÇOPUR, Asiye YİR, Atahan ÇAĞATAY, Oral ÖNCÜL, Halit ÖZSÜT, Haluk ERAKSOY

ÜÇÜNCÜ BASAMAK BİR MERKEZDEKİ OPERATİF VAJİNAL DOĞUM SIKLIĞININ DEKATLAR ARASINDAKİ DEĞİŞİMİNİN RETROSPEKTİF OLARAK İNCELENMESİ

Atakan TANAÇAN, Mehmet Sinan BEKSAÇ

POTANSİYEL CANLI BÖBREK VERİCİLERİNİN REDDEDİLME NEDENLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: TEK MERKEZ DENEYİMİ

Serkan Feyyaz YALIN, Ergün PARMAKSIZ, Meral MEŞE, Zuhal DOĞU, Nihal Derin ÇEÇEN, Zerrin BİCİK BAHÇEBAŞI

KARACİĞER HEMOSTAZINDA YENİ BİR BİTKİSEL İLAÇ: DENEYSEL BİR HAYVAN ÇALIŞMASI

Enver KUNDUZ, Zeyneb Afra DİNÇER, Büşra ŞEKER, Hatice Kübra SAYLAK, Okan DEMİR, Hüseyin AKBULUT, Erhan AYŞAN

YAŞAMIN İLK ALTI AYINDA ANNE VE BEBEKLERİNDE HEPATİT A SEROLOJİSİ

Gonca KESKİNDEMİRCİ, Esra DEVECİOĞLU KARAPINAR, Tijen EREN, Gonca YILMAZ, Selim BADUR, Gülbin GÖKÇAY