İSTANBUL ULAŞIMINDA BİSİKLET KULLANIMI VE GELECEĞE YÖNELİK ÖNERİLER

Bir yerleşim alanının içini tıpkı insan vücudundaki kan damarları gibi saran ulaşım ağının genel fonksiyonu; insanların, her türlü hizmetin, üretilen ürün ve malların çevreyle uyumlu, verimli ve güvenli bir şekilde taşınmasıdır. Bunu sağlamak için iyi bir şekilde tasarlanmış olması, toplum için üst seviyede yarar sağlayan ve yapımı sırasında henüz oluşmamış ancak ileride ortaya çıkabilecek olası sorunları da dikkate alınarak yapılması gerekmektedir. Hızlı ve plansız kentleşmenin ortaya çıkarmış olduğu ulaşım sorunları sadece motorlu taşıtlarla aşılmamakta, alternatif olarak bisiklet gibi ulaşım alternatifleri kullanılmakta, yollar ve ulaşım ağları buna göre dizayn edilmektedir. Bisiklet kullanımını sadece trafiğe bir çözüm olarak düşünmemeli aynı zamanda bir sağlığı destekleyici ve çevre sorunlarına çözüm olabilecek bir yöntem gözüyle de bakmalıdır. Bu uygulamalar trafiği hafiflemiş, daha sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamanın bir anahtarı olarak düşünülmeli ve gelecek açısından daha uzun vadeli çalışmalar yapılmalıdır. Dünyada bulunan sayılı metropollerden birisi olan İstanbul aynı zamanda ülkenin en kalabalık nüfusuna da sahiptir. Bu kadar nüfusun güvenli ve konforlu bir şekilde ulaşım sağlayabilmesi için sadece motorlu taşıtlar ve toplu taşıma yeterli olmayacaktır. Yollardaki bu kalabalığın ve günün her saatine dağılmış olan trafik sorunlarının çözülebilmesi için aynı zamanda motorsuz taşıtlarla desteklenmesi gerekmektedir. Bu sayede hem yolların yükü azalacak hem de trafik sıkışıklığına alternatif bir çözüm olacaktır

BICYCLE USE IN ISTANBUL TRANSPORTATION AND SUGGESTIONS FOR THE FUTURE

The general function of the transportation network that surrounds the interior of a residential area, just like the blood vessels in the human body, is the transportation of people, all kinds of services, products, and goods in an environmentally friendly, efficient, and safe manner. In order to achieve this, it must be designed in a good way. It must be done by taking into consideration the possible problems that may arise in the future, which have not yet occurred during its construction, and which provide a high level of benefit for society. Transportation problems caused by rapid and unplanned urbanization are not only overcome by motor vehicles, but alternative transportation alternatives such as bicycles are used, and roads and transportation networks are designed accordingly. Bicycle use should not only be considered as a solution to traffic, but also as a method that supports health and can be a solution to environmental problems. These practices should be considered as a key to living in a healthier and cleaner environment with less traffic, and longer-term studies should be carried out for the future.Being one of the few metropolises in the world, Istanbul also has the country's most populous population. Only motor vehicles and public transportation will not be enough for such a large population to provide safe and comfortable transportation. In order to solve this crowd on the roads and the traffic problems that are scattered around every hour of the day, it should also be supported by non-motorized vehicles. In this way, the load on the roads will be reduced and it will be an alternative solution to traffic jams.

___

  • ÇŞB (2017), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bisiklet Yolları Kılavuzu, http://www.cevresehirkutuphanesi.com/assets/files/slider_pdf/w3ME4ihvFiXX.pdf (Erişim:04.08.2021)
  • E.C. (Europian Comission), (2010), PRESTO (Promoting Cycling for Everyone as a Daily Transport Mode) is a project of the EU’s Intelligent Energy – Europe Programme granted by the Executive Agency for Competitiveness and Innovation (EACI), Netherland.
  • Grava, S., (2004). Urban Transportation Systems, The McGraw-Hill Companies, USA.
  • İBB, (2011), İstanbul Metropoliten Alanı Kentsel Ulaşım Ana Planı (İUAP), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Ulaşım Daire Başkanlığı Ulaşım Planlama Müdürlüğü, İstanbul.
  • İBB, (2019), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Projeleri Planlama ve Tasarım Teknolojileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Daire Başkanlığı Raylı Sistem Projeler Müdürlüğü, İstanbul.
  • İBB, (2021), İstanbul Güncel bisiklet yolları haritası, https://bisiklet.ibb.istanbul/istanbul-bisiklet-haritasi/ (Erişim: 05.08.2021). . Pinzuti, P., (2017), Osmanlı’dan Günümüze Türkiye Bisiklet Tarihi, https://www.bisikletizm.com/osmanlidan-gunumuze-turkiye-bisiklet-tarihi/ (Erişim: 28.06.2021)
  • Pucher, J., (2009). Integrating Bicycling and Public Transport in North America, Journal of Public Transportation, 12 (3): 79-104.
  • TCKB, (2015), İstanbul’da Deniz Ulaşımının Geleceğinin Değerlendirilmesi, TC. Kalkınma Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı Proje Raporu, İstanbul.
  • Web.1.https://www.haberler.com/hollanda-basbakani-kral-ile-gorusmeye-bisikletle-10136867-haberi/ (Erişim:03.07.2021)
  • Web 2. https://www.continental.com/en/press/press-releases/mobility-study-private-transportation-242620 (Erişim:02.07.2021)
  • Web 3. https://www.qld.gov.au/transport/public/bicycle-riding/benefits-of-riding
  • Web 4. https://www.unep.org/news-and-stories/story/cycling-better-mode-transport (Erişim:09.07.2021)
  • Web.5.https://www.treehugger.com/reasons-to-start-using-a-bicycle-for-transportation-4864170 (Erişim:09.07.2021)
  • Web 6. https://www.metro.istanbul/YolcuHizmetleri/AgHaritalari (Erişim:17.07.2021)
  • Web 8. https://bisiklet.ibb.istanbul/hakkimizda/ (Erişim:20.07.2021)
  • Web 9. https://bisiklet.ibb.istanbul/avrupa-bisiklet-rotalari-agi-eurovelo/ (Erişim:22.07.2021)