MEDENÎ USUL VE İCRA İFLAS HUKUKU ALANINDA COVID-19 SEBEBİYLE ALINAN TEDBİRLER

Covid-19 olarak adlandırılan salgın hastalığın ülkemizde yayılması ve vaka sayılarının hızla artması üzerine hak kayıplarının önlenmesi için birtakım tedbirler alınmış ve sırayla İİK m.330 hükmünün ilk kez uygulanmasına imkân veren 2279 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ve 7226 sayılı Kanun yürürlüğe girmiştir. Kanunda hakların kullanılmasına ilişkin süreler ve takip hukukuna ilişkin süreler durdurulmuştur. Bu çalışmamızda 2279 sayılı Karar, 7226 sayılı Kanun ve kanuna bağlı çıkarılan diğer yasal düzenlemeler medeni usul ve icra iflâs hukuku bağlamında incelenmiştir. Alınan tedbirlerle ile ilgili hükümler yorumlanırken kanunun salgının önlenmesi için sosyal hareketliliğin azaltılması ve salgın sebebiyle hak kayıplarının önlenmesi amacıyla ihdas edildiği göz önüne alınmıştır.

PRECUTIONARY MEASURES DUE TO COVID-19 IN THE FIELD OF CIVIL PROCEDURE AND INSOLVENCY LAW

Turkish government and parliament took some precautionary measures in order to prevent the loss of rights due to the spread of the epidemic Covid-19. The precautionary measures are to be found in Presidential Decree no.2279 the law no.7226. With a few exceptions, all summary debt collection and enforcement procedures have been suspended and all statutory limitation periods have been ceased. When implementing these precationary measures one must consider the ratio legis which aims the reduction of social mobility to prevent epidemic and prevent the loss of rights due to the epidemic. 

___

  • Arslan, A.S., (2018), İcra Takip İşlemleri (Etkileri Ve Hukuka Aykırılığın Sonuçları), Ankara, Yetkin Yayınları.
  • Arslan, R. /Yılmaz, E./ Taşpınar Ayvaz, S./Hanağası, E., (2019), İcra Ve İflâs Hukuku, 5.Baskı, Ankara, Yetkin Yayınları.
  • İba, Ş./Söyler, Y., (2019), “Yeni Hükümet Sisteminde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi İle Cumhurbaşkanı Kararının Nitelik Farkı Ve Hukukî Sonuçları” Anayasa Yargısı, Cilt: 36, Sayı: 1, 195–223.
  • Kren Kostkiewicz, J., / Vock, D., (2017), (Herausgeber), Kommentar zum Bundesgesetz über Schuldbetreibung und Konkurs SchKG. Schulthess Verlag (“SK SchKG- yazar adı, madde ve kenar numarası” şeklinde kısaltılmıştır.)
  • Kuru, B., (2016), İstinaf Sistemine Göre Yazılmış İcra Ve İflâs Hukuku, İstanbul, Legal Yayınevi.
  • Özekes, M. /Atalay, O., “7226 Sayılı Kanun İle İcra Ve İflâs Kanunu M. 330 Hükmünü Uygulayan Cumhurbaşkanlığı Kararı (2279 Sayılı) Çerçevesinde Ortaya Çıkan Bazı Sorular Ve Tartışmalara Cevaplar”, Lexpera Blog (Https://Blog.Lexpera.Com.Tr/7226-Sayili-Kanun-İle-Cumhurbaskanligi-Karari-Neticesinde-Ortaya-Cikan-Sorunlar/
  • Pekcanıtez, H., “2279 Sayılı Cumhurbaşkanı (Fevkalâde Mühlet) Kararı İle 7226 Sayılı Kanunun Geçici 1. Maddesinin Birlikte Değerlendirilmesi” Lexpera Blog Https://Blog.Lexpera.Com.Tr/2279-Sayili-Karar-İle-7226-Sayili-Kanunun-Birlikte-Degerlendirilmesi/
  • Taşpınar Ayvaz, S., “7226 Sayılı Kanunun Geçici 1. Maddesi Kapsamında Yargıda Sürelerin Durması”, TBB TV ( Video Yayını), https://www.Youtube.Com/Watch?V=L0np1lte0su