İSLAMİ FİNANS LİTERATÜRÜNÜN RETROSPEKTİFİ: GEÇMİŞ VE GELECEK ÖNGÖRÜLERİ ÜZERİNE BİBLİYOMETRİK BİR ANALİZ

Bu çalışmanın amacı İslami finans literatürünü oluşturan bütün çalışmaları çeşitli sınıflandırma kriterlerine dayanarak analiz etmek ve araştırma eğilimleri hakkında bir bakış açısı sunmaktır. Bu amaçla, çalışmaların başlığında, özetinde ve anahtar kelimelerinde “Islamic finance” kavramı geçen ve Scopus veri tabanında ulaşılabilen 1786 çalışma irdelenmiştir. R programı yardımıyla çalışma verileri bibliyometrik analiz yöntemiyle mercek altına alınmıştır. Analizlerden elde edilen bulgulara göre, İslami finans literatürüne 2019 ve 2020 yıllarında 368 yeni çalışma eklenmiş ve analize dahil edilen bütün çalışmaların anahtar kelimeleri incelendiğinde en çok öne çıkanlar İslami bankacılık, sukuk, Malezya ve İslam hukuku kavramları olmuştur. 1990 – 2020 döneminde İslami finans alanında en fazla çalışmanın yapıldığı üniversitelerin bulunduğu ülke olarak ilk sırada karşımıza Malezya çıkmaktadır. Bibliyometrik analizden elde edilen ampirik bulgular ayrıca İslami finans alanında en fazla atıf alan yazarlar ve çalışmalar, en çok makale yayımlanan dergiler ve en sık ortak çalışma yapan ülkeleri içermekle birlikte bu bulguların literatürün kavramsal, entelektüel ve sosyal yapısı hakkında önemli bilgiler sağlayacağı değerlendirilmektedir.

___

  • Al, U., ve Coştur, R. (2007). Türk Psikoloji Dergisi’nin bibliyometrik profili. Türk Kütüphaneciliği, 21(2), ss.142-163.
  • Alampi, A. (2019). The future is micro: How to build an effective micro-influencer programme. Journal of Digital & Social Media Marketing, 7(3), ss.203-208.
  • Alan, A. K., Kabadayı, E. T., ve Erişke, T. (2018). İletişimin Yeni Yüzü: Dijital Pazarlama Ve Sosyal Medya Pazarlaması. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 17(66), ss.493-504.