KARADAĞ’DA KADINLARIN ÇALIŞMA HAYATINDAKİ YERİ VE KADINLARI GİRİŞİMCİLİĞE YÖNELTEN FAKTÖRLER KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Kadın girişimciliği, ulusal ekonomilerin gelişmesinde ve büyümesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bununla birlikte, nüfusun yarısını temsil etmelerine rağmen, kadınlar hala Batı Balkanlar'da veya küresel olarak daha yüksek bir yönetim kademelerinde bulunmamaktadırlar. Bu nedenle, bu araştırma kadın girişimcilerin durumunu ve bunların Karadağ gibi Batı Balkan ülkelerinde çalışma yerlerini sunacaktır. Çalışmanın temel amacı, toplumda akıcı bir kadın olmanın sorunlarını bulmak ve aynı zamanda sorunluların temel çözümlerini bulmaktır

WOMEN IN THE BUSINESS LIFE IN MONTENEGRO AND THE FACTORS THAT LEAD WOMEN TO ENTREPRENEURSHIP, PROBLEMS FACED AND SOLUTION PROPOSALS

Women's entrepreneurship plays an important role in the development and growth of national economies. However, although they represent half of the population, women still do not exist in the Western Balkans or globally at a higher level of menagment. For this reason, this research will present the case of a women entepreneurs and their working place in on of the countries of the West Balkan such as Montenegro. The main aim of the study is to find the problems of being a fluent woman in society and also to find the basic solutions of the problematic

___

  • Abdulkerim, B.(2005), Tarihte ve Günümüzde Kadın, Selçuk Üniversitesi. İlahiyat Fak. Öğretim Üyesi, İlkadim dergisi Yay, Erişim tarihi:09.01.2019. (http://www.enfal.de/ev18.htm)
  • Aytaç, Ö. (2015), Girişimcilik: Sosyo-kültürel bir perspektif, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Yay, 15.
  • Bozkurt, Ö.Ç., Kalkan, A., Koyuncu, O., & Alparslan, A. M. (2012), Türkiye’de Girişimciliğin Gelişimi: Girişimciler Üzerinde Nitel Bir Araştırma. Journal of Süleyman Demirel University Institute of Social Sciences Year Yay, 234.
  • Bojanović, V. Žensko preduzetništvo u Crnoj Gori -policy paper,İPER, İnstitut za zensko preduzetnistvo i ekonomski razvoj, Podgorica,2013, s14.
  • Çabuk, S., Doğan, H., Südaş, S., Araç, K. (2016), Kadın Girişimcilerin İş Yaşam Süreçlerinin İncelenmesi. Adana İlindeki Girişimciler Üzerinde Bir Uygulama, Mustafa Kemal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Yay,425.
  • Erdun, Ş. (2011), Kadın Girişimcilerin Risk Alma Eğilimi ve Kendine Güven Özellikleri Üzerine Bir Çalışma: Zonguldak Örneği, Zonguldak Karaelmas Üniveristesi,Sosyal Bilimler Enstitütü, İşletme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 64, 65,72.
  • Gürol, M.A. (2000); Türkiye’de Kadın Girişimci ve Küçük İşletmesi: Fırsatlar, Sorunlar, Beklentiler ve Öneriler, 1. Basım, Atılım Üniversitesi Yayınları, Ankara, 23.
  • Karataş, E. Girişimcilik I 5.konu kadın girişimciliği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde verilen Girişimcilik I dersi için hazırlanmıştır. Güz 2016. Syf 9. (https://www.slideshare.net/kesmeray/giriimcilik-i-5haftakadngiriimcilii) Erişim Tarihi: 10.01.2019.
  • Öğüt, A. (2006), Türkiye’de Kadın Girişimciliğin ve Yöneticiliğin Önündeki Güçlükler: Cam Tavan Sendromu, Selçuk Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme Bölümü, ÇOMÜDergileri Yay,431http://acikerisim.lib.comu.edu.tr:8080/xmlui/handle/COMU/ 973
  • Ören, K. Biçkes, M. (2011), Kişilik Özelliklerinin Girişimcilik Potansiyeli Üzerindeki Etkileri, (Nevşehir’deki Yüksek Öğrenim Öğrencileri Üzerinde Yapılan Bir Araştırma), Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Y.2011,sf: 84.
  • Ören, K., Biçkes, M. (2011), Kişilik Özeliklerinin Girişimcilik Potansiyeli Üzerindeki Etkileri (Nevşehir’deki yüksek lisans öğrenim öğrencileri üzerinde yapılan bir araştırma), Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Y. 69-70
  • Öztürk, M.D. (2016), Türkiye’de Kadın Girişimcilik. Kadınları Girişimciliğe Yönelten Faktörler, Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri, 24 İstanbul Ticaret Üniversitesi, Dış Ticaret Enstitütü, Working Paper Series, WPS NO/ 21 / 2016-05, syf 7,87.
  • Soysal, A. (2005), Kadın Girişimcilerin Özellikleri, Karşılaştıkları Sorunlar ve İş Kuracak Kadınlara Öneriler: Kahramanmaraş İlinde Bir Araştırma, Eskişehir : Osmangazı Üniversitesi İİBF Dergisi Yay,72
  • Soysal, A. (2010). Türkiye’de Kadın Girişimciler: Engeller ve Fırsatlar Bağlamında Bir Değerlendirme, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi Yay, 83-114.
  • https://bilmisler.com/kadinin-ekonomik-bagimsizlik-sorunu/