COVİD-19'UN SERMAYE PİYASALARI ÜZERİNE ETKİSİ

Covid-19’un yarattığı salgın beraberinde küresel bir ekonomik krizi getirmiştir. Türkiye’de mart ayından bu yana etkisini gösteren kriz ile ekonomik faaliyetler sekteye uğramış, dış ticaret, turizm ve iç talep kanalları zarar görürken etkiler nisan itibariyle tüm ekonomiye ve sermaye piyasalarına da yansımıştır. Yabancı yatırımcıların ülkeden çekilmesi ile tahvil piyasalarında likidite sorunu başrol oynamış ve hisse senetlerinde düşüşler yaşanmaya başlamıştır. Covid-19’un sermaye piyasalarına olan etkileri pandeminin süresine bağlı olarak negatif durgunluklara yol açmıştır. Bu çalışmanın amacı Covid-19’un sermaye piyasalarına olan etkilerini incelemektir. Bu bakımdan finans literatüründeki çalışmalar taranmış ve yorumlanmıştır. Araştırmanın sonuçlarında Covid-19’un sermaye piyasalarına olan etkilerinden ve önerilerden bahsedilerek mevcut duruma ilişkin değerlendirmelere yer verilmiştir.

IMPACT OF COVID-19 ON CAPİTAL MARKETS

The outbreak of Covid-19 brought with it a global economic crisis. The April March economic activity in Turkey has been disrupted by the crisis, while Foreign Trade, Tourism and domestic demand channels have been damaged, and the effects have been reflected in the entire economy and capital markets. With the withdrawal of foreign investors from the country, the liquidity problem played a leading role in the bond markets and stocks began to suffer declines. The effects of Covid-19 on capital markets have led to negative recessions due to the duration of the pandemic. The aim of this study is to examine the effects of Covid-19 on capital markets. In this respect, studies in finance literature have been scanned and interpreted. The results of the study mentioned the impact of Covid-19 on capital markets and the recommendations and included assessments of the current situation.

___

  • Acar, Y. (2020). Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgını ve Turizm Faaliyetlerine Etkisi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi. 4(1), 7-21.
  • Akça, M. (2020). Covıd-19’un Havacılık Sektörüne Etkisi. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi (ASEAD) CİLT 7 SAYI 5 Yıl 2020, s. 45-64
  • Al-Awadhi, A. M., Al-Saifi, K., Al-Awadhi, A., & Alhamadi, S. (2020). Death and Contagious Infectious Diseases: Impact of the COVID-19 Virus on Stock Market Returns. Journal of Behavioral and Experimental Finance, 27, 1-5.
  • Andersen, A. L., Hansen, E. T., Johannesen, N., & Sheridan, A. (2020). Consumer Responses to the COVID-19 Crisis: Evidence from Bank Account Transaction Data. Working Paper.