Yetenek Yönetimi Yaklaşımı

Globalleşen dünyanın sert rekabet koşulları günümüz iş yaşamında köklü bir değişime neden olmuştur. Değişim sürecine uyum sağlayabilme doğrultusunda önden esen rüzgârı arkasına almak ve bunu sürdürülebilir üstünlüğü dönüştürmek isteyen şirketler yeniden bir yapılanma sürecine girmek zorunda kalmışlardır. Bu durum, ihtiyaç duyulan çalışan profilinin de değişmesine neden olmuştur. Daha yetenekli, öğrenmeye aç ve hırslı çalışanların önemi gün yüzüne çıkmıştır. İşletme başarısı için yeteneğin giderek öneminin artması yetenekli çalışanlara olan bağımlılığı da arttırmıştır. İhtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün oluşturulması ve yönetilmesi gereksinimi doğrultusunda yetenek yönetimi kavramı ortaya çıkmıştır. Mevcut çalışma da öncelikle yetenek ve yetenek yönetimi kavramları derinlemesine anlatılmış ve sonrasında ise yeteneği yönetebilmek için bir yetenek yönetimi metodu ortaya çıkarılmıştır. Bulunan bu metod yetenek yönetimini adımlara indirgeyerek somutlaştırmıştır

Yetenek Yönetimi Yaklaşımı

Keywords:

-,

___

  • Altuntuğ, N., “Rekabet Üstünlüğünün Sürdürülebilmesinde Yeteneklerin Rolü: Yetenek Yönetim Yaklaşımı”. Süleyman Demirel Ü. İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Y.2009,C.14, s. 450.
  • ASTD(Amerikan Eğitim ve Gelişim Topluluğu), http://www.astd.org/NR/rdonlyres/CFF94B11-60EA-427A-B19B- D64E61EF59D/0/TMFactSheetFINAL4109.pdf
  • Ceylan, N.. “İnsan Kaynakları Yönetiminde Yetenek Yönetimi Ve Bir Uygulama”, (İ.Ü. Sosyal bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, İnsan Kaynakları Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi), İstanbul 2007.s.94.
  • Güçlü, N., “Örgüt Kültürü” s.148, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, (Çevrimiçi) http://yordam.manas.kg/ekitap/pdf/Manasdergi/sbd- 11.pdf, (Erişim Tarihi:15.04.2011).
  • Güler,E.Ç., “İşletmelerin E-İnsan Kaynakları Yönetimi Ve E-İşe Alım Süreçlerindeki Gelişmeler”, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü, , s.21. Macmillan, P., “Talent Management,Cases and Commentary”, 2009, s.12.
  • NHS Employers, “Briefing 65, Talent For Tough Times: How To İdenfity, Attract and Retain The Talent You Need.” , Kasım 2009. http://www.nhsemployers.org/Aboutus/Publications/Documents/Talent_for_tough_ti mes-Briefing_65.PDF
  • Risus.international,(Çevrimiçi)http://www.risustr.com/index.php?Y29udGVudF9pZ D02MA== (erişim tarihi:19.03.2011).
  • Sağır, H., “Yetkinlik Bazlı İnsan Kaynakları Süreçleri Ve Bir Araştırma” M.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim dalı Yönetim-Organizasyon Bilim dalı, İstanbul 2006, s.96.
  • Schweyer, A., “Talent Management Systems: Best Practices in Technology Solutions for Recruitment, Retention and Workforce Planning” 2004, s.21-22.
  • Tarım, M., “Sağlık Organizasyonlarında Performans Ölçme Ve Dengeli Puan Cetveli”, Marmara Ü. Sağlık Eğitim Fakültesi, 2003, s.234.