Otomobil Satın Alma Problemi İçin Bir Karar Destek Modeli

Satın alma, bir çok alanda karşılaşılabilen çok kriterli bir karar verme problemidir. Analitik Hiyerarşi Proses (AHP) yöntemi çok sayıda kriteri hiyerarşik yapıda bir araya getirerek kullanıcının subjektif etkisinin karara yansıtılmasında başarıyla kullanılagelmiştir. Otomobil satın alma probleminde, işlemin satın alıcı için ifade ettiği önem, kısıtlar, kişisel değer yapısının yanında, satıcının teknik bilgi tabanı da önem ifade etmektedir. Bu çalışmada, bahsedilen bu iki yönlü etkiyi bir araya getirerek, daha sağlıklı karar alınabilmesi amacıyla AHP ve hedef programlama yöntemlerinden yararlanan örnek bir karar destek modeli önerilmiştir. Yöntem, Türkiye pazarında önemli paya sahip bir otomobil markasının modelleri arasında seçim yapmak amacıyla uygulanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir

Otomobil Satın Alma Problemi İçin Bir Karar Destek Modeli

Keywords:

-,

___

  • Bertolini, M. ve Bevilacqua, M., (2006), “A Combined Goal Programming-AHP Approach to Maintenance Selection Problem”, Reliability Engineering and System Safety, 91, 839-848.
  • Charnes, A, ve Coopper, WW., (1961), “Management Models and Industrial Applications of Linear Programming”, New York, Wiley.
  • Ghodsypour, S.H. ve O’Brien C., (1998), “A Decision Support System for Supplier Selection Using an Integrated Analytic Hierarchy Process and Linear Programming”, International Journal of Production Economics, 56-57, 199-212.
  • Saaty, T.L., (1980), “The Analytic Hierarchy Process”, Mcgraw-Hill.
  • Vaidya, O.S. ve Kumar, S.(2006), “Analytic Hierarchy Process: An Overview of Applications” European Journal of Operational Research, 169, 1–29.