İÇ MEKÂN TASARIMINDA RENK VE BİÇİMİN ETKİNLİĞİ

Bu çalışmada; iç mekânın tasarımı aşamasında kullanılacak biçimlerin renk tercihlerinin mekân içinde oluşturduğu etki ve algı üzerine incelemeler yapılmıştır. Tasarımcı, kullanıcı üzerinde uyandırmak istediği etkiye ve psikolojiye ulaşmak için malzeme, renk, doku ve biçim etkilerini kullanmaktadır. Kullanıcıya uygun tasarım yapmanın yanı sıra, tasarım aşamasında ilkesel bir yaklaşımı benimsemek başarılı kompozisyon çalışmalarının oluşmasına olanak sağlamaktadır. Renk ve biçim algısı sübjektif etkiler oluşturduğu için kullanıcıya yönelik çalışmalar yapılması gerekmektedir. İç mimaride; konfor, estetik ve işlev gibi kullanıcıya yönelik temel kriterlerin elde edilmesi için kullanılan mobilyaların biçimsel ve renksel ilişkilerinin tasarım sürecinde doğru değerlendirilerek uygulanması gerekmektedir. Bu çalışmada; bir mobilyanın içinde bulunduğu mekân ile ilişkisi çerçevesinde; mobilyanın rengi, biçimi ve dokusu gibi etkenler ile kullanıcı üzerinde oluşan psikolojik etkinin incelenmesi esasına dayanmaktadır. Çalışma, Yüksek Lisans Tezi’nde yapılan çalışmalar ve taramalardan elde edilen veriler ile desteklenerek hazırlanmaktadır.

THE ACTIVITY OF COLOR AND FORMAT IN INTERIOR DESIGN

In this study; In this study, studies were made on the effect and perception of the color preferences of the forms to be used in the design phase of the interior. The designer uses the effects of material, color, texture and form to achieve the effect and psychology he wants to evoke on the user. In addition to designing suitable for the user, adopting a principled approach during the design phase allows the creation of successful composition works. Since the perception of color and shape creates subjective effects, it is necessary to carry out studies for the user. In interior architecture; In order to obtain basic user-oriented criteria such as comfort, aesthetics and function, the formal and color relations of the furniture used must be correctly evaluated and applied in the design process. In this study; within the framework of the relationship of a furniture with the space it is in; It is based on examining the factors such as the color, shape and texture of the furniture and the psychological effect on the user. The study is prepared by supporting the data obtained from the studies and scans in the Master's Thesis.

___

  • Aktürk, E. (2004). Resim sanatında renk-içerik, form-içerik ilişkisi [Yüksek lisans tezi]. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
  • Alakuş, Y. Z. (2009). Renk olgusu ve günümüz mimarisindeki yeri [Yüksek lisans tezi]. İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Aslan, F., Aslan, E., & Atik, A. (2015). İç mekânda algı. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 139-151.
  • Bayramin, İ. (2011). Wassily Kandinsky'nin sanat tanımı [Yüksek lisans tezi]. Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Causse, G., & Causse, J. (2019). Renklerin şaşırtıcı gücü. Pegasus Yayınları, İstanbul.
  • Gülşen, P. (2021). Renkler: Tarih - Kültür - Sanat - Psikoloji. Destek Yayınları, İstanbul.
  • Hashempour, L., & SapchI, A. (2015). Okul kütüphanelerinde renk etkileri ve önemi. Milli Eğitim, İstanbul, 51-60.
  • Işıkoğlu, B. O. (2019). İskandinav Mimarlığında estetik: Plastik ve anlamsal biçim analizi. Journal of History Culture and Art Research, 8(3), 465-479.
  • Jones, S. J. (2009). Moda tasarımı. Güncel Yayıncılık, İstanbul.
  • Kandinsky, W. (2009). Sanatta zihinsellik üstüne. Hayalperest Yayınları, İstanbul.
  • Ketenci, H. F., & Bilgili, C. (2006). Yongaların 10000 yıllık gizemli dansı görsel iletişim & grafik tasarımı. Beta Basım Yayın, İstanbul.
  • Özdemir, T. (2005). Tasarımda renk seçimini etkileyen kriterler. Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 391-402.
  • Pastoureau, M. (2016). Siyah bir rengin tarihi. Sel Yayıncılık, İstanbul.
  • Rasmussen, S. E. (2010). Yaşanan mimari experiencing architecture. Remzi Kitapevi, İstanbul.
  • Soygüder, Ş. (2007). Renk ve algı psikolojisi. Fotoğrafya, İstanbul.
  • Tuncay, S. (2006). Mimarlık ve renk kavramı [Yüksek lisans tezi]. İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Yıldız, S. (2006). Renk sistemlerine genel bir bakış: Renk ve algı. Bilim Teknik Dergisi. Ekim, 72-75.