Fen Bilimleri Eğitiminde Bilgisayar Kullanımının Öğrenciler Üzerine Etkisi

Fen ve mühendislik bölümlerinin programlarında yer alan temel bilim derslerinde bilgisayar kullanımı özellikle bu derslerde kullanılan matematiksel yöntemlerin öğrenilmesini kolaylaştırmaktadır. Örneğin. bilgisayar programları sayesinde koordinat sistemleri ve aralarındaki dönüşümler daha kolay anlatılabilmektedir. Bu çalışma yapılırken “Polar Koordinatlar” konusu seçilmiş ve öncelikle konu klasik ders anlatımı ile verilmiştir; daha sonra ise yine aynı konu “Matematikçi Programı” ile desteklenerek öğrencilere anlatılmıştır. Klasik anlatım sonrası öğrencilere “Polar Koordinatlar” konusunu içeren problemlerden oluşan üç soruluk bir test uygulanmıştır Bilgisayar destekli ders anlatımı sonrası yeni bir üç soruluk test uygulanmış ve öğrenme düzeylerinin değişimleri ile ilgili elde edilen veriler istatistik paket programıyla analiz edilmiştir. Çalışmayı desteklemek amacıyla öğrenci görüşmesi yapılmış, bu görüşmeler sırasında yapılan kayıtlar incelenmiştir

Fen Bilimleri Eğitiminde Bilgisayar Kullanımının Öğrenciler Üzerine Etkisi

Keywords:

-,

___

  • Akdeniz A.R.; Yiğit N., (2001) “Fen Bilimleri Öğretiminde Bilgisayar Destekli Materyallerin Öğrenci Başarısı Üzerine Etkisi: Sürtünme Kuvveti Örneği”, T.C. Maltepe Üniversitesi Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu, İstanbul
  • Akı F.N., Gürel Z., Muştu C., Oğuz O., (Aralık 2003) “Bilgisayar Destekli Matematik Derslerinin Matematik Öğretisine Katkısının İncelenmesi”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Dergisi, (Sayı:4), 213-222, İstanbul.
  • Akı F.N., Gürel Z., Muştu C., Oğuz O., (Eylül 2004) “Matematik Dersi Uygulamalarında Matematik Yazılımı Kullanılmasının Mühendislik ve Fizik Bölümü Öğrencilerinin Öğrenmeleri Üzerindeki Etkisi”, Türk Fizik Derneği 22. Fizik Kongresi, CD basımı, Bodrum.
  • Ersoy Y., (1994) “On The Introduction Of Computer-Based Mathematics Instruction Into The Turkish Educational System”. In: Graf, K. D et al (eds). Technology in the Service of the Mathematics Curriculum. Proceeding of ICME-7, pp: 251-261. Berlin: Frei Universitat Berlin Pub.
  • Ersoy Y., (2003) “Hesap Makinesi Destekli Matematik Öğretimi : Öğretmen Görüşleri ve Genel Eğilimler” Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi İlköğretim-online Dergisi (sayı:2), 35-60, İzmir.
  • Gemici Ö.; Korkusuz E.; Bozan M.; Sarıkaya A., (Eylül, 2001) “Bilgisayar Destekli Fen Eğitimi ve Bir Örnek Uygulama”, Yeni Binyılın Başında Türkiye'de Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu, 255-259 Maltepe Üniversitesi, İstanbul
  • Howson A.G., and J. P. Kahane, (eds). (1986) “The Influence of Computers and Informatics on Mathematics and Its Teaching”. ICMI Study Series. Cambridge: Cambridge Uni. Press.
  • Rüzgar N.S., (Ekim 2002) “Teknoloji Eğitimi Alan İki Grup Üzerinde Yapılan Klasik ve Bilgisayar Destekli Matematik Eğitiminin Karşılaştırılması” II. Uluslar Arası Eğitim Teknolojileri Sempozyum ve Fuarı Bildirileri, 60. Bildiri, Sakarya.