Konut Stoğunda Duvarda Malzeme Seçimini Etkileyen Faktörler ve Sektör Aktörlerinin Malzeme Seçimlerinin Değerlendirilmesi

 Günümüzde bilimsel ve teknolojik gelişmenin en yoğun izlendiği alanlardan birisi de yapı malzemeleri ürün ve teknolojileri alanıdır. Bu bağlamda her gün yeni bir yapı malzemesi pazara sunulmakta ve/veya geleneksel malzeme teknolojileri yenilenmekte ve yeni kullanım olanaklarına kavuşturulmuş geleneksel malzemeler çeşitlenerek kullanıma sunulmaktadır.  Bu çeşitliliğe karşın, ülkemizde, yapı malzemesi seçiminde ve kullanımında aşılamamış bir tutuculuk, diğer geleneksel malzemelere bağımlılık hüküm sürmektedir. Bunun en önemli nedeni yeni malzemelerin seçim kriterlerinin, teknik ve detay olanaklarının yeterince araştırılmaması, ekonomik analizlerin yapılmaması veya yapılmış araştırmaların yapı üreticisine ulaşamamasıdır.  Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yapılar yoğun bir malzeme ve ürün çeşitliliği içindeki piyasalarda üretilmektedir. Bugünün tasarımcıları da çeşitli malzemeler arasından ürün seçerek tasarımlarını gerçekleştirmektedirler. Malzeme ürün ve teknolojilerinin gelişerek karmaşık bir yapı kazanması, tasarımda ürün seçim ve değerlendirmesi sürecini zorlaştırmakta, aynı zamanda bu sürecin yeni boyutlar altında, yeniden ele alınmasını da gerektirmektedir. Bu boyutlar çoğu kez dinamiklerini toplumdan alırlar. Toplumsal dinamikler, yapı üretim alanında aktif sorumluluk yüklenen malzeme üreticisine, tasarımcıya, yapımcıya ve kullanıcıya da yeni görev ve sorumluluklar yükler. Bu bağlamda, yapı (bina) üretim alanının temel girdilerinin de bu hedef doğrultusunda yeniden açıklık kazanması ve tartışılması kaçınılmazdır. Tasarımcı, malzeme seçim kriterlerini ‘teknik’, ‘estetik, ‘maliyet’, ve ‘sosyal’ parametrelerin ışığı altında belirler. Malzeme seçiminde temel girdiler olan bu boyutların, sürdürülebilirlik hedefi doğrultusundaki genel anlamı aşağıdaki gibi özetlenebilir: 1.Isıl Performans (enerji verimliliği) 2.Maliyet 3.Akustik Performans 4.Dayanım ve Stabilite 5.Yangın Dayanımı 6.Ekoloji 7.Estetik Teknolojik gelişmelere ayak uydurabilen, sürdürülebilirlik , geri dönüştürülebilirlik ve enerji verimliliği konusunda gelişmeleri takip eden , üretim ve imalat kolaylığı konusunda kendini geliştirebilen aynı zamanda fiziksel ve estetik ihtiyaçlara yanıt verebilen malzemeler tercih edilebilirliğini ve güncelliğini her zaman koruyacaktır. 

___

  • [1] Alçıder Yayınları, (2011), Yapı Malzemesi Seçim Kriterleri ve Alçı, Alçıder Sayı:8, 6-11.
  • [2] DİRİ, C. & ARPACIOĞLU, Ü., (2009), Isı Yalıtım Malzemelerinin Seçimi İçin Değerlendirme Kriterlerin Belirlenmesi.
  • [3] KARADAYI, T. T. & YÜKSEK, İ., (2016), Yapılarda Isı Yalıtım Malzemeleri Seçimi Üzerine Bir Araştırma, Tesisat Dergisi Sayı 242.
  • [4] DEMİRKALE, S. Y. & DİNÇER, M. A., (2011), Sesin Yalıtımı ile Sesin Emilmesi Arasındaki İlişki, Alçıder Sayı:8, 12-15.
  • [5] HACI, İ. & SEZER, F. Ş., (2015), Yapı Kabuğunda İşitsel Konforun Sağlanması Üzerine Bir Araştırma, Atrium Cilt 3, Sayı 2, 1-9.
  • [6] KAYA, F. A. & DİKMEN, N., (2010), 5. Ulusal Çatı & Cephe Sempozyumu, 1. Derece-Gün Bölgesi için Dış Duvar Sistemlerinde Malzeme Seçim Kriterleri, 6.
  • [7] GN İnşaat, Tuğla Duvarlar, URL: https://www.gninsaat.com.tr/tugla-duvarlar
  • [8] CEYLAN, H. & ŞAPCI, N., (2016), Pomza Agregalı Bimsbetonların Yangına Direnç Analizleri ve Dayanıma Olan Etkisinin Araştırılması, Teknik Bilimler Dergisi, Cilt 6, Sayı 2.
  • Survey Monkey Analiz (Anket Oluşturulurken Faydalanıldı) URL: https://tr.surveymonkey.com/user/signin/?ep=%2Fanalyze%2FAQUHmUsAkxsyBbtlVOk3KRlzRRJIi8OmBbjsx3IRkes_3D%26tab_clicked%3D1