Besin Takviyelerinin Bilinçli Tüketiminin Önemi

Besin takviyeleri hap, tablet, kapsül ve sıvı gibi farklı formlarda bulunabilen beslenmeye destek olarak kullanılan bir veya birden fazla bileşen içeren besin destek ürünleridir.Bu takviyeler yeterli düzeyde tüketilemeyen vitamin,mineral ,fonksiyonel besinler,yağlar yerine tercih edilmektedir.Hem dünya da hem de ülkemizde besin desteklerine olan ilgi ve alaka günden güne çok hızlı bir şekilde artmaktadır.Bu ilgi artışının en önemli sebeplerinden biri maalesef ki denetimsiz bir şekilde yayınlanan aldatıcı reklamlardır.İnsanların sağlıkla ilgili konularda inisiyatifi kendi ellerine alma eğilimleri ,bilinçsizce besin takviyeleri kullanımlarına sebep olabilmektedir.Bilinçsizce tüketim ise tahmin edilemeyecek şekilde kötü sonuçlar doğurabilmektedir.Bu çalışmada besin takviyelerinin tüketiminde etkili olan faktörlerden,bilinçli tüketiminin öneminden ve denetimsizce tüketilen besin takviyelerinin sebep olabileceği muhtemel risklerden bahsedilmiştir.

Importance of the Conscious Consumption of Nutritional Supplements

Nutritional supplements are nutritional support products containing one or more components used to support nutrition, which can be found in different forms such as pills, tablets, capsules and liquids. These supplements are preferred instead of vitamins, minerals, functional foods, oils that cannot be consumed at a sufficient level. Both in the world and in our country. The interest and interest in nutritional supplements is increasing rapidly day by day. One of the most important reasons for this increase in interest is, unfortunately, uncontrolled deceptive advertisements. People's tendency to take the initiative in health-related matters may lead to unconscious use of nutritional supplements. In this study, the factors affecting the consumption of nutritional supplements, the importance of conscious consumption and the possible risks that uncontrolled consumption of nutritional supplements may cause are mentioned.

___

  • Referans 1 TÜRK GIDA KODEKSİ TAKVİYE EDİCİ GIDALAR TEBLİĞİ, (2013). https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/08/20130816-16.htm Erişim Tarihi: 18 Aralık 2021 Referans 2 DOĞAN, S., OKUMUŞ, E., BAKKALBAŞI, E., & CAVİDOĞLU, İ. Tüketicilerin Takviye Edici Gıdaları Kullanım Amacı, Satın Alma Tercihleri, Ürünlere Olan Güveni ve Yasal Düzenlemeler Hakkındaki Düşünceleri: Van İli Örneği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 30(4), 821-831.