TEKNOLOJİ VE SİBER GÜVENLİK: DİJİTAL TOPLUMUN GELECEĞİ

Teknoloji bağlamında tecrübe edilen her alan, farklı deneyimleri de beraberindegetirmektedir. Özellikle Web 2.0 ile birlikte ortaya çıkan en birincil problem,teknolojik tabanlı güvenlik açıkları ve 1-0’lardan oluşan ve geride bıraktığımızdijital izlerdir. Bu da insanları dijital gelecekte birçok sorun ile karşı karşıyabırakmaktadır. Ağ toplumunda sosyal bir komün içerisinde bilgi alışverişiyapılmaktadır. Sunulan sosyal medya tabanlı onlarca program ve uygulamagerçekten bedava mıdır, yoksa insanlar sosyal ağların birer dijital emekçisi midirsoruları gündemi işgal etmektedir. Bu hizmetler karşılığında hiç şüphesiz onlarcaveri, çeşitli veri tabanlarında algoritmalar marifetiyle özel hayatlara uzanacakboyutta analiz edilip tekrar onların lehine dönebilmektedir. Teknoloji ile birlikteartık dur durak bilmeyen dijitalleşme bütün hızıyla geleceğe doğru evrilmektedir.İnsanların tercihleri, özel hayatları, saplantıları, zayıf ve güçlü yanları; dijital bir“depo” veya bir “verihane” içerisinde A’dan Z’ye tutulmaktadır. Bu makalede,dijital toplumun geleceğinde bireyin karşılaşacağı zorluklar, teknolojikgelişmelerin ortaya çıkardığı açıklar, karşı karşıya kalınacak problemler ve sibergüvenlik meselesi eleştirel bir yaklaşımla nitel bir yöntemle ele alınacaktır.

___

  • Goodman, Marc. Geleceğin Suçları, Dijital Dünyanın Karanlık Yüzü, İstanbul: Timaş Yayınları, 2016. Heidegger, Martin. Heidegger: Teknoloji ve İnsanlığın Geleceği, (der. çev. Ahmet Aydoğan), İstanbul: Say Yayınları, 2017. Kaczynski, Theodore John. Sanayi Toplumu ve Geleceği, The Unabomber Manifesto: Industrial Society and Its Future, İstanbul: Çeviren, Kolektif Kaos Yayınları, İstanbul, 2013. Schneier, Bruce. Data and Goliath, The Hidden Battles to Collect Your Data and Control Your World, New York: W. W. Norton & Company, 2015. Scott, James, (2017), Dragnet Surveillance Nation: How Data Brokers Sold Out America, California: CreateSpace Independent Publishing Platform, 2017.
  • İNTERNET KAYNAKLARI https://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/03/160302_casus_akilli_telefon https://www.brandingturkiye.com/dunyadaki-en-populer-sosyal-aglar/ https://www.dunyahalleri.com/21-yuzyil-ekonomisinin-ana-urunleri-tekstilarac- ve-silahlar-degil-bedenler-beyinler-ve-zihinler-olacak/ https://www.internethaber.com/internet-ortaminda-fare-hareketleri-bileizleniyor- 1826123h.htm https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/sapiensin-yazari-harari-veriyesahip- olan-insanligin-kaderini-belirleyecek/ https://medium.com/@halidox/ortam-dinlemesiyle-gelen-reklamlar- 1a63ec0832e1 http://www.milliyet.com.tr/iphone-da-parmak-izi-okuyucu-geri-applehaber- 2867417/ http://www.notableandquotable.blogspot.com/2011/01/japanese-wisdom-onhidden- danger-of.html https://onedio.com/haber/hizli-yukselis-karlilik-ve-skandallar-facebook-unyakin- tarihine-bakis-866041 http://www.ozgurkurtulus.com.tr/yil-2018-gozetim-toplumu-yuklendi/ https://www.pazarlamasyon.com/cinin-distopik-sosyal-kredi-sistemi-kismenhayata- gecti/ https://www.tozlumikrofon.com/dataizm-nedir/ https://twitter.com/lagaribey https://www.wannart.com/denetim-altinda-tutulan-insan-ve-panoptikon-teorisi/