Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimleri Ve Bu Eğitimin Çevre Sağlığı Farkındalığına Etkisi

Bu çalışmada, önlisans programlarında eğitim gören öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği (isg) ile çevre sağlığı konusundaki farkındalıklarının belirlenmesi amaçlandı. Anket çalışması için, Atatürk Üniversitesi Narman Meslek Yüksekokulu’na kayıtlı Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik ile Laborant ve Veteriner Sağlık programları birinci ve ikinci sınıf öğrencileri seçildi. Veriler, her programdan 40’ar öğrenci olmak üzere toplam 160 öğrenciye 23 sorudan oluşan anket aracılığı ile toplandı. Elde edilen sonuçlar incelendi ve bu iki programda eğitim gören öğrencilerin İSG ve çevre sağlığı konusuna yaklaşımları değerlendirildi. Çalışmanın sonuçları SPSS 20 paket programı kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi. Sonuç olarak isg eğitimi almak, öğrencilerin isg ve çevre sağlığı farkındalıklarını arttırmada düşük de olsa katkısı olduğu belirlendi.

___

  • 2. Aksoy, S. & Çevik, B. (2013). Bazı önlisans programlarında eğitim gören öğrencilerin iş güvenliği konusuna yaklaşımlarının belirlenmesi (Gümüşova Meslek Yüksekokulu Örneği). Electronic Journal of Vocational Colleges, 3(3), 47-53.
  • 3. Beyan, A. C. & Demiral, Y. (2017). Meslek hastalıkları ve sürveyans. Türk Tabipler Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi. 16(58), 89-95.
  • 4. Büyüköztürk, Ş. (2011). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı, 13.b. Ankara, Pagem akademi.
  • 5. ÇSGB (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı). (2017). Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği algısı araştırma raporu