Temel Gıda Ambalaj Tasarımında İllüstrasyon

Bu makalede temel gıdalardaki ürünlerin ambalaj tasarımlarının düzeltilmesine yönelik bir araştırma ve uygulama üzerinde durulacaktır. Temel gıda ürünleri, temel besin olarak kullandığımız gıdalar un, süt, yumurta, şeker, makarna vb. ürünler içermektedir. Gündelik kullanım olarak ise gazlı içecekler, krakerler, cips, çikolata vb. ürünleri içermektedir. Tüketicinin un veya süt alırken gösterdiği davranış biçimiyle bir cips ya da gazlı içecek alırken gösterdiği davranış biçimi farklıdır. Tüketiciler temel gıda sınıfında değerlendirilebilecek ilk grup ürünleri satın alırken daha sıradan olan tasarımları; eğlencelik yan ürünler olarak değerlendirebilecek ikinci tip ürünleri satın alırken ise daha sıra dışı, renkli ve dikkat çekici yansıtan ambalajları tercih etmektedirler. Özellikle yumurta, un, şeker gibi temel gıda ürünlerinin ambalaj tasarımına yönelik tüketici davranışı olarak durağan ve sade bir yaklaşım gözlenmekte; bu tür ürünlerin ambalaj tasarımlarının da uzun yıllar boyunca değişmediği görülmektedir. Türkiye’deki tasarımcıların temel gıda ürünlerinin ambalajlarının tasarımında çoğunlukla değişim ve yeniliğe uzak durmalarından değişimin sınırlı olduğu görülmektedir. Bu makalede, temel gıda ambalajlarının tasarımlarında toplumun tüketim tercihleri temel alınarak hazırlanmış tipografik ve illüstratif yaklaşımlar ve tasarım önerileri değerlendirilmektedir. 

___

  • Bahattin, H. (2013). Tüketicinin Satın Alma Kararı Üzerinde Ambalaj Renklerinin Önemi ve Grafik Tasarım Öğrencilerinin Konu Üzerindeki Farkındalığının Ölçülmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Becer, E. (2006). Ambalaj Tasarımı, Ankara: Dost Kitabevi.
  • Calver, G. (2007). What Is Packaging Design? (Essential Design Handbooks) Paperback – Illustrated.
  • De Mozota, B. B . (2005). Tasarım Yönetimi. İstanbul: Mediacat Kitapları.
  • Durmaz, Ö. (2009). Hızlı Tüketim Ürünlerinin Ambalaj Tasarımında Çağrışımsal Öğrenme ile Renk Kararları. Yüksek Lisans Tezi, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi.
  • Düz, Nazan. (2012). Ambalaj-Reklam İlişkisi ve Tasarım Eğitimindeki Yeri. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi, Western Anatolia Journal Of Educational Science, 3(6), 19-52.
  • İlisulu, Tevfik İ. (2012). Gıda Ambalajı Tasarımlarında Marka ve Esinlenme. Erzurum: Atatürk Üniversitesi, Sanat Dergisi, 125-132.
  • Göktepe, Yankı. (2007). Ambalajın Endüstri Tasarımındaki Rolünün Analitik Araştırması. Gümüşhane: Gümüşhane Üniversitesi, İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi.
  • Klimchuk, Marianne Rosner ve Krasovec Sandra A. (2006). Packaging Design Successful Product Branding from Concept to Shelf. Kanada: John Wiley & Sons, Inc.
  • Meyers Herbert M. & Lubliner Murray J. (2003). Başarılı Ambalaj Başarılı Pazarlama. İstanbul: Rota Yayınevi.
  • Özcan A. Can. (2012). “Gıda Ambalajı Tasarlamak Uzmanlık İstiyor”. Ö. Erol (Haz.). Gıda Dergisi. Pektaş, Hasip. (1993). Ambalaj Tasarımının Önemi. Ankara: Standard, Ekonomik ve Teknik Dergi, 376, 24 - 25.
  • Sarıkavak, Namık Kemal. (2009). Çağdaş Tipografinin Temelleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Uçar, Tevfik F. (2009). Her İle Bir Üniversite ve Görsel Evrene Katılan Yeni Bir Amblem…. Grafik Tasarım Dergisi, Sayı 28.