FOTOGRAF SANATI ÇERÇEVESİNDE DEĞİŞEN ALGILAR VE GÖRME BİÇİMLERİ

Bu makalede, görsel üretim teknolojisinin gelişimi ile birlikte fotoğraf sanatının değişime uğradığı ve bunun sonucu olarak fotoğrafların biçim ile içeriğinde değişiklikler olduğu konu olarak seçilmiştir. Bu dönemde yaşanan değişimler fotoğraf sanatını etkilemiş ve bu sanatta yeni anlatım tarzları ve böylece yeni anlatım dili meydana gelmiştir. Yeni oluşan görme biçimleri, fotoğrafı bir anlatı haline dönüştürmüş ve bilimsel bir forma sokmuştur. Bu nedenle ‘olanı’ gösteren bir form olan fotoğraf, sanatçının devreye girmesiyle ‘olmalı’ bir biçime yani bir fotoğraf sanatı olarak anlatıya dönüşmektedir. Bu makalede, bir fotoğraf sanatçısının fantazi formlar katılarak oluşturan manipülasyon çalışmaları oluşturabileceği iddia edilmiştir. Bu doğrultuda yedi çalışma örnek olarak seçilmiş olup, fotoğraflarda yapılan manipülatif değişimlerin yeni bir anlatı oluşturmaya yönelik çabalar olduğu sergilenmiştir. Fotoğraf sanatının bu manipülatif çabalarla oluşturulan anlatı yapısı, dünyayı algılama biçimlerine katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir. 

CHANGING PERCEPTIONS AND VISUAL FORMS ON FRAMEWORK PHOTOGRAPH ART

 In this article, the subject was chosen that with the development of visual production technology, the art of photography has changed, and as a result, photographs have been changed in form and content. The changes that took place in this period influenced the art of photography and this new style of expressions and thus the new language of expression has occured. The new forms of seeing have transformed the photograph into a narrative and put it into a scientific form. For this reason, the photograph, which is a form showing 'what', is transformed into a style of painting, that is, a style that has to be 'must' when the artist enters the circuit. In this article, it is claimed that a photographer can create manipulation studies by participating in fantasy forms. Seven works in this direction were chosen as examples and it was demonstrated that manipulative changes in photographs are efforts to create a new narrative. The narrative structure created by these manipulative efforts of the photographic art is considered to contribute to the ways of perceiving the world.

___

  • Robins, K. (2013). Görmenin Kültür ve Politikası, 2. Basım, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Wands, B. (2006). Dijital Çağın Sanatı, İstanbul: Akbank Kültür ve Sanat Dizisi.
  • Benjamin, W. (2012). Fotografın Kısa Tarihi, (Çev: O. Akınhay), 1.Basım, Istanbul, Agora Kitaplığı.
  • Kılıç, L. (2008). Fotograf ve Sinemanın Toplumsal Tarihi, 1: Basım, Ankara, Dost Kitapevi.
  • Koçtürk, A.S. (2017). Düş ve Gerçek, 1. Basım, İstanbul, Alternatif Yayınları. (2017a s.123; 2017b s.133; 2017c s.37; 2017d s.94-95; 2017e s.59; 2017f s.142; 2017g s.122).
  • 1- https://tr.wikipedia.org/wiki/Sputnik_1
  • 2- https://tr.wikipedia.org/wiki/Tim_Berners-Lee
  • 3- https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0nternet%27in_tarihi
  • 4- https://Youtube.com/ Çağdaş Sanatta Alternatif Uygulamalar: Baskı ve Kolaj // Söyleşi (Erişim Tarihi: 20.07.2017)
  • Tim Burners Lee: http://webfoundation.org/about/sir-tim-berners-lee/ Erişim Tarihi: 22.10.2017
  • Weill A., 2007, Grafik Tasarım, S.14
  • Aktulum, 2016:1-6, Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları s.3-18.
  • Prof. Dr. Kubilay AKTULUM, 2016, Ocak-Haziran, Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları, s.3-18.