Yahudi ve Iraklı Kürt İlişkilerinin Tarihsel Analizi

Yahudi tarihi; göç, savaşlar, işgal, mücadele, yıkım ve yeniden inşa ile şekillenmiştir. İsrail 1948’de kurulduğunda, Arap olmayan topluluklara ve ülkelere yönelik yakın bir siyaset yürütmüştür. Iraklı Kürtlere yönelik ilgilerinin de bu şekilde başladığı düşünülebilecekse de aslında ilişkileri çok öncelere dayanmaktadır. Bu çalışmada Yahudilerin Iraklı Kürtlerle olan ilişkilerinin kısa geçmişi verildikten sonra, günümüzde İsrail’in Kürt politikası değerlendirilecektir.

A Historical Analysis of the Relations of Jews and Iraqi Kurds

Jewish history has been shaped with migration, wars, occupation, struggle, destruction and reconstruction. When Israel was founded in 1948, it carried out a close politics towards non-Arab communities and countries. Although it may be thought that the interest of the Iraqi Kurt began this way, in fact the relations are based on very high precedence. In this study, Israel's Kurdish policy will be evaluated today after a brief history of Jewish relations with Iraqi Kurds.

___

  • Yenal, Serkan. “Yahudi ve Iraklı Kürt İlişkilerinin Tarihsel Analizi.” İsrailiyat: İsrail ve Yahudi Çalışmaları Dergisi, no. 2 (Summer 2018): 120-131.