İslami kusurlu sorumluluk sisteminin mesleki topluluk üzerindeki ekonomik etkileri

Kusurlu sorumluluk mevzuatı, en önemli medeni mevzuattan biri olarak kabul edilir ve toplumların ekonomik gerçekleriyle en ilgili olanıdır. Artan üretim maliyetlerini ve profesyonellerin mal ve hizmetlerde maliyetlerinin beklenen kâr marjını dengeleme yeteneği üzerinde etkisi olan hassas bir konu ile ilgili olduğu için, tüketicilerin, çalışanların yararına zararların tazmini konusu olduğu için veya çevre. Bu nedenle, bu makalenin amacı, İslami kusurlu sorumluluk sisteminin ekonomik etkilerini hukukun ekonomik analizi yöntemiyle incelemek olup İslami sistem, sorumluluk hedeflerine ulaşmak için mesleki topluluğun, zararı caydırmak ve yaralıları tazmin etmek için temsil edilen sorumluluk hedeflerine karşı yüksek hassasiyetle makul bir kesinlik ve düşük maliyet düzeyine sahip olduğu çok sayıda ve çeşitli temelleri ve araçları benimser olup profesyonel, tüketici ve toplumun dengesini bozmadan sorumluluk hedeflerine ulaşmak demektir.

THE ECONOMIC EFFECTS OF THE ISLAMIC TORT LIABILITY SYSTEM ON THE PROFESSIONAL COMMUNITY

The tort legal system is considered one of the most important components of civil legislations and the most relevant to the economic reality of societies as it relates to a sensitive issue that has great impact on increasing production costs and the ability of professionals to balance costs and the expected profit margin on goods and services. It is also the issue of compensating damages caused to consumers, workers or the environment. The aim of this paper is to study the economic effects of the Islamic tort-liability system through the approach of economic analysis of the law. The paper conclues that The Islamic system fulfilles the tort’s objectives of deterring the potential injurer from harming and compensating the injured in an effective manner, which means achieving the goals of of the liability system without disturbing the balance of the profession, the consumer and the society at large.

___

  • ابن رشد، محمد أحمد. (2004). بداية المجتهد ونهاية المقتصد. ط 1. دار الحديث. القاهرة، مصر. ابن عاشور، محمد الطاهر. (2004). مقاصد الشريعة الإسلامية ط 1. وزارة الأوقاف القطرية. الدوحة، قطر. ابن عبد البر، يوسف عبد الله. (1993). الاستذكار الجامع لمذاهب الأمصار. ط 1. دار قتيبة. دمشق، سوريا.