Moody diyagramının iki fazlı akışa uygulanabilirliği

Katı - sıvı karışımlarını modellemek için, tipik non-Newtonian akışkanlar olarak bingham akışkanlar kullanılabilir. Bu makale bing- ham akışkanlarının borudaki akışını incelemekte olup burada, Ogihara ve Miyazawa'mn çalışması aktarılmaktadır. Ogihara ve Miyazawa yeni bir Reynolds sayısı önermişler ve bu Reynolds sayısını kullanarak bilinen Moody Diyagramının Bingham akışkanlar için de kullanılabileceğini göstermişlerdir.

Applicability of Moody diagram to two phase flow

Bingham fluids, as typical non-Newtonian fluids, can be used to model solid-liquid mixtures. This paper analyzes the pipe flow of Bingham fluids and here the research made by Ogihara and Miyazawa has been giving. Ogihara and Miyazawa had proposed an extended Reynolds number and by using this Reynolds number, they had shown that the usual Moody Diagram could be used for Bingham fluids.

___

  • [1] Münüre, N. and Matsuo, T., "Turbulent Characteristics of Suspensions of Neutrally Buoyant Particles", Floes and Kaolin, Proceedings of Japan Society of Civil Engineers, no. 284, pp. 49-58,1979.
  • [2] Ogihara, Y. and Miyazawa, N. "Journal of Hydraulic Research", vol. 29, no.2, pp. 189-205, 1991.