Kasko Sigortası Tercihinin Konjoint Analizi İle İncelenmesi

Bu çalışmada, pazarlama araştırmalarında firmaların sundukları mal yada hizmetlerin taşıması gereken özelliklerin ve bu özelliklerin önem derecelerinin belirlenmesinde kullanılan Konjoint Analizi incelenmiştir. Bu tekniğin dayandığı temel nokta, satın alma kararı da dahil olmak üzere karmaşık kararların alınmasının tek faktöre yada kritere dayanmadığı, aksine bir çok faktörün birlikte düşünülerek karar verildiğidir. Uygulamada, İzmir’in Bayındır ilçesindeki otomobil sahibi kişilerin otomobilleri için bir kasko sigortası seçerken en fazla önem verdikleri faktörler ortaya çıkarılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre kasko sigortası yaptıracak olanların tercihlerinde önem sırasına göre “Kasko Sigorta Şirketinin İsmi” ilk sırada olduğu tespit edilmiş, ikinci sırada tercih olarak karşımıza “Mini Onarım Hizmeti” faktörünün tercih edildiği, üçüncü sırada tercih olarak karşımıza “Araç-Sürücü Temini” faktörü, dördüncü sırada tercih olarak karşımıza “Teminat Kapsamı” faktörü ve beşinci sırada “Ödeme Şekli” faktörünün tercih edildiği görülmüştür. Çalışmanın geneline bakılacak olursa uygulanan modelin kişilerin tercihlerine uygunluğu Pearson’ın R istatistiği 0,991 ve p=0,0000 olarak bulunmuştur. Bu da kurulan modelin uygun olduğunu göstermektedir.

In this study, Conjoint Analysis, generally used in marketing research to designate both the features that products or services of the companies must include, and the importance levels of them, is examined. According to this methodology, the purchasing decision of the persons is not only influenced or shaped by just one factor, but also it is a result of a combination of many factors. Application study involving the consumers having automobile in Bayındır, İzmir for their preferences to purchase automobile insurance service is investigated. We discovered that, the content of the automobile insurance is the most important variable affecting the consumers preference. The most prefered insurance is “Automobile Insurance Service Name”. The secondly important criteria is “Repair” and the thirdly important criteria is “Assistance”. The “Guarantee Cover” is determined to be the fourth important criteria. The fifth important criteria is being the service in “Mode of Payment”. The Pearson’s R=0,991 and p=0,0000 for the model, so the model is acceptable.

___

  • Akıncı, E. D., Bacanlı, S., ve Kıroğlu, G., (2007). Uyarlamalı Konjoint Analizi ve İstanbul İndirim Marketleri Üzerine Bir Uygulama, Doğuş Üniversitesi Dergisi 8. Cilt Sayı 1: 1-11, 2007.
  • Aslan, H., (2006). Sağlık Sigortaları Sektö- ründe Hizmetlerin Satın Alımında Kon- joint Analiz Yaklaşımı, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Çamlıdere, Ö., (2005). Konjoınt Analizi ve Cep Telefonu Tercihleri Üzerine Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Çemrek, F., (2001). Tüketici Tercihlerinin Be- lirlenmesinde Kullanılan Konjoint Ana- lizi ve Kredi Kartı Tipi Tercihine İlişkin Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Es- kişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişe- hir.
  • Çipil, M., (2003). Türk Sigortacılık Sektörü- nün Pazarlama Karması, Hazine Der- gisi Sayı 16: 1-28.
  • Dikici, T., (2006). Konjoint Analizi ve Tüke- ticilerin Cep Telefonu Tercihinin Belir- lenmesi İle İlgili Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi, Bursa.
  • Erdoğan, C., (2006). Tüketicinin Otomobil Tercihinin Konjoint Analizi İle Belirlen- mesi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniver- sitesi, Ankara.
  • Green, P.E., ve Srinivasan, V., (1978). Conjo- int Analysis in Consumer Research :Is- sues and Outlook, Journal of Consumer Research, 5, 103-123.
  • Gustafsson, A., Herrmann. A., ve Huber., F., (2007). Conjoint Measurement: Met- hods and Applications. Fourth Edition, Springer, Berlin, 3-30, New York.
  • Gürbüz, H., ve Kaygısız, Z., (2004). Konjoint Analizi ve Ulaşım Sektör Pazarı Üze- rine Bir Çalışma, Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Dergisi C.9, S.1: 139- 148, Isparta.
  • Saraçlı, S., (2004). Müşteri Tercihlerinin Araştırılmasında Konjoint Analizi ve Bireysel Emeklilik Tercihi Üzerine Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Ana- dolu Üniversitesi, Eskişehir.
  • Sönmez, H., (2001). Konjoint Analizi Tekni- ğinin Pazarlama Araştırmalarında Kul- lanım Olanakları ve Bir Uygulama, Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi, Es- kişehir.
  • Sönmez, H., (2006). Müşteri Tercihleri İçin Konjoint Analizi Uygulaması: Ev Bilgi- sayarı Nasıl Seçilir, Anadolu Üniversi- tesi Sosyal Bilimler Dergisi 6(2): 185-196.
  • tr.wikipedia.org, Wikimedia Vakfı, ABD.
  • Yalnız, A.ve Bilen, L., (1997). Kasko Sigorta- larında Konjoint Analizi İle Tüketici Tercihi, Hazine Dergisi Sayı 8, sf. 53-70.