İşletme Çalışanlarının İş Güvenliği Algısının Ölçülmesi Isparta Örneği

İş kazaları ve meslek hastalıkları gerek insani ve toplumsal bakımdan gerekse ekonomik bakımdan çok önemli bir sorundur. Ülkemizde de her yıl yüz bine yaklaşan iş kazası gerçekleşmekte ve bunların neticesinde bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetmektedir. Ayrıca iş kazaları ve meslek hastalıkları beraberinde iş günü ve maliyet kaybı ortaya çıkarmakta, bu durum gayrisafi milli hasılamızı olumsuz etkilemektedir.Dünyada ve ülkemizdeki teknolojik gelişmelere paralel olarak, işyerlerinde çalışanların iş sağlığı güvenliğini sağlamak, iş yerlerini daha sağlıklı ve güvenli hale getirmek gerekmektedir. Bunun doğal bir sonucu olarak iş sağlığı ve iş güvenliği alanındaki çalışmalar son yıllarda nitelik ve nicelik olarak giderek önem kazanmaktadır.Bu çalışmada, Isparta ilindeki, büyük, orta ve küçük ölçekli işletmelerde ve kamu sektöründe çalışanların iş güvenliği algısının ölçülmesi amaçlanmıştır.Bu çalışma 5 büyük firma, 41 orta ve küçük ölçekli işletme ve 4 kamu sektörü olmak üzere toplam 50 adet işletmeden 237 çalışana anket uygulaması yapılmış, çalışanların iş sağlığı ve güvenliğine algısına etki eden faktörler, istatistiksel olarak anlamlı şekilde tanımlanmıştır.

Measurement of the Occupational Health and Safety Perception of Employees-Isparta Case

Work-related accidents and occupational diseases are very important issues for human as well as to economic and social life. In our country, about 100000 work-ralated accidents are causing the death of more than 1000 Turkish citizens every year. In parallel to technological developments both in Turkey and all around the world, it is necessary to ensure the safety of employees in their work places, in addition to providing them a healthier and safer environment. The aim of this work is to measure the occupational safety perception of employees both in public sector and large, medium and small scale enterprises. In this study, A questionairre was conducted to 237 employees from a total 50 enterprises including 5 large companies, 41 medium and small-scale enterprises and 4 public sector. Statitistical results which show the factors affecting the employees' occupational health and safety perception are defined significantly.

___

  • Akgül, A.,(1997), Tıbbi Arastırmalarda İstatistiksel Analiz Teknikleri. Ankara: Yüksek Ögretim Kurulu Matbaası.
  • Altınel H.,İşçi Sağlığı ve İşGüvenliği,Ankara, Detay Yayıncılık,Ekim2011, s. 7.
  • Balcı, A.,(2009). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntem, Teknik ve İlkeler, Ankara:Pegem Akademi
  • Büyüköztürk, Ş., (2002).Faktör analizi, temel kavramlar ve ölçek geliştirmede kullanımı, sayı 32, ss 471-480.
  • Gerek, N.,İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Eskişehir, Anadolu Üniversitesi WEB-OFSET, 2006.
  • Kalaycı, Ş.,(2006), SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, 2.basım, Asil Yayın Dağıtım.
  • Kodaloğlu M. (2020). "Yalvaç Oto Tamir Esnafının Sorunları ve İş Güvenliği Açısından Bazı Öneriler" Yalvaç Kent Araştırmaları. KONYA, (pp. 379-384). Çizgi Kitabevi Yayınları.
  • Kodaloğlu M., Delikanli K. (2021). Battaniye İşletmesinde Maruz Kalınan Gürültünün İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından Değerlendirilmesi . Teknik Bilimler Dergisi, 11, 33-38.
  • Kodaloğlu M. Karakan G.(2021). Evaluation Of Dust Exposure Measurements Regarding To Occupational Health And Safety In A Warp Knitting Facility. International Journal of Engineering and Innovative Research, 3, 1-11.
  • ÖZGÜR, E., (2003), “Çok Degiskenli İstatistiksel Analiz Yöntemleri ve Bir Uygulama”, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Taşyürek, M., 2001. İşçi Sağlığı ve Güvenliği Kurulu. (www iscisagligi. com. tr.).
  • Tatlidil, H., 1992. Uygulamalı Çok Değiskenli İstatistiksel Analiz.Ankara.