ALT İŞVEREN İLE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YAPILMASI VE 6552 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN ÜÇLÜ TOPLU İŞ İLİŞKİSİ SİSTEMİ

Alt işveren işyerlerinde, ortaya çıkan hukuki ve fiili nedenlerle toplu iş sözleşmesi yapılması imkânsız hale gelmiştir. 6552 sayılı Kanun ile kamu işyerlerinde alt iş- verenlerle yapılacak toplu iş sözleşmesinden doğan ücret farkından idare sorumlu tutulmuştur. Bu yeni durum 6356 sayılı Kanunda yer almayan yeni bir üçlü ilişkiyi getirmiştir. Ancak uygulamada çeşitli sorunlar yaşanmaktadır. Yazıda bu sorunlara cevap bulunmaya çalışılmaktadır.

MAKING COLLECTIVE BARGAINING AGREEMENT WITH SUBCONTRACTOR AND TRILATERAL COLLECTIVE LABOUR RELATIONS SYSTEM INTRODUCED BY LAW NO. 6552

Collective agreement has become impossible to perform because of legal and de facto resulting in subcontractor’s workplaces. Law No. 6552 was responsible for the administration that wage gap arising from the collective agreement. This new situation not covered in the Law No. 6356 has brought a new trilateral relationship. However, in practice there are various problems. The article is trying to find answers to these problems.

___

  • Başbuğ, A., “Toplu İş İlişkileri ve Hukuk”, Şeker-İş yayınları, Ankara 2012.
  • Başbuğ, A., “Alt İşveren İlişkisi ve Güncel Sorunları”, Şeker-İş yayınları, Ankara 2010,
  • Çelik,N., Caniklioğlu, N. ve Canbolat, T., “İş Hukuku Dersleri” 28. Baskı, Beta Yayınları, İstanbul 2015.
  • 4735 sayılı Kamu İhale Kanunu
  • 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu
  • 6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun
  • Maliye Bakanlığı’ndan, “Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Toplu İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Fiyat Farkının Ödenmesine Dair Yönetmelik”