Sponsorluk Faaliyetlerinin Spora Etkilerinin İncelenmesi

Kendilerini rakiplerinden ayırmak ve pozitif kurumsal imaj sağlamak isteyen firmalar, halkla ilişkiler, pazarlama ve reklamcılık gibi örgütsel iletişim kanallarını en verimli şekilde kullanmak ve çalışmalarının verimliliğini arttırmak için son derece etkin bir yere sahip olan sponsorluk faaliyetlerine önem vermektedirler. En eski ve en yaygın sponsorluk türü olarak kabul edilen spor sponsorluğu, her türlü sportif faaliyeti kapsar. Bireysel sporcuların sponsorluğu, spor takımlarının sponsorluğu ve spor organizasyonlarının sponsorluğu şeklinde karşımıza çıkan spor sponsorluğu, spor pazarlamasının kendine özgü ve farklı uygulamalarından birisidir. Sponsorluk faaliyetlerinde sporun tercih edilmesinin nedenlerinin başında, futbol başta olmak üzere birçok spor faaliyetinin dünyanın her yerinde ortak bir dil ve kültür olarak kabul edilmesi gelmektedir. Spor olaylarının dünyanın hemen her yerinde büyük kitleler tarafından takip edilmesi, tüm sektörler içinde sporun ciro olarak birinci sırada yer alması, dünya televizyonlarında en çok izlenen programların spor programları olması, işletmenin uluslararası alanda çok güçlü ve pozitif bir imaja sahip olması gibi etkenler kuruluşları sportif faaliyetlere sponsor olmaya yönlendirmektedir. Bu çalışmada spor sponsorluğu faaliyetlerinin ülkemizden ve dünyadan çeşitli örnekleri incelenerek işletmelere yaptıkları katkılar değerlendirilecektir. 

The Investigation of the Effect of Sponsorship Activities in Sports

The companies which wish to differentiate themselves apart from competitors and provide a positive corporate image give importance to sponsorship activities which have an extremely active place in increasing the efficiency of their work as well as they use organizational communication channels such as public relations, marketing and advertising in the most efficient way. The oldest and most common type of sponsorship is accepted as sports sponsorship which includes all kinds of sports activities. Sports sponsorship which varies from sponsorship of individual sportsmen to sponsorship of sports teams and organizations is one of the unique and different applications of sports marketing. The leading reason why sports is preferred for sponsorship activities is many sports activities, especially football, are to be accepted to have a common language and culture all over the world. Such more reasons as the fact that sports events are followed by the large audiences all over the world; the sport endorses the most revenue among all sectors, the most-watched program in the world is sport programs in TV, the company has a very powerful and positive image in an international arena and etc. motive organizations to be the sponsors of sporting activities. In this study, various examples of sports sponsorship activities from our country and the world are going to be examined and their contribution to the company is going to be evaluated.

___

  • Akdağ ZK (2005). Antalya Kentsel Alanda Spor Sponsorluğunun Tüketici Davranışları Üzerindeki Rolü ve Etkisi. Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Spor Yöneticiliği Anabilim Dalı. Antalya.
  • Altunbaş H (2007). Sporun Pazarlanması ve Pazarlama İletişiminde Spor. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 5(1): 93-101.
  • Argan M, Katırcı H (2015). Spor Pazarlaması. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Baş M (2008). Spor Sponsorluğu ve Spor Federasyonlarının Sponsorluğa Bakışı Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10 (3): 111-124.
  • Brooks CM (1994). Sports Marketing. Competitive Business Strategies For Sports. New Jersey: Prentice Hall.
  • Bülbül AR (2004). Halkla İlişkiler. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Coşkun H (2000). Spor Sponsorluğu ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Sponsorluk Talimatı. I. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Kongresi Bildiriler Kitabı: 249-250.
  • Covell D (2008). The Lowell Spinners and the Yankee Elimination Project: A Case Study Consideration of Linking Community Relations and Sponsorship. Sport Marketing Quarterly, 17 (2): 122-126.
  • Girişken Y, Giray C (2016). Vodafone’un Marka Kişiliği: Beşiktaş Taraftarı, Rakip Takım Taraftarları ve Takım Tutmayanların Algılarındaki Fark Üzerine Bir Araştırma. Ege Akademik Bakış Dergisi, 16 (1): 65-78.
  • Grassinger GE (2003). Sponsorluk Sözleşmesi. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • http://sportsmarketing.blogcu.com/sponsorluk-ve-bayer-ornegi/2660077.(Erişim Tarihi: Eylül 23, 2016).
  • http://www.falim.com.tr/#falimdunyası. (Erişim Tarihi: Eylül 23, 2016).
  • http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,51986/bakanligimizca-belgelendirilen-sponsorluk-faaliyetleri.html (Erişim Tarihi: Eylül 23, 2016).
  • http://www.tema.org.tr/web_149662_1/entitialfocus.aspx?primary_id=501&type=2&target=categorial1&detail=single&sp_table=&sp_primary=&sp_table_extra=&openfrom=sortial. (Erişim Tarihi: Eylül 23, 2016).
  • http://www.tff.org/default.aspx?pageID=175. (Erişim Tarihi: Eylül 23, 2016).
  • Irak Ç (2009). Spor Sponsorluğu Yapan Firmaların Tercih sebepleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı. Ankara.
  • Karademir T, Devecioğlu S, Çoban B, Açak M, Kafkas ME (2009). Spor Sponsorluğunda Sektörel Yaklaşımlar. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 7 (4): 151-157.
  • Nicholas AF, Roslow S, Duplish S, vd. (1999). Brand Recall and Brand Preference at Sponsored Golf and Tennis Tournaments. European Journal of Marketing, 3 (4): 8-11.
  • Odabaşı Y, Oyman M (2003). Pazarlama İletişimi Yönetimi. İstanbul: Media Cat Kitapları.
  • Okay A (1998). Halkla İlişkiler Aracı Olarak Sponsorluk. İstanbul: Yeni Çizgi Yayın.
  • Okay A (2005). Sponsorluğun Temelleri. İstanbul: Der Yayınları.
  • Öztürk SA (1992). Pazarlama İletişiminde Gelişen Bir Kavram: Destekleme Faaliyetleri (Sponsorluk). Pazarlama Dünyası Dergisi, 6 (35): 18-29.
  • Rhonda WM (1999). Event Sponsorship: An Exploratory Study of Small Business Objectives, Practices and Perceptions. Journal of Small Business Management, 37 (3): 28-32.
  • Soyer F (2003). Sporda Sponsorluk Kavramı, Kapsam ve Bir Araştırma. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Şahin HM, Koç S, Yılgın A (2003). Beden Eğitimi ve Sporda Sponsorluk. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Taşyürek K (2010). Tutundurmanın Yükselen Yıldızı: Sponsorluk ve Spor Sponsorluğu Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı. Ankara.
International Journal of Sport Culture and Science-Cover
  • ISSN: 2148-1148
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Uluslararası Bilim Kültür ve Spor Derneği (UBİKS)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı Spor Branşlarında Kullanılan Akıllı Tekstil Ürünlerinin İncelenmesi

Kadri AKÇALI

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrenci Adaylarının Boş Zamanlarını Değerlendirmesinde Spor Faaliyetlerinin Yeri ve Önemi

Hayri AKYÜZ, Mutlu TÜRKMEN

BESYO Özel Yetenek Sınavı Materyallerinin Ahşap Malzemeden Yapılması ve Uygulanması; Bartın Üniversitesi Örneği

Kadir KAYAHAN

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Yaşam Doyum Durumları İle Sporda Görev ve Ego Yönelimi Durumlarının Bazı Değişkenler Tarafından İncelenmesi

Şeval KAYGUSUZ, Yeşim KÖRMÜKÇÜ, Hülya ADALI

Rio Olimpiyat Oyunlarında Türkiye’nin Derecesinin Değerlendirilmesi

Osman İMAMOĞLU

Spor Eğitimi Gören Genç Sporcular İçin Üst Ekstrimiteye Uygulanan Wingate Anaerobik Güç Testinde Bazı Morfolojik Değişkenleri Kullanarak Optimal Yükün Belirlenmesi

Ömer AKYÜZ, Ümit ÖZ, Ali ÖZKAN

2016 Rio Olimpiyat Oyunları Tenis Müsabakalarının Analizi

Bülent KİLİT, Erşan ARSLAN

Su Taşırma Yöntemi ile Ölçülen Üst Ekstremite Hacmi ile Çevresel Ölçümlerden Hesaplanan Üst Ekstremite Hacim Değerlerinin Karşılaştırılması

Ali Ozan ERKILIÇ, Ümit ÖZ, Ali ÖZKAN

Sedanter Kadınların Rekreatif Etkinliklere Katılımlarının Önündeki Engellerin İncelenmesi*

Fatih YAŞARTÜRK, Meliha UZUN, Osman İMAMOĞLU, Faruk YAMANER

50 Yaş ve Üzeri Kadınlarda Kalça Ölçüsüne Göre Diğer Alt Beden Antropometrik Ölçülerin Dağılımlarının İncelenmesi: Örnek Bir Uygulama

Nurgül KILINÇ, Arzu BOR