PROFESYONEL FUTBOLCULARIN SEÇİLMİŞ FİZİKSEL VE FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN PROFESYONELLİK YILI AÇISINDAN KARŞILAŞTIRI

Bu çalışmada amaç; Türkiye Süper Liginde yer alan bir takımın futbolcularının profesyonellik sürelerine göre, seçilmiş fiziksel ve fizyolojik özellikleri arasında fark olup olmadığının belirlenmesidir. Araştırmaya Türkiye Süper Liginde yer alan bir takımın 29 profesyonel futbolcusu gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcıların yaş, boy, vücut ağırlığı ve kitle indeksleri, vücut yağ oranı, yağsız vücut kütlesi, vücut sıvı toplamları, esneklik, bacak kuvveti, dikey sıçrama ve anaerobik güç özellikleri belirlenmiştir. Verilerin analizinde, SPSS (Ver. 14) paket programında yer alan Mann-Whitney U testi kullanılmış, yanılma düzeyi (?) 0,05 olarak kabul edilmiştir. Sonuç olarak; çalışmada bakılan 11 adet fiziksel ve fizyolojik parametreden, futbolcuların profesyonellik yılına göre sadece 2 parametre için farkın istatistiksel olarak önemli bulunması, profesyonel sporculuk süresinin fazlalığı ya da azlığının, futbolcuların bu çalışmada ölçülmüş fiziksel ve fizyolojik özellikleri üzerine kısıtlı bir etkisinin olduğunu düşündürebilir.

THE COMPARISON OF SELECTED PHYSICAL AND PHYSIOLOGICAL CHARACTERISTICS OF PROFESSIONAL SOCCER PLAYERS ACCORDING TO DURATION OF PROFESSIONALISM

The aim of this study is to determine according to duration of professionalism whether there is a difference between the selected physical and physiological characteristics in a group of soccer players who take place in Turkey Super League. 29 professional soccer players in a team of Turkey Super League participated voluntarily in this research. Participants' age, height, body weight and body mass index, body fat ratio, body lean mass, total body fluid, flexibility, leg strength, vertical jump and anaerobic power measured. For data analysis, Mann-Whitney U test in the SPSS (Ver. 14) package program was used, and alpha level (?) was set as 0,05 for statistical significance. As a result; only 2 of 11 physical and physiological parameters have statistically significant differences between groups according to duration of professionalism. So, it may be claimed that duration of professionalism has a limited effect on selected physical and physiological characteristics of professional soccer players.

___

  • ACSM-Amerikan Collage of Sports Medicine. (2000). ACSM’s Guidelines For Exercise and Prescription. 6 th Edition, Williams & Wilkins, Baltimore, pp:59.
  • Aslan, C.S., Karakollukçu, M., (2010). Sezon Öncesi Hazırlık Çalışmalarının Bir Süper Lig Takımının Seçilmiş Fiziksel ve Fizyolojik Özelliklerine Etkileri. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2010, VIII (2) 51-56.
  • Bookwalter, K.W. (1950). Grip strength norms for males. Research Quarterly, 21:249.
  • Dargatz, T., (1995). Fussball training – schnellichkeit undkraft. (Alıntı: Özkara, A., (2002). Futbolda Testler. İlksan Matbaacılık, Ankara.)
  • Fox, E,L., Bowers, R,W., Foss, M,L. (1988). The Physiological Basis of Physical Education and Athletics, 4 th Edition, Saunders Collage Publishing, Philadelphia.
  • Hazır, T., Açıkada, C. (2002). Vücut Kompozisyonunun Değerlendirilmesinde Biyoelektrik İmpedans Analizinin Güvenirliği: Karşılaştırma Çalışması. Spor Bilimleri Dergisi, 8(2):2-15.
  • İşleğen, Ç. ve Akgün, N., (1988). Effects of 6 Weeks Pre-Seasonal Training on Physical Fitness Among Soccer Players. Science and Football, St. Edmundsbury Press, Bury St. Edmunds, Suffolk;: pp:125-128. (Alıntı: Açıkada, C., Özkara, A., Hazır, T., Aşçı, A., Turnagöl, H., Tınazcı, C., vd. (1996). Bir Futbol Takımında Sezon Öncesi Hazırlık Antrenmanlarının Bir Kısım Kuvvet ve Dayanıklılık Özellikleri Üzerine Etkisi. Hacettepe Üniv. Spor Bil. Derg., Cilt:7, Sayı:1, ss:24-32.)
  • Kaya, Y., Günay, M., (2000). Sezon Arasında Yapılan Hazırlık Antrenmanlarının Futbolcuların Performanslarına Etkisi. 1. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Kongresi. Ankara, Hareket ve Antrenman Bilimleri Bildiriler Kitabı, ss:116-121.
  • Koç, H., Gökdemir, K., Kılınç, F., (2000). Sezon Arasında Yapılan Antrenmanların Kütahyaspor Futbolcularının Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametrelerine Etkisi. 1. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Kongresi. Ankara, Hareket ve Antrenman Bilimleri Bildiriler Kitabı, ss:122-128.
  • Kutlu, M. ve Karadağ, A., (2003). Futbolcularda Baskın Olan ve Olmayan Bacakların Kuvvet, Güç, Sürat ve Esnekliğinin Yeni Geliştirilmiş Metotlarla Belirlenmesi. Gazi Bed. Eğ. ve Spor Bilimleri Dergisi, 8(2):33-42.
  • Müniroğlu, S., Koz, M., Atıl, M., Erongun, D., Bulca, Y.S., (2000). Türkiye Profesyonel Birinci Liginde Mücadele Eden Bir Futbol Takımının Sezon Öncesi ve Sonrası Fiziksel ve Fizyolojik Özelliklerinin İncelenmesi. 1. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Kongresi. Gazi Üniversitesi Ankara, Hareket ve Antrenman Bilimleri Bildiriler Kitabı, ss:103-106.
  • Özder, A., Günay, M. (1994). Futbolcuların Bazı Fizyolojik Parametrelerinin Oynadıkları Mevkilere Göre Karşılaştırılması. Spor Bilimleri Dergisi, 5(1): 21-25.
  • Özer, K., (2001). Fiziksel Uygunluk. Nobel Yayınları, Ankara.
  • Özkara, A., (2002). Futbolda Testler. İlksan Matbaacılık, Ankara.
  • Reilly, T., (1979). What Research Tells The Coach About Soccer. American Alliance for Health, Physical Education, Recreation and Dance. Washington DC., pp:1-13. (Alıntı: Uğraş, A. ve Savaş, S., (2005). Bilkent Üniversitesi Amerikan Futbol Takımının Fiziksel ve Fizyolojik Özellikleri. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt:6, Sayı:1, ss:77-86.)
  • Sevim, Y., (1995). Antrenman Bilgisi. Gazi Büro Kitapevi, Ankara.
  • Tamer, K., (2000). Sporda Fiziksel-Fizyolojik Performansın Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi. Bağırgan Yay, Ankara.
  • Taşkın, H., (2006). Profesyonel Futbolcularda Bazı Fiziksel Parametrelerin ve 30 Metre Sprint Yeteneğinin Mevkilere Göre İncelenmesi. Spormetre Bed. Eğ. ve Spor Bilimleri Derg., Cilt:4, Sayı:2, ss:49-54.
  • Uğraş, A. ve Savaş, S., (2005). Bilkent Üniversitesi Amerikan Futbol Takımının Fiziksel ve Fizyolojik Özellikleri. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fak. Dergisi, 6(1):77-86.
  • Yamaner, F., Hacıcaferoğlu, B., (1997). 2. Lig 5. Grupta Mücadele Eden Malatyaspor, Diyarbakırspor ve Siirt Köy Hizmetlerispor Futbol Takımlarında Oynayan Futbolcuların Fizyolojik Özelliklerinin Analizi ve Mukayesesi. Gazi Üniv. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Derg., Cilt:2, Sayı:3, ss: 9-17.
  • Zorba, E. ve Ziyagil, M.A., (1998). Sigara İçen/İçmeyen ve Spor Yapan Yapmayan Üniversite Öğrencilerinin Bazı Fizyolojik Antropometrik Özelliklerinin Karşılaştırılması. Gazi Üniv. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 3(3):11-20.
  • Zorba, E., (1999). Herkes İçin Spor ve Fiziksel Uygunluk. G.S.G.M. Eğitim Dairesi Yay., Ankara.