Farklı Ülkelerdeki İki Üniversitenin Beden Eğitimi ve Spor Bölümlerine Öğrenci Alım Programlarının Karşılaştırılması: Gazi Üniversitesi ve Pekin Üniversitesi Örneği

Bu çalışmanın amacı Türkiye’deki Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Özel Yetenek Sınav Modeli ile Çin’deki Pekin üniversitesi Spor Bilimler Fakültesi Özel Yetenek Sınav Modeli’nin karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Bu ülkelerdeki beden eğitimi ve spor bölümlerine öğrenci kabul şartları, sınava alınma koşulları, fiziksel uygunluk sınav içerikleri, bölümler, puanlama sistemleri ve milli sporcu yönetmenlikleri açısından incelenerek karşılaştırılmış ve değerlendirilme yapılmıştır. Çalışmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışma kapsamına alınan iki ülkedeki veriler üniversitelerin web sayfalarından ve özel yetenek sınav kılavuzlarından yararlanarak elde edilmiştir. Türkiye ve Çin’deki üniversitelerin ülkelerdeki beden eğitimi ve spor bölümlerine giriş sınav modelleri arasında çeşitli yönlerden farklılıklar ortaya konulmuştur. Ayrıca yapılan incelemeler ışığında beden eğitimi ve spor bölümlerine giriş sınav modellerine ilişkin öneriler sunulmuştur

Comparative Analysis of the Special Talent Exams at School of Physcial Education and Sport of Two Universities in Different Countries: Gazi University and Pekin University Samples

This study aimed to analyze comparatively the students participated in special talent exams made for entering physical education programmes by universities and key criterions of selection in Turkey and China such as School of Pyhsical Education and Sport of Gazi University and Pekin University. The policies and acceptance conditions of students, schooling goals and conditions, content of the physical fitness-testings, departments, pointing scoring system and national athletes regulation in China is investigated and evaluated by comparing them with Turkey’s current situation.In this study screening model was used and data of research were obtained from web resources and Special Talent Exams Guide. It is pointed out that methods have differences in terms of special talent exams and schooling goals and conditions between Turkey and China. At the end of the study some suggestions are offered.

___

  • Akkoyunlu Y. (1996). Beden Eğitimi ve Spor. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1):80-81.
  • Atasoy B, Kuter FÖ (2005). Küreselleşme ve Spor. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18(1): 11-22.
  • Ece, AS (2007). Özel Yetenek Sınavlarında Yerleştirmeye Esas Olan Puan ve Katsayıların Alan ve Alan Dışından Gelen Adaylara Yansıması. Mehmet Akif Ersoy Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(3):121-132.
  • Edginton CR ve ark. (2012). Health and Physical Education: a new global statement of consensus-perspectives from South Africa: recreation. African Journal for Physical Health Education, Recreation and Dance 18(2): 434-441.
  • Edginton CR ve ark. (2010). Beden Eğitimi ve Sağlık: Yeni Bir Küresel Görüş Birliği. Spor Bilimleri Dergisi, Hacettepe Üniversitesi, 21(3): 122-128.
  • Gökalp M, Şahenk SS, Türkmen M. (2011). Beden Eğitimi Derslerinde Uygulanabilecek Çok Kültürlü Oyun Örnekleri. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 2(1):23-31.
  • http://ogris.gazi.edu.tr/posts/download?id=72826l
  • Kuru, E. (2000). Beden Eğitimi ve Sporda Program Geliştirme. Ankara: Aksam Sanat Okulu Matbaası.
  • Lund JL, Kirk MF. (2010). Performance-based assessment for middle and high school physical education. Champaign, IL: Human Kinetics, https://books.google.com.tr/books (accessed Feb 25, 2015).
  • Uğraş, S (2013). Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümlerinin yeterliliği hakkında öğretmen görüşlerinin incelenmesi. http://hdl.handle.net/123456789/1087 (accessed Feb 14, 2015).
  • Yıldız A. (2013). Türkiye’deki Tarih Bölümlerinin İnternet Sayfalarındaki Açıklamalara Göre Yetiştirmeyi Amaçladıkları Tarihçi Profilleri. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 3(2): 63-75.
  • Zırhlıoğlu G, Atlı M. (2011). Beden Eğitimi Bölümü Özel Yetenek Sınavı Puanlarının Akademik Başarı Üzerindeki Yordama Geçerliği. Eğitim ve Bilim, 36(161):177-185.
  • www.bjeea.cn/htlm/gkgz/tzgg/2015/0327/56983.html