Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Yaşam Doyum Durumları İle Sporda Görev ve Ego Yönelimi Durumlarının Bazı Değişkenler Tarafından İncelenmesi

Bu çalışmanın amacı Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin görev ve ego yönelimli hedeflerinin; yaş, cinsiyet, milli sporculuk durumu ve spor yaşı arasındaki ilişkinin incelenmesi ile yaşam doyum düzeylerinin; yaş, cinsiyet, milli sporculuk durumu ve spor yaşı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklem grubunu 17- 28 yaş aralığındaki 84’ü kadın, 104’ü erkek olmak üzere toplam 188 öğrenci oluşturmuştur. Öğrencilerin hedef yönelimleri Duda (1989; 1992) tarafından geliştirilen “Sporda Görev ve Ego Yönelim Ölçeği” ve yaşam doyumları Diener ve arkadaşları (1985) tarafından geliştirilen “Yaşam Doyumu Ölçeği” ile belirlenmiştir. Öğrencilerin demografik özeliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS 20.0 paket programında Bağımsız örneklem T Testi ve One Way Anova testi kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencilerinin SGEYÖ ve yaşam doyum puanlarının cinsiyet, yaş değişkeni arasındaki ilişki incelendiğinde yaşam doyum düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Spor yaşı değişkeni arasındaki ilişki incelendiğinde ise ego düzeylerinde anlamlı farklılık bulunmuştur. Milli sporcu olup olmamaları değişkeni arasındaki ilişki incelendiğinde ise yalnızca ego kriterinde anlamlı farklılık bulunmuştur. 

Examination of Life Satisfaction with Ego and Duty Tendency in Sports by Variables for Students of School of Physical Education and Sports

The aim of study is searching the relationships between ego-oriented goals and life satisfaction level of the students in Kocaeli UniversitySchool of Physical Education and Sports and their age, sexuality, sport age and whether they are national sporter or not. The group of research sample consistof 84 women and 104 man aged between 17-28, total188 students. Aim tendency of students were stated by ‘Duty and EgoTendency Scale in Sports’ improved by Duda (1989; 1992) and life satisfaction of them were specified by ‘Life Satisfaction Scale’ improved by Diener and colleagues (1985). To determine demographic features of students, ‘Personel Information Form’ prepared by the researcher was used. Analiysis of datas obtained was performed in SPSS 20.0 package program by using T-test amd One way Anova test. In researcher, in case of the relationship between the point of life satisfaction and duty and ego tendency of students and sexuality, age veriables; a meaningful difference was detected. For sport age variiable, a meaningful difference in ego levels was found again. In examination of whether they are national sporter or not, only in ego criteria, a meaningful difference was present.

___

  • Aracı H, Aracı Ş (2014). Spor Bilimleri Öğretimi. Ankara: Grafiker Matbaacılık Reklamcılık San. Ve Tic. Ltd. Şti.
  • Durubaş D (2013). Bir Sezon Boyunca Takım Hedef Belirleme Yoluyla Uygulanan Takım Hedef Belirleme Yoluyla Uygulanan Takım Oluşturma Müdahalesinin Takım Sargınlığı Ve Motivasyonel İklim Üzerine Etkisinin Belirlenmesi. Ankara:Hacettepe Üniversitesi.
  • Özgen F (2012). Ç.O.M.Ü Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Yaşam Doyumu Düzeylerinin İncelenmesi. Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi .
  • Toros T (2004). “Sporda Görev ve Ego Yönelim Ölçeği –SGEYÖ-”nin Türk Sporcuları İçin Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması. Spor Bilimleri Dergisi. 15(3), 159.
  • Toros T, Akyüz U, Bayansalduz M, Soyer F (2010). Görev ve ego yönelimli hedeflerin yaşam doyumu ile ilişkisinin incelenmesi (dağcılık sporu yapanlarla ilgili bir çalışma). Uluslar arası İnsan Bilimleri Dergisi. 7(2), 1039-1041-1043.
  • Toros T, Yetim Ü (2000). Genç Basketbolcuların Oyunda Kalma Süreleri İle Hedef Perspektif Yaklaşımı, Yaşam Doyumu Ve Algılanan Motivasyonel İklim Arasındaki İlişki. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 16(2), 50–63.
  • Toros T (2002). Elit ve Elit Olmayan Erkek Basketbolcularda Hedef Yönelimi, Güdüsel (motivasyonel) İklim Ve Yaşam Doyumu. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 13(3), 24–36 37.
  • Toros T (2001). Elit ve Elit Olmayan Erkek Basketbolcularda Hedef Yönelimi, Güdüsel İklim Ve Hedeflerin Özgünlük Güçlük Derecesi Özelliklerinin Yaşam Doyumuna Etkisi, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Mersin: Mersin Üniversitesi
  • Üngör G (2009). Amatör Ve Profesyonel Futbolcularda Hedef Yönelimi Ve Algılanan Motivasyonel İklim Arasındaki İlişki. İzmir:Ege Üniversitesi
International Journal of Sport Culture and Science-Cover
  • ISSN: 2148-1148
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Uluslararası Bilim Kültür ve Spor Derneği (UBİKS)