Amatör Düzeydeki Futbolcuların Örgütsel Bağlılıklarının İncelenmesi Bolu İli Örneği

Örgütsel bağlılık "çalışanın örgütle ilişkisini tanımlayan", "örgütte kalmayı sürdürme kararını sağlayan", psikolojik bir durum olarak belirtilmektedir. Örgütsel bağlılığın kişinin kurumun genel amaçları için çaba harcaması ve kendisini kurumun bir parçası hissetmesi açısından önemli bir etmen olduğu belirtilmiştir. İnsanlar arasında yeri ve önemi gün geçtikçe artarak bir sektör haline gelen spor içerisinde farklı bireylerin bir araya gelerek oluşturduğu takımların ortak bir hedefe yöneliminde örgütsel bağlılığın önemli olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı Bolu ili sınırları içerisinde amatör liglerde futbol branşında faal olarak bir takımda spor yapan bireylerin, örgütsel bağlılık düzeylerinin ve bireysel farklılıklarının örgütsel bağlılık düzeyleri üzerine etkisinin incelenmesidir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde tasarlanmış ve veriler anket yöntemi ile toplanmıştır. Çalışmada örgütsel bağlılıkların belirlenmesinde, Allen-Meyer tarafından geliştirilen ve Türkçe’ ye Wasti (2000) tarafından uyarlanan üç boyutlu (Duygusal Bağlılık, Devam Bağımlılığı ve Normatif Bağlılık) örgütsel bağlılık ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evreni ve örneklemi aynı olup, 2013-2014 sezonunda Bolu ilinde faal olarak amatör liglerde futbol oynayan ve gönüllü çalışmamıza katılan 114 sporcudan oluşmaktadır. Katılımcıların yaş ortalaması 21,78 ve futbol yaşı ortalamaları 9,26 dır. Yapılan istatistik analizleri sonucunda, futbolcuların medeni durumlarının, oynadıkları kulübün sahip olduğu tesislerden memnuniyet düzeyi farklılığının, takım arkadaşlarından destek görme düzeyi farklılığının ve kulüp yöneticileri ile olan diyalog düzeyinin örgütsel bağlılık boyutları açısından bir fark yaratmadığı (p > 0.05) tespit edilmiştir. Ancak sportif sorumlular ile olan diyalog düzeyi farklılığının duygusal ve normatif bağlılık boyutlarında, eğitim seviyesi farklılığının ise devam bağlılığı boyutunda istatistiksel olarak anlamlı fark yarattığı tespit edilmiştir (p < 0.05). Ayrıca yaş, eğitim ve futbol yaşı ile devam bağlılığı arasında anlamlı negatif ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak amatör futbolcular için tesis ve yöneticilerden ziyade birebir ilişki içinde oldukları sportif sorumluların bağlılık düzeyi üstüne etkisi olduğu, amatör futbolcuların yaş ve spor yaşı yükseldikçe kendilerini bulundukları takıma mecbur hissetme eğilimlerinin azaldığı söylenebilir

Examining Oragnizational Commitment of the Football Players in the Amatuer Level; An Example of the Province Bolu

Organizational commitment is a psychological condition which is ‘‘describing the relationship between employee and organizations’’ and ‘‘providing to maintain the employee’s decision to stay in the organization’’. It is stated that an important factor in organizational commitment effort of the people for general purpose and in terms of for feeling itself as part of a group. Organizational commitment is thought to be important since sport has become as a sector which increasing day by day among the people of the place and importance and people in the sport trend to a common goal through organizational commitment. The aim of this study was to determine the effect on the level of organizational commitment, level of organizational commitment and individual differences  the athletes who play as active in amateur level within the boundaries of province Bolu.Research was desingned in the relational screening model and data were collected using survey. In this study was used three-dimensional organizational commitment scale (Affective Commitment,Continuance Commitment, Normative Commitment) to determine organizational commitment what was developed by Allen-Meyer and adopted to Turkish by Wasti (2000). Research consist of 144 athletes who play active football in the amatur leagues 2013-2014 season in the province Bolu and who paticipated to the research voluntarily. In addition  population and study sample is the same. Average age of the athletes is 21,78 and averaga football age is 9,26.As a result of the statistical analysis, no significant differences were found in terms of organizaitonal commitment dimensionals, the level of satisfaction from clup facilities, the level of satisfaction supporting from team-mates and the level of dialog with clup managment (p>0.05). Hovewer significant differences were found the dimensions of the affective and normative commitment dialog level differences with sporty responsibles p<0.05). Significant diffrences were found dimension of the continuance commitment education level difference (p<0.05) furthermore negative significant were found between age, education and football age with continuance commentment.Consequently,  rather than clup managments and clup facilities , sporty responsibles are more effective on the commitment level for amatuer football players. It could be said as a cause of this that, football players and sporty responsibles are in direct relation to each other.In addition it could be said that, the higher the age and football age tend to feel compulsion to team by themselves decrease.

___

  • Allen, N.J., Meyer, J.P. (1990). The Measurement and Antecedents of Affective, Continuance and Normative Commitment To the Organization. Journal of Occupational Psychology, 63 (1), pp.1-18.
  • Biçer, T. (1997) ,Doruk Performans, Beyaz Yayıncılık, 1997, İstanbul.
  • Boylu, Y. ; Pelit, E. ; Güçer, E. (2007). Akademisyenlerin Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma, Finans Politik & Ekonomik Yorumlar Dergisi, C.44, S. 511, ss.55-74.
  • Cuskelly,G. (1995). The lnfluence of Committee Functioning on the Organizational Commitment of Volunteer Administrators in Sport , Journal of Sport Behavior, Vol.18, No.4, pp.254-269.
  • Çolakoğlu Ü. ; Ayyıldız T. ; Cengiz, S. (2009). Çalışanların Demografik Özelliklerine Göre Örgütsel Bağlılık Boyutlarında Algılama Farklılıkları: Kuşadası’ndaki Beş Yıldızlı Konaklama İşletmeleri Örneği , Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, Cilt 20, Sayı 1, Bahar: 77-89.
  • Çubukçu, K. ; Tarakçıoğlu S. 2010). Örgütsel Güven ve Bağlılık İlişkisinin Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Öğretmenleri Üzerinde İncelenmesi, İşletme Araştırmaları Dergisi, 4/2010, ss. 57-78.
  • Çakar, N. ; Ceylan, A. (2005). İş Motivasyonunun Çalışan Bağlılığı ve İşten Ayrılma Eğilimi Üzerindeki Etkileri , Doğuş Üniversitesi Dergisi, 6(1)/2007, ss. 52-66.
  • Kurşunoğlu, A. ; Bakay, E. ; Tanrıöğen, A. (2010). İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin Örgütsel Bağlılık Düzeyleri, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı 28 , ss. 101-115.
  • Lou, J. ;Yu, H. ;Hsu, H. ;Dai, H.(2007). A Study of Role Stress, Organizational Commitmeand Intention to Quit Among Male Nurses in Southern Taiwan , Journal of Nursing Research , Vol. 15, No. 1, pp. 43-53
  • Özutku , H. (2008). Örgüte duygusal, devamlılık ve normatif bağlılık ile iş gücü performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi , Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt:37, Sayı:2, ss.79-97.
  • Turan, S. ; Karadağ, E. ; Bektaş, F. 2011). Üniversite Yapısı İçerisinde Öğrenen Örgüt ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi Üzerine Bir Araştırma , Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, Cilt 17, Sayı 4, ss: 627-63.
  • Wasti, S.A. (2000). Meyer ve Allen’in Üç Boyutlu Örgütsel Bağlılık Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Analizi, 8. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi, Erciyes Üniversitesi, 401-410.