Ses eğitimcisi bakışı ile etkili ve doğru konuşma

Bireyler arasında en önemli bağlantılardan biri; İletişimdir. Tarihsel gelişim açısından iletişime bakıldığında, her dönemdeki bireyler önce resim, jest ve mimik, daha sonra hareketlerle iletişim kurmuşlardır. Yazı, ses ve konuşma ile devam eden bu süreç, etkili ve doğru konuşma yani; hitabet sanatının var olması ile en üst seviyeye ulaşmıştır. Yeryüzünde yaşayan kültürlerin, bu kültürleri yaratan halkların dillerinin oluşması, gelişmesi ile konuşma dili ve yazı dili aracılığı ile kültürlerin bir sonraki nesile aktarıldığı görülmektedir. Sesin tanımı hangi dilde yapılırsa yapılsın, değişmeyen elemanlar; titreşen cisim, bu titreşim dalgalarını yayan ortam ve bunu işiten duyu organları olmaktadır. Bu doğrultuda bir sesin eğitilmesi demek; Bireylerin konuşma ve buna bağlı olarak ilerleyen ve amaçlanan eğitim şekline göre, şarkı söyleme de oluşturdukları sesleri, nasıl oluşturduklarının farkında olarak kullanmalarının sağlanma süreci anlam taşımaktadır. Sesi oluştururken hangi ögeleri kullandıkları? , nelere dikkat etmeleri gerektikleri, önem arz eden iki sorudur. Vokal ve Konsonların konuşmadaki etkinliği tartışılmazdır. Hangi meslek grubuna ait olunursa olunsun, bireyin kendini ifadesindeki gücü ve rolü büyük olmaktadır. Etki kelimesi; “bir kimse veya nesnenin başka bir kişi veya şey üzerindeki gücü, tesir, etken veya bir sebebin sonucu” anlamını taşımaktadır. Etkili ise; etkisi olan, tesirli, müessir anlamını taşımaktadır. Başkaları üzerinde bıraktığı etki, duygusal izi belirtmektedir. Yani etkili ve  doğru konuşmanın hitap eden ile hitap edilen arasındaki tesir ve tesirli olması  söz konusudur. Konu öznesi bir öğretmen ise, öğrencileri ile arasındaki anlaşılabilir olması ve verimliliğinden bahsetmek mümkün olmaktadır. Eğer konu öznesi bir sunum yapan öğretim üyesi ise, anlaşılabilir olması ve konuyu daha etkin ortaya koyması söz konusudur. Doğru kelimesi Türkçe sözlükteki anlamı ile akla, mantığa, gerçeğe veya kurala uygun olandır. Kavram olarak, gerçeğe ve kurallara uygun olan her şey anlamı taşımaktadır. Etkin ve doğru konuşma; ses eğitimi temel ögeleri açısından değerlendirildiğinde, kelimelerin ve cümlelerin kendi içerisindeki melodik yapısının tonlanması, vurgulanması ayrı bir önem taşımaktadır. Müziğin ve konuşmanın en önemli özelliği; dinlenip yani işitip tekrar edilerek öğrenme sürecine sahip olmalarıdır. İşitilerek ve tekrarlanarak, bireylerde oluştuğu gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Yine içlerinde barındırdıkları melodik yapı ile doğru ve etkin bir eğitim beraberinde ideal konuşmanın oluşmasında sağlam bir temel olarak yapılanacağı düşünülmektedir.    

The viewpoint of a voice trainer and effective talking

Communication is one of the most important tie between individuals. From historical view we observe that earliest comunication starts with drawing pictures, body language and facial expressions. After that comes sound and language that reaches its heigt with language and literature. Language is the tool used to carry on values of cultures to following generations. No matter in which language sound is created, the vocal chords that create the vibrations and the ears which give meaning to these vibrations are universal. Education of voice encompasses individuals awareness of how the vibrations are created and how effectively they can be used. Therefore “what creates the voice” and “what needs to be considered when creating the voice” are two important questions that need to be addressed. The vocal capacity of an individual is important in how effectively language is used and thus the effectiveness of communication. A teacher should be able to speak clearly and articulately in order to better convey his/her message. When language is evaluated in terms of voice education, the melodic structure of words and sentences, intonations carry importance. Music acts as a tool to learning language because of its “hear and repeat” quality. In addition, the inherit melodically quality of music constitutes a strong foundation to language learning.

___

  • Çevik, S. (1997). Koro Eğitimi Ve Yönetim Teknikleri, Ankara:Doruk Yayınevi.
  • Dilaçar, A. (1968). Dil, Diler Ve Dilcilik, Ankara:Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  • Gazimihal, M. R. (1961). Müsiki Sözlüğü, İstanbul:MEB Yayınevi.
  • Gürzap, C. (2013). Söz Söyleme Ve Diksiyon, İstanbul:Remzi Kitabevi.
  • Kartal, M. (2011). Nefesin Sihirli Gücü, İstanbul:Ray Yayıncılık,(2. Baskı).
  • Micro, R. (1978). Dictionnaire du Français. Paris.
  • Özben, R. (1988). Türkçe Diksiyon, İzmir:İnkılap Kitabevi.
  • Prof. Dr. Porzig ,W., Çeviren: Prof. Dr. Vural, Ü.(1995). Dil Denen Mucize, Ankara: Atatürk Kültür, Dil Ve Tarih Yüksek Kurumu yayınları.
  • Sabar, G. (2008). Sesimiz Eğitimi ve korunması, İstanbul: Pan Yayıncılık.
  • Şenbay, N. (1991). Alıştırmalı Diksiyon sanatı, İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı.
  • Şenbay, N. (1994). Söz Ve Diksiyon Sanatı, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları,,7.baskı.
  • Töreyin, A.,M.(1998). Türkiye Türkçesi Dil Bilgisi Yapısının, Şan Eğitimi Amaç, İlke ve Yöntemleri Açısından İncelenmesi, Gazi Üniversitesi FBE Doktora Tezi, Ankara.
  • Töreyin, A.M.(2008). Ses Eğitimi, Temel Kavramlar-İlkeler-Yöntemler, Ankara: Sözkesen Matbaacılık.