9. ve 10. sınıf öğrencilerinin yabancı bir dil olarak İngilizceye yönelik metaforik algıları

Bu araştırmanın amacı 9. ve 10. sınıf öğrencilerinin yabancı bir dil olarak İngilizce'ye yönelik algılarını metaforlar aracılığıyla belirlemektir.  Bununla birlikte bu algıların cinsiyet ve sınıf seviyesi değişkenleri açısından farklılaşıp farklılaşmadığı da araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2014-2015 öğretim yılında Sakarya ili Adapazarı ilçesinde bir Anadolu lisesinde öğretim gören 193 öğrenci oluşturmaktadır. Örneklem uygun örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırma nitel araştırma desenlerinden olgubilim (fenomenoloji) deseninde yürütülmüştür. Araştırma kapsamında veri yarı-yapılandırılmış bir metafor formu aracılığı ile toplanmıştır. Elde edilen 193 formdan 125 tanesi araştırmaya dahil edilmiştir.  Bazı formlar kullanılan ifadeler metafor niteliği taşımadığı için bazı formlar ise kullanılan metafor ile metafora yönelik gerekçe arasında tutarsızlık olduğu için araştırma dışında tutulmuştur. Sonuç olarak 68 form geçersiz sayılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde içerik analizinden yararlanılmıştır.  Yapılan içerik analizi sonucunda katılımcıların yabancı bir dil olarak İngilizce'ye yönelik algılarının 8 kategori altında toplandığı görülmektedir. Bu kategoriler eğlenceli bir etkinlik, işlevsel bir araç, birikimin sonucu, zorlu ve sıkıcı bir süreç, zor ve karmaşık bir dil, değerli bir dil, gereksinim, gereksiz ve sonuçsuz bir süreç olarak adlandırılmıştır. Bu kategoriler de olumlu algıları yansıtan, olumsuz algıları yansıtan ve nötr algıları yansıtan kategoriler olarak üç ana grupta toplanmıştır.

9th and 10th graders metaphorical perceptions about English as a foreign language

The aim of this study is to determine 9th and 10th graders' metaphorical perceptions about English as a foreign language.  Additionally, it was examined if the perceptions of the students differ depending on gender and grade. The sampe of the study consists of 193 students who were getting education in Adapazarı, Sakarya in 2014-2015 educational year.  These students were chosen by means of convenience sampling method.  The study was carried out using phenomenology which is one of the qualitative research models.  The data were collected through a semi structured metaphor form.  125 out of 193 forms were included in the study.  68 of the forms were not included in the study because some of them did not actually have a metaphor and some of whose reason were not consistent with the metaphors used.  When these metaphors were analyzed using content analysis, 8 categories were obtained.  These categories are English as an entertaining activity, a functional tool, the result of an accumulation, a boring and challenging process, a difficult and complex language, a valuable language, a necessity, an unnecessary and fruitless process.  These categories were also grouped as positive, negative and neutral ones. Keywords: English, Foreign Language, Metaphor, Perception

___

  • Acat, M.B. ve Demiral, S. (2002). Türkiye'de Yabancı Dil Öğreniminde Motivasyon Kaynakları ve Sorunları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi,31, 312-329.
  • Cohen, L., Manion, L. ve Morrison, K. (2007). Research Methods in Education. London: Routledge.
  • Döş, İ. (2011). Okul Paydaşlarının Metaforlar Yardımıyla Okul Örgütlerini Algılama Biçimlerinin Değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ.
  • Döş, İ. ve Töremen, F. (2009). İlköğretim Öğretmenlerinin Müfettişlik Kavramına İlişkin Metaforik Algıları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 9 (4), 1973-2012.
  • Gömleksiz, M.N. (2013). Öğretmen Adaylarının Yabancı Dil Kavramına İlişkin Metaforik Algıları. International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 8 (8), 649-664.
  • Güven, M., Yıldırım, E. ve Çelen G. (2015). Yaşam Boyu Öğrenme Kavramına İlişkin Kullanılan Metaforlar. Uluslararası Eğitim Programları ve Öğretim Çalışmaları Dergisi, 5 (9), 35-47.
  • Kendall, J. ve Kendall, K. (1993). Metaphors and Methodologies: Living Beyond the Systems Machine. MIS Quarterly, 17 (2), 149-171.
  • Konokman, G.Y. ve Yelken, T.Y. (2014). Eğitim Fakültesi Öğretim Elemanlarının Yaşam Boyu Öğrenme Yeterliklerine İlişkin Algıları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29 (2), 267-281.
  • Morgan, Gareth (2006). Images of Organizations. Lomdon: Sage Publications.
  • Ocak, İ. ve Gürel, E. (2014). Lise Öğrencilerinin İngilizce Dersine Yönelik Metaforik Algıları. 23. Eğitim Bilimleri Kurultayı 4-6 Eylül, Kocaeli.
  • Özan, M.B ve Demir, C. (2011). Farklı Lise Türlerine Göre Öğretmen ve Öğrencilerin Okul Kültürü Metaforu Algıları. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 21 (2), 106-126.
  • Renz, Lisa M. (2009). Metaphor: Imagery Devices Used by Morgan to Describe Organizations as Culture and Psychic Prisons. Emerging Leadership Journey, 2 (1), 54-65.
  • Saban, A. (2008). Okula İlişkin Metaforlar. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 55, 459-496.
  • Turhan, M. ve Yaraş, Z. (2013). Öğretmen ve Öğrencilerin Disiplin, Müdür, Sınıf Kuralları, Ödül ve Ceza Kavramlarına İlişkin Metafor Algıları. Fırat Üniversite-si Sosyal Bilimler Dergisi, 23 (1), 129-145.
  • Tüzel, E. ve Şahin, D. (2014). İlköğretim Birinci Kademe Öğrencilerinin Okul Yöne-ticilerine İlişkin Metaforları. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7 (7), 355-396.
  • Yalçın, M. ve Erginer, A. (2012). İlköğretim Okullarında Okul Müdürüne İlişkin Metaforik Algılar. Öğretmen Eğitimi ve Eğitimcileri Dergisi, 1 (2), 229-256.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2005). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (5. Baskı) Ankara: Seçkin.
  • Yılmaz, S. (2011). İlköğretim Okul Yönetici ve Öğretmenlerinin Çalıştıkları Kuruma Yönelik Örgütsel Metafor Algıları (Kastamonu İli Örneği). Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Fakültesi, Kastamonu.