Siyasal Gelişmeler Işığında Qian Jin Prensesin Göktürk Kağanlarıyla Evlilikleri ve Heqin Politikası

Heqin sözcük anlamı olarak akrabalık yoluyla barış anlamına gelmektedir. Heqin politikası ise devletlerarası ilişkileri düzenleyen temel unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Hunlardan sonra Göktürkler döneminde de uygulanan bu politika devletin Çin ile siyasetinde belirleyici rol üstlenmiş, ayrıca devletlerin iç siyaseti de önemli ölçüde politikanın uygulanışını etkilemiştir. Heqin politikası her iki devletin dış politikadaki gücünde, sosyo-kültürel, askeri ve iktisadi durumunda etkili olmuştur ayrıca gelin gönderilen prensesin özel konumu politikadan faydalanan tarafı bir nevi belirlemiş, prensesin tavrının devletlere etkisi kaçınılmaz olmuştur. Bu çalışmaya konu olan Göktürk topraklarına heqin politikası doğrultusunda gelin gönderilen Prenses Qian Jin Çin tarihinde en hüzünlü yaşam hikâyesine sahip prenses olarak görülmektedir. Öyle ki Qian Jin Prenses güçlü Göktürk kağanının hatunu olmasının yanı sıra Çin topraklarında ailesi, devleti (Kuzey Zhou) yok edildiği için şuanki Sui Hanedanlığına muhalefet intikam duygusuyla hareket eden bir Göktürk hatunudur. Çalışmada Qian Jin Prensesin trajik hayatı, Göktürk-Çin dış siyasetinde ne denli etkili olduğu ve sonuçları ele alınmaya çalışılmıştır.

___

  • Che, S.车水. (1995). Zhongguo Lidai Mingnü 中国历代名女 (Çin Tarihindeki Ünlü Kadınlar). Pekin: 中国三峡出版社.
  • Chinghua, T. (2017). The Ruler's Guide: China’s Greatest Emperor and His Timeless Secrets of Success. New York: Simon & Schuster Audio.
  • Erkoç, H. İ. (2016). Batı Göktürk Kağanlığı’nın Kuruluşu. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 33(1), 43-72.
  • Fairbank, J. K. ve Goldman, M. (2006). China A New History. London: The Belknap Press Of Harvard University Press.
  • Grousset, R. (1970). The Empire of The Steppes A History of Central Asia. London: Rutgers University Press.